Joseph Jarman (1937 – 2019)

Joseph Jarman debyyttilevynsä ”Song For” (Delmark, 1966) kansikuvassa

Art Ensemble Of Chicagon perustajajäsen, saksofonisti, klarinetisti, multi-instrumentalisti Joseph Jarman kuoli 81-vuotiaana 9.1.2019. Jarman syntyi vuonna 1937 Pine Bluffissa Arkansasissa. Hänen äitinsä muutti toisen maailmansodan puhjettua puolustusteollisuuden palvelukseen Chicagoon, missä Jarman varttui, kävi koulunsa ja tutustui vireään musiikkielämään. Hän soitti lukion orkesterissa lyömäsoittimia, sillä perheellä ei ollut varaa hankkia alttosaksofonia.

Vuonna 1955 Jarman jätti lukionsa kesken ja liittyi armeijaan, jossa hän sai laskuvarjohyppääjän koulutuksen. Hän oli mukana salaisessa operaatiossa Pohjois-Vietnamissa, jossa Yhdysvallat ei tuolloin vielä virallisesti sotinut. Viattomia siviiliuhreja vaatinut operaatio meni pahasti pieleen ja aiheutti Jarmanille vakavia psyykkisiä oireita, mm. puhekyvyttömyyttä.

Kuntouduttuaan Jarman pääsi armeijan soittokuntaan, missä hän vihdoin sai tilaisuuden soittaa saksofonia. Jarmanin soittokunta 11th Airborne Division Band sijoittiin Augsburgiin Saksaan. Vapaa-ajalla hän soitti jazzjameissa Münchenissä ja pääsi kiertämään jazzyhtyeessä amerikkalaisten tukikohdissa eri puolilla Saksaa.

Jarman siirtyi siviiliin kesällä 1958 ja palasi takaisin kotimaahansa. Siviilielämään siirtyminen ei sujunut ongelmitta ja Jarman koetti hoitaa psyykkisiä ongelmiaan alkoholin ja huumeiden avulla, mikä tietenkään ei onnistunut. Kierreltyään vuoden verran ympäri Yhdysvaltoja hän hakeutui veteraaneille tarkoitettuun terapiaan, löysi buddhalaisen hengellisyyden, jatkoi vakavaa saksofonin opiskelua ja tutustui Chicagon nuoren polven jazzmuusikoihin, mm. saksofonisti Roscoe Mitchelliin.

Jarmannin ja Mitchellin yhteistyö johti tietenkin Art Ensemble Of Chicagon perustamiseen 1960-luvun lopulla. Kirjallisuudesta ja teatterista kiinnostunut Jarman nimenomaan toi yhtyeeseen rituaalin, performanssin ja runojen elementtejä. Jarman soitti yhtyeessä vuoteen 1993 saakka, jolloin hän jätti musiikin ja keskittyi toimimaan buddhalaisena pappina. Hän kuitenkin palasi vielä 2003 takaisin Art Ensemblen riveihin vielä muutamaksi vuodeksi, kunnes heikentynyt terveys pakotti hänet jättämään esiintymisen.

Lähteet:

Näiden kirjojen kuvaukset Jarmanin armeijakokemuksista ovat hieman ristiriitaisia ja ne eroavat toisistaan. Todennäköisesti tarvitaan vielä varsinainen elämäkerta, joka asettaa faktat oikeaan järjestykseen.

Black Paladins levyltä Black Paladins (Black Saint, 1980)

Joulukuussa 1979 äänitetyllä ”Black Paladins”  -levyllä soittavat Joseph Jarman, Don Moye, rummut ja Johnny Dyani, piano, basso


Kommentit

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.