Lyydinmaa – Mikko Savolaisen valokuvanäyttely

20140617-083140-30700953.jpg

Valokuvaaja Mikko Savolaisen näyttely ”Lyydinmaa” on esillä Ilomantsissa Piirolan pihan näyttelytilassa. ”Lyydinmaa” on kuvakokonaisuus Aunuksen Karjalassa, Aunuksen kannaksen itäosissa, asuvista lyydiläisistä.

Savolainen on tullut tunnetuksi vankasti dokumentaarisesta valokuvauksesta, niinpä myös ”Lyydinmaa” liittyy selvästi tähän perinteeseen. Savolainen ei tutki mitään kuvillaan, ei liitä kuviaan mihinkään teoreettiseen ajatusrakennelmaan, vaan uskoo realistisen valokuvan todistusvoimaan. Näyttely ja Savolaisen tuotanto laajemminkin edustaa siis eräänlaista valokuvauksen ruisleipää, jota ainakin minä kaipaan monesti hyvin käsitteellisen nykyvalokuvauksen rinnalle muistuttamaan perusasioista.

Vaikka näyttely on aika pieni, vain kolmisenkymmentä kuvaa, se on kuitenkin monipuolinen kokonaisuus muotokuvia, arkielämän tapahtumia ja maisemakuvia. Savolainen kuvaa Lyydinmaan ihmisiä kunnioittavasti ja suorasti. Mielestäni hän ei lankea rappioromantiikkaan, mihin rähjäinen jälkineuvostoliittolainen miljöö voisi kuvaajan helposti houkutella.

20140617-094334-35014222.jpg

Lyydinmaalla eletään modernin maailman laidalla, jossa elämä on karua ja jonne nykyajan mukavuudet ole vielä saapuneet. Maisemat ovat kuitenkin kauniita ja Savolainen onkin liittänyt näyttelyyn myös muutaman mustavalkoisen panoraamamaiseman.

Savolaisella on silmää yksityiskohdille. Ajatuksia herättää kuva miehestä talossaan, jonka seinällä roikkuvat sulassa sovussa Stalinin ja Leninin kuvat sekä ortodoksinen Jumalansynnyttäjän ikoni.

20140617-101143-36703967.jpg

Kategoria(t): Valokuvaus Avainsana(t): , , , , . Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.