Alkuvuoden 2014 kotimaisia jazzuutuuksia

Teemu Viinikainen Trio Tornion Kerholla 2013
Teemu Viinikainen Trio Tornion Kerholla 15.2.2013

Teemu Viinikainen Trio: Hit It (Prophone Finnish Jazz, 2014)

Kitaristi Teemu Viinikainen on taiturimainen pelimanni, jonka musiikki tulvii antaumuksellista soittamisen riemua. Viinikaisen trion toinen levy ”Hit It!” kurkottelee uusiin suuntiin, kun mukana on vapaata etsiskelyä ja aikaisempaa säröisempiä kitarasoundeja.

Levyn kohokohtia ovat iskevä nimikappale, ovelan omapäinen Ellington-tulkinta ”Things Ain´t What They Used To Be” ja rennosti hiippaileva ”VP”. Viinikaisen, basisti Ville Herralan ja rumpali Mika Kallion svengaavasta yhteispelistä huolimatta levy jää kuitenkin hieman hajanaiseksi.

Aura Flow: You´ll Hear From Me (Fredriksson Music, 2014)

Nuorten turkulaisten Aura Flow-kvintetti esittelee napakalla debyytillään uuden jazzpolven taitoja. Perusvarma suoritus kokoaa yhteen hyvän jazzlevyn palasia: hallittua joukkuepeliä, svengin ja jazzin kielen hallintaa sekä toimivia sävellyksiä, joista vastaavat saksofonisti Max Zenger ja pianisti Henri Mäntylä.

”You´ll Hear From Me” on sympaattinen ja puhdaslinjainen levy. Se jättää kuulijan hyvillä mielin odottamaan jatkoa, soittajien oman äänen vahvistumista ja ilmaisun syvenemistä.

Iiro Rantala String Trio: Anyone With A Heart (ACT Music, 2014)

Iiro Rantalan tuoreessa triossa soittavat pianistin lisäksi viulisti Adam Baldych ja sellisti Asja Valcic. Jo epätavallisen kokoonpanon perusteella voi odottaa perinnejazzin rajoja rikkovaa musiikkia.

Levy koostuu yhtä elokuvamusiikin klassikkoa (“Somewhere Over The Rainbow”) lukuun ottamatta Rantalan sävellyksistä, jotka leikittelevät vaivattomasti kamarimusiikin ja jazzin elementeillä. Lämminhenkinen ”Anyone With A Heart” pursuaa häpeilemättömän romanttista salonkijazzia.

William Suvanne: The Tenor (Groovy Records, 2014)

Saksofonisti William Suvanne liittää levynsä Las Vegasin uhkapelien maailmaan, mitä sävellysten tietty amerikkalaisuus vahvistaa. Kyse on lujasta perusjazzista, jonka rytmejä sävyttää paikoin New Orleansin poljento.

Suvanne on levyn pääsolisti ja hänen tenorinsa soundissa hehkuu Michael Breckerin mieleen tuova terävä särmä. Tyylikkäästi cool pianisti Mikael Jakobsson ja komppipari Tuure Koski (basso), Mikko Arlin (rummut) svengaavat uskottavasti.

Joona Toivanen: Polarities (Footprint Records, 2013)

Pianisti Joona Toivanen on tullut tutuksi triostaan sekä jazzia ja perhokalastusta kekseliäästi yhdistävästä Jazz & Fly Fishing – yhtyeestä. Nyt Toivanen laventaa muusikkokuvaansa soolopianolevyllä, jolla hän soittaa flyygelin lisäksi tavallista pystypianoa ja muokkaa niiden sointia erilaisten esineiden sekä päällekkäisäänitysten avulla.

Levyn kappaleet ovat suhteellisen lyhyitä, pisin vähän yli kuusi minuuttia, joten ilmaisu on tiivistä. Pianoa preparoimalla Toivanen sävyttää musiikkia kelloja ja kitaraa muistuttavilla soundeilla. Mietteliäille sävelmille syntyy omat näkökulmansa ja vivahteikkaasta levystä kasvaa rauhallisen runollinen kokonaisuus.

Mopo: Beibe (Texicalli Records, 2014)

Muutaman vuoden toimineessa Mopossa soittavat saksofonisti Linda Fredriksson, basisti Eero Tikkanen ja rumpali Eeti Nieminen. Kolmikon toinen levy ”Beibe” jatkaa debyyttilevyn (Jee, 2012) jäljillä; akustista vapaasti virtaavaa jazzia, jossa on mukana aimo annos huumoria. Uutuus on esikoista vakavampi, sävyiltään tummempi ja kokonaisuutena vankempi.

Julkaistu Pohjolan Sanomissa 22.3.2014.


Kommentit

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.