2 x Lee Konitz

Vuonna 1927 syntynyt alttosaksofonisti Lee Konitz on jo vanha veteraani, mutta hän ei suinkaan ole antanut periksi, vaan hioo hellittämättä improvisaatioitaan aina yhä täydellisemmiksi. Korkeasta iästään huolimatta hän on edelleen tinkimättömän omintakeinen ja teräväjärkinen improvisoija.

Hänen saksofonistaan ei todellakaan tule ilmoille mitään kevyttä pappajazzia, vaan hänen soittonsa tuntuu muuttuvan iän myötä aina vain painokkaammaksi ja samalla vapaammaksi. Yleensä Konitz pysyttelee selvästi jazzin perinteisten rajojen sisäpuolella. Hänen ajatuksen lentonsa on kuitenkin niin rajoituksetonta, että hänen saksofoninsa henkäyksenomainen soundi tuntuu leijailevan aivan omia teitään.

Konitzin levytystuotanto on valtavan laaja. Hän on julkaissut kymmeniä levyjä alkaen 1940-luvun lopulta lähtien. Seuraavassa lyhyet esittelyt kahdesta tuoreesta julkaisusta, jotka molemmat ovat konserttiäänitteitä New Yorkin tunnetuimmilta jazzklubeilta.

1. Lee Konitz/Brad Mehldau/Charlie Haden/Paul Motian: Live at Birdland (ECM, 2011)

Joulukuussa 2009 New Yorkin Birdland-klubilla koettiin jotain poikkeuksellista, kun kolme veteraania Lee Konitz, basisti Charlie Haden (s.1937) ja rumpali Paul Motian (s.1931) kohtasivat nuoren polven pianistin Brad Mehldaun (s.1970). Kvartetti ei valmistautunut klubikeikkoihinsa millään tavalla, ei harjoitellut, ei valinnut edes soitettavia kappaleita. Vain parin illan levyttämisestä ECM-levymerkille oli sovittu.

Toisensa hyvin muista yhteyksistä hyvin muusikot hyödynsivät upeasti tilaisuutensa ja lopputuloksena oli valtavan kaunista, ilmavaa ja vapaata musiikkia. Lee Konitzin hauras alttosaksofoni, Paul Motianin hapuilevat rummut, Charlie Hadenin syvä basso ja Brad Mehldaun virtuoosimainen, mutta samalla herkkä piano loivat hiljaisen intensiteetin lataamia tulkintoja tutuista standardikappaleista, kuten ”Lullaby Of Birdland” ja ”Lover Man”. Erityisen vaikuttava on surumielinen tulkinta kappaleesta ”I Fall In Love Too Easily”.

Ehkä vain jazzmuusikot pystyvät tekemään tällaista musiikkia.

2. Lee Konitz New Quartet: Live at the Village Vanguard (Enja, 2010)

Keväällä 2009 äänitetty Village Vanguard-tallenne esittelee Konitzin yhdessä huomattavasti nuorempien ja vähemmän tunnettujen muusikoiden kanssa. Saksalainen pianisti Florian Weber, amerikkalainen basisti Jeff Denson ja israelilainen rumpali Ziv Ravitz muodostavat yhtyeen nimeltä Trio Minsarah (hepreaa = prisma), joka toimii myös omillaan ilman Konitzia. Kyse on jo trion toisesta levystä Konitzin kanssa, sillä ensimmäinen ”Deep Lee” ilmestyi vuonna 2008.

”Live at the Village Vanguard” koostuu koetelluista standardeista (esim. ”Cherokee” ja ”Polkadots and Moonbeams”) sekä Konitzin jo klassisista sävellyksistä, kuten ”Subconscious-Lee” ja ”Thingin”. Nuorempien muusikoiden meno on suoraviivaisempaa Birdland-levyyn verrattuna. Konitz pysyy kuitenkin hyvin kyydissä mukana ja hänen läsnäolonsa lyö vahvan leiman musiikkiin.


Posted

in

by

Kommentit

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggaajaa tykkää tästä: