Levyjä jazzin rajamailta

dalindeo_kallio2Jazzin vapaa henki kannustaa monia jazzperinteestä ponnistavia muusikoita usein tutkimusretkille musiikin rajaseuduille. Esittelyssä olevat levyt kuuluvat tähän perinteeseen ja ne siirtävät jazzin rajatolppia rohkeasti kauemmas sen totutusta ytimestä.

Kahden miehen galaksi: Um Jepa (Fiasko Records, 2013)
Nimensä mukaisesti Seppo Kantosen ja Joonas Riipan duo luo oman musiikillisen maailmankaikkeutensa. Levy on napakka reilun puolen tunnin seikkailu, jossa Kantosen Hammond-urut ja Riipan lyömäsoittimet kieppuvat oudossa tanssissa. Karkelo pursuaa rockin kiihkoa, jazzin lentoa ja elektronista kohinaa.

¡haUtUllin!: ¡haUtUllin! (Barefoot Records, 2013)
Kitaristi Markus Pesonen yllätti pari vuotta sitten värikkäällä debyyttilevyllään, jolla hän esitti sävellyksiään tanskalaisten ja saksalaisten muusikoiden kanssa. Nyt haUtUllin-duossa hän soittaa yhdessä norjalaisen lyömäsoittajan Håkon Berren kanssa ja matkustaa aivan eri suuntaan. Duon tunnin mittaiseen settiin mahtuu yksitoista ilmeisen improvisoitua kuulokuvaa, joista syntyy tinkimätön kokonaisuus tilan tuntua, häivähdyksiä rockista, vanhasta bluesista ja itämaisesta meditaatiosta. Levyn rikkaat soundit kurkottavat rujosta melusta kirkkaan kuulaaseen runouteen.

Dramophone: Urban Ritual (Eclipse Music, 2012)
Elifantree-trion rumpali Tatu Rönkkö on koonnut Dramophone-kvartettiin nuoremman polven improvisoijia. Mukana ovat niin ikään Elifantreessa soittavan saksofonisti Pauli Lyytisen lisäksi bassoklarinetisti Otto Eskelinen ja basisti Eero Tikkanen. Nelikko mahduttaa reilun puolen tunnin levylle perustavalliselle freejazzille ominaista vapaata kelluntaa, hypnoottisia rytmejä, suoraa huutoa, runonlausuntaa sekä sähköisten efektien rätinää ja hälyä. Levy kurkottaa niin moneen suuntaan, että sinänsä hienoista yksityiskohdista huolimatta kokonaisuus jää hahmottoman hajanaiseksi.

Jussi Reijonen: Un (Jussi Reijonen, 2012)
Jussi Reijonen on Rovaniemellä syntynyt, mutta jo vanhempiansa mukana eri puolilla maailmaa kiertänyt ja lopulta Bostoniin asettunut kitaristi ja oud-luutun soittaja. On siis luonnollista, että monet maailmat kohtaavat Reijosen debyytillä “Un”. levyllä soittavat muusiko tulevat Ruotsista, Turkista, Espanjasta ja Palestiinasta. Musiikillisesti moni-ulotteisella levyllä kuullaan raukeasti leijaileva versio John Coltranen jazzklassikosta “Naima” sekä kaikuja niin Lähi-idän musiikeista ja pohjoisen viileistä kansanmusiikeista. Erilaisista aineksistaan Reijonen solmii yhteen taidokkaan hienovaraista fuusiota, jonka mietiskelevä ote antaa levylle hieman pysähtyneen leiman.

Dalindèo: Kallio (Suomen Musiikki, 2013)
Dalindèon Kallio tunnustaa rohkeasti paikallisväriä. Kappaleiden nimissä vilahtelevat Karhupuisto, Tokoinranta ja Kurvi sijoittavat levyn henkisesti Helsingin Pitkänsillan toiselle puolelle. Yhtye yhdistää vanhaa jazzia, rautalankakitaraa ja eri aikojen tanssirytmejä svengaavaksi sekoitukseksi. Dalindèo tulkitsee omaperäisen Kallio-kunnianosoituksensa lämpimästi ja lataa joukkoon kelpo annoksen vanhan ajan kaihoa.

Julkaistu Pohjolan Sanomissa 2.10.2013.

Kategoria(t): Jazz Avainsana(t): , , . Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

1 Response to Levyjä jazzin rajamailta

  1. Jani sanoo:

    Hauska lista, pitää laittaa korvan taakse ainakin noi pari ekaa. On muuten tosi siisti levynkansi tossa Dalilndeon albumissa!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.