Joona Toivanen: Lone Room (CAM Jazz, 2016) – jazzpianon huippua

Joona Toivanen Torniossa syksyllä 2014

Joona Toivanen Torniossa syksyllä 2014

Pianisti Joona Toivasen toinen soolopianolevy jalostaa edelleen ensimmäisen levyn (Polarities, Footprint Records, 2013) maailmaa. Aika harvoin olen levyesittelyissäni käsitellyt jokaista levyn kappaletta, mutta nyt se tuntui välttämättömältä, niin upeasta pianomusiikista on kyse.

Levyn avaava ”Impromptu” kestää vajaat kolme minuuttia ja on nimensä veroisesti kepeällä kädellä luonnosteltu pikapiirros. Toinen raita ”Lowlands” ja levyn loppupuolen ”Highlands” muodostavat parin. Molemmat soivat kellomaisen kirkkaasti ja preparoitu piano antaa aavistuksen itämaisia lisävivahteita. ”Lowlands” jatkuu suoraan nimikappaleeseen, josta surumielisen teeman kautta avautuu lähes svengaava matka, ainakin tämän tempoltaan muuten varsin levollisen levyn mittakaavassa.

Moon Illusion”, eräs levyn hienoimmista melodioista, on koruttoman kaunis mietelause. ”Kafka” jatkaa ensin heleästi viipyillen samalla linjalla, mutta taipuu loppussa kohti tummempia tunnelmia. Se ei sävellyksen nimen perusteella ole lainkaan yllättävää, vaikka Toivanen ei ehkä pyrikään tavoittamaan kaikkein painajaismaisinta ”kafkamaisuutta”. ”Elder” on jälleen koskettava melodia, jossa voi kuulla niin kansanlaulun melankoliaa kuin klassista kuulautta.

Viimeiseksi raidaksi Toivanen on sijoittanut sävelmän ”Whale Song”, jonka kuin meren syvyyksistä kantautuva valaiden laulu avaa. Ja sinne samaan syvyyteen levyn viimeinen laulu lopulta hitaasti vaipuu takaisin. Kokonaisuutena ”Lone Room” on keskittynyt ja suunnattoman rikas teos, jonka hiljainen intensiteetti ja hienostuneet melodiat vangitsevat kuulijan. Viimeistään nyt Toivanen sijoittaa itsensä aivan jazzpianon huipulle.

Joona Toivanen: Lone Room (CAM Jazz, 2016)
Joona Toivanen, piano, preparoitu piano

Huikean hieno ”Lone Room” on pakko ottaa mukaan vuoden 2016 kiinnostavimpien levyjen Vuoden valinnat 2016 -listalle.

Joona-Toivanen-Lone-Room-cover-1024x1024

Kategoria(t): Jazz Avainsana(t): , , , . Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.