Jori Huhtala 3: Jori Huhtala 3 (Fredriksson Music, 2018)

Kaksoisvalotuksessa Jori Huhtala, Nina Mya Bandin keikalta Torniossa syksyllä 2016

Kuulin basisti Jori Huhtalaa ensimmäisen kerran luultavasti talvella 2005 Kvalda-yhtyeen Tornion keikalla. Sittemmin Huhtalasta on tullut tutuksi monista muistakin yhteyksistä ja hänestä on kasvanut eräs suomalaisen jazzin näkyvimpiä basisteja. Huhtalan taitoja ovat hyödyntäneet lukuisat ja tyylillisesti monenlaiset yhtyeet, kuten Eero Koivistoinen Quartet, Raoul Björkenheim Ecstasy, Jussi Fredriksson Trio, Sid Hille F# tai etnojazzyhtye Jargoslavia.

Vuonna 2015 ilmestyi Huhtalan ensimmäinen oma albumi ”Jori Huhtala 5” (Fredriksson Music), vahva kvintettilevytys, jonka eturivissä svengaa kaksi saksofonistia (Mikko Innanen ja Joakim Berghäll). Toiselle levylleen Huhtalo on koonnut trion, jossa soittavat saksofonisti Jussi Kannaste ja pianisti Aki Rissanen. Esikoislevyn svengin sijaan uutuus viihtyy hiljaisempien sävyjen parissa, mitä rumpalin puuttuminen kokoonpanosta vain korostaa. Näin albumi suuntautuu siis vahvasti kamarijazzin suuntaan.

Levy koostuu kokonaan Huhtalan sävellyksistä, joista erityisesti pelkistetyn jylhät balladit ”Idleness” ja ”From Ashes” jäävät kohokohtina mieleen. Jussi Kannaste muovailee ensimmäisellä hapuilevan herkästi avautuvan tenorisoolon ja jälkimmäisellä säveltäjä itse valtaa tilaa mietiskelevälle improvisaatiolleen. Vaikka Aki Rissanen jää tässä triossa hieman taka-alalle, rikastaa hänen usein preparoitu pianonsa koko trion soundia, kuten vaikkapa avausraidalla ”Rapids“. Toki Rissanenkin saa omat paikkansa sooloille; ”Fat Pad” ja ”Undulating”, joissa molemmissa hän improvisoi yhtä aikaa harkitusti ja vapaasti.

Huhtalan kamarijazz päätyi Vuoden valinnat 2018 -listalle.

Jori Huhtala 3: Jori Huhtala 3 (Fredriksson Music, 2018)
Jussi Kannaste, saksofonit, Aki Rissanen, piano, Jori Huhtala, basso

Jori Huhtala 3: Rapids

Kategoria(t): Jazz Avainsana(t): , , , , , , . Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.