Martti Vesala Soundpost Quintet: Stars Aligned (Ozella Music, 2018)

Martti Vesala. Kuva: Carl Bergman

Hyvin jazzyhtye elää parhaimmillaan kuin monimutkainen organismi, jossa jokainen osa tietää tehtävänsä. Siinä samalla yhtyeen musiikki ylittää yksittäisten jäsentensä panoksen ja kokonaisuus on siis enemmän kuin osiensa summa. Näin ajateltuna jazzia voidaan toteuttaa monenlaisilla kokoonpanoilla ja monista tyylillisistä näkökulmista lähtien.

Miles Davisin ja muiden modernistien käsissä 1960-luvun akustinen jazz hiottiin täydelliseen muotoonsa, jossa muusikoille annetaan riittävästi vapautta ilmaista itseään mielin määrin improvisoimalla. Toisaalta elegantin melodiset sävellykset rajaavat soittajien pelikentän aika tarkasti.

Jos jazzista olisi aivan pakko valita vain ja ainoastaan yksi tyylisuunta ja vain yksi aikakausi autiolle saarella kuunneltavaksi, päätyisin todennäköisesti valitsemaan juuri tämän 1960-luvun akustisen jazzin sellaisena kuin Miles Davis ja Wayne Shorter sen toteuttivat.

Trumpetisti Martti Vesala ja Soundpost Quintet ovat valinneet samoin, kun he keskittyvät musiikissaan 1960-luvun amerikkalaiseen jazziin. Toisella levyllään kvintetti jatkaa suoraan siitä mihin ensimmäisellä levyllään päätyi (Helsinki Soundpost, Ozella Music, 2016).

Yhtyeen kokoonpanokin on säilynyt muuttumattomana ja kvintetti toteuttaa valitsemansa tyylin juuri kuin elävä, reagoiva organismi, siis hyvä jazzyhtye. Levyn kaikki sävellykset ovat edelleen Vesalan kynästä. Niissä kuuluu 1960-luvun amerikkalaisen jazzin ymmärrys ja sisäistäminen. Ja musiikki on raikasta kuin lähdevesi.

Jazzinsa täydellisyyteen saakka hioneet Miles Davis ja Wayne Shorter etsivät kuitenkin 1960-luvun lopulla uusia teitä. Davis vaihtoi vähitellen muusikkonsa ja siirtyi samalla sähköön. Shorter kiinnostui myös fuusiosta ja perusti Joe Zawinulin kanssa Weather Report -yhtyeen. Ehkäpä seuraavalla levyllään Soundpost Quintetinkin kannattaa poiketa uuteen suunntaan kahden ensimmäisen levyn tallaamalta polulta.

Stars Aligned” on svengaavaa jazzia, jonka paikka on ”Vuoden valinnat 2018” -listalla.

Martti Vesala Soundpost Quintet: Stars Aligned (Ozella Music, 2017)
Martti Vesala, trumpetti, flyygelitorvi, Pope Puolitaival, tenorisaksofoni, alttohuilu, Joonas Haavisto, piano, Juho Kivivuori, basso, Ville Pynssi, rummut

Kategoria(t): Jazz Avainsana(t): , , , . Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.