Lina Nyberg: Sirenades – salaperäinen ja jännittävä

Lina Nyberg Luulajassa vuonna 2007.
Lina Nyberg Luulajassa vuonna 2007.

Lina Nyberg on niitä vahvoja ja omaperäisiä jazzmuusikkoja, joilla tuntuu aina olevan varaa tehdä, mitä hän itse haluaa. Hän on osoittanut hallitsevansa perinteisen jazzohjelmiston jo vuosia sitten, eikä hänen myöskään tarvitse turvautua popmusiikin latteuksiin. Niinpä myös uusi ”Sirenades” (Nybergin yhdistelmä sanoista seireeni, sireeni ja serenadi) on sillä tavalla omaperäistä musiikkia, että sille on vaikeaa keksiä vertailukohtia muusta musiikista.

”Sirenades” on jännittävä tupla-cd, jonka ensimmäisellä levyllä Nybergin nykyisen yhtyeen (David Stackenäs, kitara, Cecilia Persson, piano, Josef Kallerdahl, basso, Peter Danemo, rummut) lisäksi soittaa Norrbotten Big Bandin puhaltajat. Toisella levyllä esillä on pelkästään Nybergin yhtye ilman big bandia. Levyt ovat luonteeltaan erilaisia, ensimmäistä levyä (noin 40 minuutin mittainen) luonnehtii ison orkesterin puhaltimet ja toista levyä (kesto noin 30 minuuttia) Nybergin yhtyeen avarampi ilme.

Suurin osa levyn musiikista on Nybergin käsialaa; kaikki vahvoja ja vaativia sävellyksiä. Mielenkiintoiset lainakappaleet ovat mm. Nina Simonen ja Elkie Brooksin ohjelmistossa ollut vanha musikaalisävelmä ”Lilac Wine”, brasilialaisen Caetano Valeson ”London, London” ja Mozartin Figaron häistä napattu ”The Song of The Roses”.

Levyn avaava ”One Tone Song” kasvaa alun hiljaisesta laulelmasta koko orkesterin hakkaavaan pauhuun, josta vapautuvan svengijakson päälle Stackenäs sooloilee rähjäisen kitarasoolon. Moni-ilmeisestä avauksesta lähtee liikkeelle yhtä moni-ilmeinen teos, jonka jokaiselle raidalle Nyberg on onnistunut löytämään oman näkökulmansa, kuten elokuvallisia tunnelmia, afro-popin rytmejä, modernin kamarimusiikin sävyjä, ison orkesterin kuulaita sointeja ja dynamiikan vaihteluita.

Kaiken tämän Nyberg kuitenkin onnistuu liittämään lujaksi, kiinteäksi, jopa salaperäiseksi teokseksi. “Sirenades” kuuluu ilman muuta viime aikojen hienoimpien levyjen joukkoon, jonka visuaalisesti vahva kansitaide vielä viimeistelee.

Lina Nyberg: Sirenades (Hoob Records, 2014)

Lina Nyberg: The Monster Song


Posted

in

by

Kommentit

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.