Sointi Jazz Orchestra: Syntymä (Sointi Jazz Orchestra, 2016)

Sointi Jazz Orchestra

Sointi Jazz Orchestra. Kuva: Sointi Jazz Orchestra

Freelance-pohjalta toimiva Sointi Jazz Orchestra on nuoren polven toistaiseksi suhteellisen tuntemattomista muusikoista koostuva iso orkesteri. Se esittää esikoislevyllään kapellimestarinsa Rasmus Soinin säveltämää ja sovittamaa musiikkia. Orkesteri tulkitsee vaivattoman tuntuisesti Soinin melodisia sävellyksiä. Esimerkiksi levyn avausraidan ”Pyörä” kevyesti keinahteleva teema soi polkupyörälenkilläkin mielessä.

Yhtye soitinvalikoimaan kuuluu tavanomaisissa big band -yhteyksissä harvemmin kuultuja instrumentteja, kuten bassopasuuna, oboe ja käyrätorvi, yhdellä raidalla sellokin. Yhtyeen soundia leimaa yhtä aikaa sekä vähäeleisen kuulaat, väreilevät sointipinnat että dramaattisen tummat sävyt. Hyvästä esimerkistä käy ”Tor”, jossa nämä molemmat ominaisuudet käyvät käsi kädessä ja esityksestä muotouuu suorastaan orgaanisesti etenevä matka. Samoin kuulijansa vie mukanaan myös levyn pisin raita, lähes viisitoista minuuttia kestävä ”Taivaan merkit”.

Levyn vahvuudeksi nousee pikemminkin hienot sävellykset ja niiden tasapainoinen kokonaisuus kuin solistien improvisoimat soolot, joita toki niitäkin kuullaan jokaisella raidalla. Soolot ovat harkittuja, sävellysten ilmapiiriin ja kehyksiin kauniisti sulautuvia, kuten vaikkapa Pekka Seppäsen vapaasti ja kevyesti liitelevä klarinetti raidalla ”Vedenpinta väreilee”.

Levyn loppuun on säästetty unkarilaisen runoilijan Sándor Petofin runoon sävelletty ”Syntymäseudulleni”. Sen laulusolistana vakuuttaa Stina Koistinen, taidepopyhtyeeksikin mainitun Color Dolor laulaja. Sävellyksessä kohtaavat kamarimusiikin ja jazzin vaikutteet, joille Koistisen omailmeinen ääni luo jännittävän kontrastin.

Rasmus Soini asettaa tiedotteessa kunnianhimoiseksi tavoitteekseen big band -musiikin uudistamisen. ”Syntymä” tuskin kantaa vielä niin pitkälle, mutta albumi tarjoaa joka tapauksessa uutta musiikkia tuoreesti ja mieleenpainuvasti esitettynä. Kun yhtyeen esiintymiset ovat hyvin monipuolia tapahtumia, kuten Tiernapojat-esitys, konsertti Juhani Aaltosen kanssa ja yhteistyö tanssijoiden kanssa, on orkesterilta lupa odottaa vielä suuria.

Sointi Jazz Orchestra: Syntymä (Sointi Jazz Orchestra, 2016)
Teemu Mattson, Tomi Nikku, Jose Mäenpää, trumpetti, flyygelitorvi, Jasmin Afaneh, trumpetti, flyygelitovi, huilu, Panu Luukkonen, Matti Vuolahti, pasuuna, Mikko Haanpää, bassopasuuna, pasuuna, Kenneth Ojutkangas, tuuba, bassopasuuna, Ilkka Hongisto, käyrätorvi, Petteri Hietamäki, altto- ja sopraanosaksofoni, huilu, Pekka Seppänen, alttosaksofoni, klarinetti, Frans Thomsson, tenori- ja sopraanosaksofoni, huilu, Janne Saarinen, tenorisaksofoni, oboe, Max Zenger, baritonisaksofoni, bassoklarinetti, Aleksis Liukko, piano, Kaisa Mäensivu, basso, Siiri Partanen, rummut, Stina Koistinen, laulu, Antti Kolehmainen, sello, Rasmus Soini, musiikinjohto.

sointijazzorch_syntyma

Lisätietoja: Sointi Jazz Orchestra, yhtyeen kotisivut

Syntymä” nousee vuoden mittaan päivittyvälle vuoden 2016 parhaiden listalleni Vuoden valinnat 2016.

Sointi Jazz Orchestra – Tor

Share
Kategoria(t): Jazz Avainsana(t): , , , , . Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.