Martti Vesala Soundpost: Helsinki Soundpost (Ozella Music, 2016)

Martti Vesala. Kuva: Tero Ahonen

Martti Vesala. Kuva: Tero Ahonen

Trumpetisti ja säveltäjä Martti Vesala ei ainakaan haasteita pelkää. Vesala perusti yhtyeensä voidakseen säveltää musiikkia modernin klassiselle kvintettikokoonpanolle, jolla trumpetti ja saksofoni puhaltavat komppikolmikon säestyksellä. Hän kertoo suoraan, että hänen Soundpost-yhtyeensä ensimmäisellä levyllä liikutaan mestareiden jalanjäljissä, vahvasti Miles Davisin 1960-luvun kvintetin ja saksofonisti Wayne Shorterin hengessä.

Ja mikäpä siinä, onhan ainakin klassisessa musiikissa aivan tavallista hioa jatkuvasti uusia versioita klassikkoteoksista. Miksi ei siis nykyajan jazzmuusikkokin voisi palata jazzin keskeisten hahmojen pariin yhä uudelleen ja uudelleen? Sitä paitsi Vesalalla on projektissaan mielekäs näkökulma, sillä hän on säveltänyt itse kaikki levyn sävellykset, eikä levyssä ole kyse tribuutista eikä varsinkaan kopioimisesta.

Vesalan tavoitteena oli säveltää nimenomaan modernin jazzin klassiselle kvintetille ja hän onnistuu tavoitteessaan kirkkaasti, vaikka vaikutteet toki käyvät ilmi jo heti levyn avausraidan ensihetkistä lähtien. Vesala käsittelee kuitenkin lähtökohtiaan tuoreesti ja monipuolisesta. Näin levystä syntyy vaihteleva kokonaisuus.

Suuri ansio levyn onnistumisesta kuuluu toki taidokkaalle yhtyeelle, jonka väkevä komppi vie vastustamattomasti mukanaan (esimerkkinä ”Decline”, katso video alla). Kun myös soolot kohoavat korkealle rutiinisoittelun yläpuolelle, on yhtyeen inspiroitunut tulkinta 1960-luvun jazzista uskottavaa kuultavaa.

Levy on myös jälleen yksi osoitus suomalaisen jazzin kansainvälistymisestä. Sen on näet julkaissut saksalainen Ozella-levymerkki, joka on julkaissut myös Kari Ikosen trion ja Aki Rissanen-Jussi Lehtonen Quartetin musiikkia.

Martti Vesala Soundpost: Helsinki Soundpost (Ozella Music, 2016)
Martti Vesala, trumpetti, flyygelitorvi, Petri Puolitaival, tenorisaksofoni, huilut, Joonas Haavisto, piano, rhodes, Juho Kivivuori, basso, Ville Pynssi, rummut

marttivesala_kansi

Video on kuvattu levyn äänityksistä: Martti Vesala Soundpost Quintet: Decline.

Kategoria(t): Jazz Avainsana(t): , , , , . Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.