Jon Christensen (1943 – 2020)

Jon Christensen. Kuva: Hreinn Gudlaugsson

Norjalainen rumpali Jon Christensen kuoli 18.2.2020 76-vuotiaana. Itseoppinut rumpali sai korkeakoulutuksensa 1960-luvulla Oslon jazzklubeilla, joilla tuohon aikaan vieraili usein amerikkalaisia huippumuusikoita solisteina. Hän kuului Jan Garbarekin, Arild Andersenin ja Terje Rypdalin kanssa nuorten jazzmuusikkojen joukkoon, joka nosti norjalaisen jazzin maailmanmaineeseen.

Kaikki neljä norjalaista ovat olleet myös kiinteä osa ECM-levymerkin historiaa. Vuonna 1970 Christensen oli mukana Garbarekin ensimmäisellä ECM-levyllä “Afric Pepperbird“. Sen jälkeen Christensenistä tuli ECM:n vakiorumpali, joka esiintyi yli 70 ECM-albumilla, mm. Charles Lloydin, Keith Jarrettin, Bobo Stensonin ja Enrico Ravan levyillä. Omia yhtyeitä Christensen ei johtanut, vaan tarjosi luovan, tarkkaan kuunteluun perustuvan vähäeleisen soittotyylinsä muiden muusikoiden tueksi.

Kuulin Christenseniä konsertissa vain kerran, kun hän esiintyi Torniossa Kalottjazz & Blues -festivaaleilla. Hän soitti muistaakseni basisti Palle Danielssonin festivaalia kokoamassa kutsuyhtyeessä vuonna 1997. Jo tästä konserttiin virittäytymisestä jäi minulle mieleen vahva muistikuva, jonka myöhemmin kirjasin Pohjolan Sanomissa julkaistuun kolumniin “Rummut ja svengi“:

Seurasin lavan takana, kun yhtye ennen esiintymistä teki viimeisiä säätöjä äänentoistoa varten. Muu yhtye soitteli jotakin ja Christensen kiristeli vielä ruuveja rummuistaan. Sitten hän otti rumpukapulan käteensä ja löi muutaman kerran symbaaliin. Nuo puolihuolimattomalta vaikuttaneet lyönnit muuttivat koko bändin soinnin, kohottivat yhtyeen jollekin korkeammalle tasolle ja harjoittelusta tuli musiikkia.

Jon Christensen on niitä rumpaleita, joille tärkeintä ei ole soittaa mahdollisimman paljon ja lujaa, vaan niukasti ja oikeaan aikaan. Hänen rumpujensa sointi ja vähäeleinen soittotapansa ovat tunnistettavissa levyiltäkin.

Keith Jarrett European Quartet 1974
Keith Jarrettin ns. eurooppalaisessa kvartetissa soittivat Jan Garbarek, Palle Danielsson ja Jon Christensen. Taltionti on Hannoverista vuodelta 1974.

Soittolistalla Christensenin ECM-levytyksiä:


Posted

in

by

Kommentit

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.