Lee Konitz (1927 – 2020)

Amerikkalainen alttosaksofonisti Lee Konitz kuoli 15.4.2020 92-vuotiaana koronaviruksen aiheuttamiin komplikaatioihin. Cool jazzin keskeisiin kehittäjiin kuulunut Konitz oli mukana Miles Davisin uraauurtavilla ”Birth of The Cool” -levytyksillä vuonna 1949-1950. Samoihin aikoihin hän aloitti yli 75 vuotta kestäneen soolouransa, jonka aikana hän oli mukana yli kahdella sadalla levytyksellä niin yhtyeenjohtajana kuin rivimiehenä. Konitzin selkeän kuulas saksofonin soundi on helposti tunnistettava ja hän oli eräs jazzin omaperäisimmistä improvisoijista.

Kirjoitin aikaisemmin Konitzin jazzista: ”Hänen saksofonistaan ei todellakaan tule ilmoille mitään kevyttä pappajazzia, vaan hänen soittonsa tuntuu muuttuvan iän myötä aina vain painokkaammaksi ja samalla vapaammaksi. Yleensä Konitz pysyttelee selvästi jazzin perinteisten rajojen sisäpuolella. Hänen ajatuksen lentonsa on kuitenkin niin rajoituksetonta, että hänen saksofoninsa henkäyksenomainen soundi tuntuu leijailevan aivan omia teitään.” (Lue: 2 x Lee Konitz.)

Cool jazzista alkaneen uransa aikana Konitz ylitti jazzin tyylien raja-aitoja ja oli kiinnostunut myös avantgarden keinoista. Miles Davisin lisäksi Konitzin yhteistyökumppaneita olivat mm. Lennie Tristano, Warne Marsh, Dave Brubeck, Kenny Wheeler, Charlie Haden ja Brad Mehldau. Hän teki myös paljon yhteistyötä eurooppalaisten muusikoiden kanssa, kuten Lars Sjösten, Franz Koglmann ja Henri Texier.

Kategoria(t): Jazz Avainsana(t): , , , , , . Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.