Jazzia runoilijoiden teksteistä


Norrbotten Big Band avasi syyskautensa mielenkiintoisella ja antoisalla konsertilla Haaparannan Folkets Husilla. Viime vuosina orkesterin ulkomaiset säveltäjä- ja solistivieraat ovat useimmiten tulleet Yhdysvalloista, mutta tällä kertaa Luulajassa oli päätetty kutsua kiertueelle vieraita naapurista Suomesta.

Konsertin sävellyksistä ja sovituksista vastasi Rovaniemeltä lähtöisin oleva säveltäjä/kapellimestari Outi Tarkiainen (s.1985), joka on opiskelut Sibelius-Akatemiassa jazzsävellystä ja kuuluu siis varsin pieneen ja harvinaiseen musiikintekijäjoukkoon.

Nuoresta iästään huolimatta hän on saanut musiikkiaan esille eri puolilla maailmaa ja menestynyt myös sävellyskilpailuissa.

Laulaja Aili Ikonen on puolestaan tullut Torniossakin tutuksi Kvalda-yhtyeen etnojazzin tulkkina. Nykyisin Ikonen laulaa Korpi Ensemblessa ja on osoittanut taitonsa myös perinteisen jazzlaulun alalla Ella Fitzgeraldin musiikkia esittävässä Tribute To Ella-yhtyeessä.

Haaparannan konsertin avasi ”Oglütz”, kauniisti hiljaisuudesta vetävään jazzsvengiin kaartunut teos, joka vastustamattomasti kohotti kuulijan ylös arki-illan tavallisuudesta.

Tarkiaisen musiikki oli yleensäkin vahvasti kiinni jazzin perinteessä; kuultiin siis svengiä ja jopa yllättävän ronskia rehevyyttä.

Myös solistien improvisaatiolle oli riittävästi tilaa ja tuttuun tapaan solisteina kunnostautuivat trumpetisti Dan Johansson, saksofonistit Häkan Broström ja Karl-Martin Almqvist sekä ylimääräisenä kuullussa räväkässä ”Mörössä” runsaasti soolotilaa saanut rumpali Jonas Holgersson.

Illan toinen suomalaisvieras Aili Ikonen oli epäröimättä kuin kotonaan sanattomaan lauluun perustuvissa sävellyksissä kuten säveltäjänsä Amerikassa potemaa koti-ikävää surumielisesti käsittelevä ”Contemplations”.

Toisaalta hän tulkitsi koruttomasti suomalaisten runoilijoiden tekstiä, kuten Sirkka Turkan runoon sävelletyssä laulussa ”Vapautensa antanut”.

Kirjallisuus tuntuu olevan Tarkiaiselle tärkeä sävellystyön lähtökohta. Konsertin laajin teos, alun perin UMO Jazz Orchestralle ja erityisesti Aili Ikosen äänelle sävelletty ”Into The Woodland Silence” pohjautui Turkan ja Eeva-Liisa Mannerin teksteihin.

Ikonen laaja ääniala ja vahva esiintyminen sopivat hienosti tähän dramaattiseen ja särmikkääseen kokonaisuuteen, joka käytti hyväkseen myös klassisen nykymusiikin kielioppia ja vei orkesterin hyvin kauas muun ohjelmiston jazztunnelmista.

Norrbotten Big Band, Outi Tarkiainen, sävellykset ja kapellimestari, Aili Ikonen, laulu. Folkets Hus, Haaparanta 8.9.2011.

Julkaistu Pohjolan Sanomissa 12.9.2011.

Kategoria(t): Jazz Avainsana(t): , , , , , , . Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.