Why Jazz Happened

whyjazzhappened Amerikkalainen toimittaja ja historiantutkija Marc Myers on kirjoittanut mielenkiintoisen kirjan nimeltä ”Why Jazz Happened”. Kirja kertoo jazzin tarinaa Original Dixieland Jazz Bandin ensimmäisitä jazzlevytyksistä nykypäiviin saakka. Painopiste on kuitenkin 1940-luvun alun ja 1970-luvun lopun välisessä ajassa. Kirja ei kuitenkaan ole tavanomainen jazzin historia. Sen pääosissa eivät olekaan jazzmuusikot, vaan erilaiset olosuhteet, ilmiöt ja jazzin ympärillä toimineet henkilöt, jotka tekivät mahdolliseksi sen, että jazz saattoi elää ja levitä.

Kirjan henkilöitä ovat muusikoiden ohella tuottajat, radioiden tiskijukat ja jazzkriitikot. Kirjassa käsitellään mm. USA:n radioasemien historiaa, musiikin kustantamisen muutoksia, tekijänoikeuslainsäädännön syntyä, LP-levyn mukanaan tuomaa murrosta musiikin tuottamisessa ja rockin läpimurron aihettamaa kriisiä jazzbisnekselle. Osansa saa myös jazzkolutuksen syntyminen toisen maailmansodan jälkeen, USA:n rasismi, mustien kiinnostus islamia kohtaan, Chicagon omintakeinen free jazz 1960-luvulla ja romanttiset ajatukset paluusta takaisin Afrikkaan. Moninaisista aiheista huolimatta Myers onnistuu kertomaan kiinnostavan tarinan ja laventaa aiheidensa valinnalla käsitystä jazzin asemasta USA:n yhteiskunnassa. Eurooppalaista jazzia Myers ei käsittele. Why Jazz Happened on erittäin suositeltava teos kaikille jazzin kulttuurihistoriasta ja sosiologiasta kiinnostuneille.

Kirja oli itselleni ensimmäinen, jonka luin sähköisenä kirjana tablettikoneella (iPad ja Kindle-versio kirjasta). Opin ainakin sen, että kirjoja ehdottomasti voi lukea myös sähköisenä ja lukeminen on vaivatonta. E-kirja ei kuitenkaan tunnu kirjalta samalla tavalla kuin ”oikea” kirja. Vieraskielistä kirjaa lukiessa on kätevää, kun pelkäällä sormen kosketuksella pääsee tarkistamaan oudon sanan merkityksen.

Marc Myers: Why Jazz Happened (University of California Press, 2012)

Kategoria(t): Jazz, Kirjat Avainsana(t): , . Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.