Herd: X (Doorbell Music, 2019)

Panu Savolainen & Mikko Pellinen, Raahen Rantajatsit 2014

Vibrafonisti Panu Savolaisen johtama Herd-trio julkaisee toisen albuminsa kahdeksan vuotta hienon debyyttialbuminsa jälkeen. Vaikka ensilevystä on kulunut aikaa, ei trio ole suinkaan ollut toimettomana kuluneina vuosina. Hyvässä muistissa on erityisesti mielenkiintoiseen kotimaiseen musiikki-ilmiöön, jazziskelmään, paneutunut ”Jazzbasilli” yhdessä laulaja Aili Ikosen kanssa. Trio on myös ollut vakituinen isäntä Kansallisteatterin Lavaklubilla, jonne se on tuonut vieraaksi joukon vaihtuvia vieraita.

Toinen albumi ilmestyy trion kymmenvuotisen uran kunniaksi ja juhlavuoden avaukseksi. Jos trion ensimmäinen levy ”Live!!” oli nimensä mukaisesti konserttiäänite, on seuraaja tallennettu studiossa. Herdille ominainen akustisen jazzin tunnelma vallitsee, mutta nyt trion soundia uutuudella maustettu hienovaraisesti studiotekniikan tarjoamilla mausteilla. Omaperäisen lisänsä trion nykysoundiin tuo Mikko Pellisen kaikilla raidoilla käyttämä ukulebasso, jonka ääni on jossain bassokitaran ja kontrabasson välimaastossa.

Herd heittää heti levynsä alkuun Savolaisen tarttuvan hittimelodian ”Music for Situations”, joka heti kättelyssä paljastaa trion vahvuudet eli kolmikon notkean yhteispelin, kaikesta turhasta riisutun tiiviin ilmaisun ja sulavan svengin. Hyväntuulisen avauksen jälkeen albumi vakavoituu välillä surumieliseksi kamarijazziksi. Toisella raidalla (Pellisen ”Closer Together”) hienosti jäsennelty vibrafonisoolo kasvaa jäntevän kompin päälle ja vivahteikas ”From The Last Page” herkuttelee kellopelin, vibrafonin ja marimban hienovaraisilla sävyillä. Erityisesti marimban puinen soundi laventaa albumin sointimaailmaa.

Woodpeckers Dream” on rumpali Tuomas Timosen käsialaa. Siinä trion akustisesta soundista sukelletaan suorastaan fuusiojazzilta maistuvaan jännittävään jaksoon, jossa Timosen energiset rummut pääsevät erityisesti esille. ”Fulham” löytää pitkän vibrafoni-intron jälkeen herkän melodiansa, jonka minimalistisista toistoista kasvaa tunnelmallisen täyteläinen kokonaisuus. Lopuksi ”Motion” hiljentää levyn päätökseensä mobilen lailla hiljaa liikkuen.

Herd: X (Doorbell Music, 2019)
Panu Savolainen, vibrafoni, marimba, kellopeli, Mikko Pellinen, ukulelebasso, Tuomas Timonen, rummut

Lisään levyn Kuuntelussa 2019 -listalle, johon kokoan kuuntelusuosituksia vuoden varrella.

Herd – Music for Situations


Posted

in

by

Kommentit

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.