Kaksi kitaraa – Vilkka Wahl & Teemu Viinikainen

Vilkka Wahl. Kuva: Seppo Wahl

Turkulaislähtöinen kitaristi Vilkka Wahl on kulkenut suomalaiselle jazzmuusikolle epätavallista reittiä. Wahl on opiskellut Grazissa Itävallassa ja työskennellyt sen jälkeen Wienissä freelance-muusikkona ja opettajana.

Kvintettinsä esikoislevylle Wahl on koonnut mielenkiintoisen ja pätevän yhtyeen. Teemu Åkerblomin ja Mikko Arlinin komppiparin lisäksi yhtyeessä soittavat vibrafonisti Severi Pyysalo ja slovenilainen, nykyään New Yorkissa vaikuttava saksofonisti Jure Pukl.

Kokonaan Wahlin sävellyksien varaan koottu ”Nebula” soi selkeästi modernin mainstream äänellä. Levy on siis selkeästi jazzia, sellaista joka svengaa vaivatta ilman seikkailuja lajin raja-aidoilla. Musiikki on selkeän melodista, jopa niin melodista, että teemoja on mukava hyräillä mukana.

Vaikka levy ei tarjoa yllätyksiä, se kestää ja vaatii tarkkaa kuuntelua. Silloin esiin nousevat Wahlin hienovaraisen puhdaslinjainen kitara, Puklin ilmeikäs saksofoni ja tietenkin Pyysalon aina niin taidokas vibrafoni.

Vilkka Wahl Quintet: Nebula (Eclipse Music, 2017)
Vilkka Wahl, kitara, Jure Pukl, saksofoni, Severi Pyysalo, vibrafoni, Teemu Mattson, basso, Mikko Arlin, rummut

Teemu Viinikainen @Tampere Jazz Happening 2016

Kitaristi Teemu Viinikaisen uuden trion uuden levyn nimi viittaa tietenkin Viinikaiseen ensimmäiseen omaan levyyn ”Tales of Robert Dickson” (KSJazz, 2005). Pidin aikoinaan levystä niin paljon, että hänen triolevynsä (”Nyt!” ja ”Hit It!”, Prophone Records, 2011 & 2014) tuntuivat hienoista hetkistään huolimatta jotenkin jäävän debyyttiä aavistuksen vaisuimmiksi kokonaisuuksiksi. (Lue Valon kuvia -arvio: Tales of Robert Dickson)

Nyt tämä Robert Dickson palaa takaisin ja samalla Viinikainen esittelee uuden, mielenkiintoisen trion, jossa basson sijasta soivat Mikael Myrskogin sähköpiano ja Moog. Trion hieman epätavallinen kokoonpano, jossa sähköpiano on korvaa kompissa basson, muokkaa soundia aikaisempaan trioon verrattuna kulmikkaampaan ja rosoisempaan suuntaan. Viinikaisen kitarassa on nyt sopivasti lisää säröä ja vahvaa vääntöä. Niinpä Viinikaisen levy pääsee mukaan Vuoden valinnat 2017 – listalle muiden kiinnostavien triojen joukkoon.

Teemu Viinikainen III: Return of Robert Dickson (Eclipse Music, 2017)
Teemu Viinikainen, kitara, Mikael Myrskog, Rhodes ja Moog, Joonas Riippa, rummut

Kuvaesitys vaatii JavaScriptin.

Kategoria(t): Jazz Avainsana(t): , , , , , . Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.