Gourmet: En Garde (Fiasko Records, 2018)

Mikko Innanen

Gourmet-yhtye on jännittävä sekstetti, joka poimii ainekset musiikkiinsa monista lähteistä. Yhtyeen uudella albumilla voi kuulla häivähdyksiä itäeurooppalaisista etnorytmeistä, bluesista, countrysta, New Orleans -jazzista, Ayler/Brötzmann-henkisistä free jazz -marsseista, vapaasta improvisaatiosta, vanhasta iskelmänostalgiasta ja Pariisin tunnelmista. Paikoin levy tuo mieleen myös jotkut Henry Threadgillin kappaleista.

Yhtyeen hieman vinksahtanut huumori ja rosoisen lämmin pasuunan, hanurin ja tuuban värittämä soundi yhdistää kaikki sekalaiset ainekset omaperäiseksi Gourmet-ilmeeksi. Noin tunnin mittaisena albumi on hieman liian pitkä ja turhan monelle taholle kurkottava, jotta sinänsä vahvasti, värikkäästi ja taitavasti soitettu levy veisi täysin mukanaan.

Gourmet on niitä yhtyeitä, joiden musiikki vangitsee väkevimmin konserttitilanteessa (katso alta video viime vuoden Jazzahead!-festivaalilta). Niinpä jään odottamaan tulevan kesän Raahen Rantajatseja ja Gourmetin keikkaa yhdessä Raahen Laulu -sekakuoron kanssa. Sillä välin ”En Garde” -levyn tarttuvat melodiat, kuten avausraita ”Louis XIV” ja ”Roy”, saavat soida mielessä.

Gourmet on kuitenkin niin persoonallinen yhtye, että ”En Garde” päätyy varauksistani huolimatta muiden kuuntelusuositusteni joukkoon: Vuoden valinnat 2018.

Gourmet: En Garde (Fiasko Records, 2018)
Mikko Innanen, saksofonit, Esa Onttonen, kitara, Ilmari Pohjola, pasuuna, Veli Kujala, hanuri, Petri Keskitalo, tuuba, Mika Kallio, rummut

Gourmet – Pink Camel (live at jazzahead! 2017)


Posted

in

by

Kommentit

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.