Sid Hille: Here – Beyond The Infinite (SatnaMusic, 2020)

Sid Hille, Aineen taidemuseo – Kalottjazz & Blues Festival 2019, Tornio

Pianisti-säveltäjä Sid Hille on soittanut keskiviikkoaamuisin Temppeliaukion kirkon flyygeliä jo vuodesta 2002 lähtien. Konsertteja on nyt kertynyt jo viisisataa. Edes koronavirus ei keskeyttänyt improvisaatioon perustuvaa konserttisarjaa, sillä Hille soitti rajoitusaikana kirkossa yksin ja striimasi konsertit nettiin. Nämä YouTube-lähetykset osoittautuivat suosituiksi, sillä enimmillään niitä on katsottu jopa 200 000 kertaa.

Toukokuussa 2020 Hille äänitti yhden konsertin kokonaisuudessaan levynjulkaisua varten. Kirkossa improvisoitu akustinen musiikki oli kuitenkin vasta lopullisen albumin tukiranka, jonka varaan Hille ripusti studiossa lisäkerroksia erilaisilla vintage-syntetisaattoreilla. Näin syntyneen materiaalin Abdissa Assefa viimeisteli äänivirraksi, jossa akustiset ja sähköiset äänet kietoutuvat yhteen uudeksi teokseksi.

Ilman taukoja löhes tunnin kestävä kokonaisuus on jaettu kymmeneksi jaksoksi, joiden rajakohdissa Hille kääntää improvisaationsa uuteen suuntaan. Kuulijan mielikuvat ohjautuvat laajoihin näkymiin, ehkäpä jaksojen nimienkin johdattamina avaruuteen saakka, esimerkkeinä “Shooting Star” tai “Sun, Moon and Stars“.

Syntetisaattoreilla maalatun äänimaiseman villienkin avaruussoundien joukosta puuttuvat kaikki meluisat ja kirskuvat hälyäänet. Näin matka kulkee rauhallisin liikkein, kirkkoon sopivasti jopa virsimäisiä tunnelimia tavoitellen, kuten jaksossa “Spacewalk“. Koronakevään keskelläkin Hille pystyy hiljentymään tavattoman herkkään päätökseen ja antamaan vielä sille nimeksi “Gratitude“. Hillen konserttisarja Temppeliaukion kirkossa on ainutlaatuinen saavutus ja “Here – Beyond The Infinite” on sen pohjalta syntynyt ainutlaatuinen albumi. Nyt kun koronalle ja rajoituksille ei näy loppua, tällaiselle toivoa ylläpitävälle taiteelle on paljonkin tarvetta.

Levyn mukana tulee myös latauskoodi, jolla voi ladata alkuperäisen ja muokkaamattoman konsertin. “Here – Beyond The Infinite” pääsee tietenkin Valon kuvia -blogi suosittelee 2020 -listalle.

Sid Hille: Here – Beyond The Infinite (SatnaMusic, 2020)
Sid Hille, piano, sähköpiano, theremin, syntetisaattorit, melodica, lyömäsoittimet, Abdissa Assefa, äänimaisema

Sid Hille: Gratitude


Kommentit

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.