Maxine Gordon: Sophisticated Giant. The Life and Legacy of Dexter Gordon

Sophisticated Giant” on pari vuotta sitten ilmestynyt saksofonisti Dexter Gordonin (1923 – 1990) elämäkerta, jonka on kirjoittanut saksofonistin vaimo ja manageri Maxine Gordon. Leskeksi jäätyään Maxine Gordon opiskeli kulttuurihistoriaa ja vaihtoi alaa musiikkibisneksestä kulttuurintutkimukseen. Tältä pohjalta hän pystyy yhdistämään kirjassaan raikkaalla tavalla omat läheiset kokemuksensa ja tutkijan puolueettoman katseen.

Puolueettomuus käy ilmi erityisesti siinä, kuinka avoimesti kirjoittaja käsittelee Dexter Gordonin elämän erilaisia vastoinkäymisiä. Dexter itse aloitti omien muistelmiensa kirjoittamisen, mutta aikoi hypätä kokonaan epäonnistuneena pitämänsä 1950-luvun yli. Maxine Gordon käy läpi tämänkin vuosikymmenen huumeita ja vankilatuomioita myöten. Keskenjääneiden muistelmien materiaali tuo kirjaan saksofonistin oman äänen varsinkin uran alkuvaiheita käsittelevissä kappaleissa.

Tutkijan asenne näkyy kiinnostavasti myös monissa jazzmuusikoiden taloudellisesti ahtaisiin olosuhteisiin viittaavissa yksityiskohdissa. Esimerkiksi Gordonin ensimmäinen levytyssopimus Savoy-yhtiön kanssa vuonna 1945 tarjosi 60 dollarin kertamaksun ja yhden sentin korvauksen myytyä levyä kohti. Näitä rahoja Gordon ei kuitenkaan koskaan nähnyt. Kun Gordon siirtyi 1960-luvun alussa Blue Noten leipiin sovittiin ajan tavan mukaan 3% rojaltimaksusta per myyty levy. Kun LP-levy maksoi tuohon aikaan 4,76 dollaria, ei kyse ollut tässäkään mistään kultakaivoksesta. Dexter Gordon oli kuitenkin tyytyväinen tähän sopimukseen, sillä Blue Noten julkaisemat albumit tarjosivat sekä näkyvyyttä että arvostusta.

Kirja käy kronologisesti läpi Gordonin elämänvaiheet: lapsuusvuodet 1920-luvun alun Los Angelesissa, big band -kausi Lionel Hamptonin, Louis Armstrongin ja Billy Eckstein orkestereissa, bebop ja ensimmäiset omat yhtyeet, 1950-luvun aallonpohja, vuodet Euroopassa ja erityisesti Tanskassa, paluu Yhdysvaltoihin vuonna 1977 ja lopulta menestys näyttelijänä vuonna 1986 ilmestyneessä Bernard Tavernierin elokuvassa “Round Midnight“.

Sophisticated Giant” on sujuvasti kirjoitettu kirja, joka siis yhdistää onnistuneesti omaelämäkerran ja tutkimukseen perustuvan tietokirjan elementtejä. Se avaa sisäpiirin näkökulmia jazzmuusikon elämään ja tarjoaa mielenkiintoisia ajankuvia 1940-luvun Amerikan länsirannikolta 1960-luvun Eurooppaan. Myös “Round Midnight“-elokuvan valmistumisen vaiheet käydään läpi perusteellisesti.

Trivia: Dexter Gordon oli Metallica-yhtyeen rumpalin Lars Ulrichin kummisetä. Lars Ulrichin isä Torben Ulrich on monipuolinen tanskalainen kulttuurihahmo, jonka kanssa Gordon ystävystyi Tanskassa asuessaan.

Maxine Gordon: Sophisticated Giant. The Life and Legacy of Dexter Gordon (University of California Press, 2018)


Posted

in

,

by

Kommentit

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.