Mihin tässä basistia tarvitaan? – Thymeshift & Free4Arts

Thymeshift dabrowski

Thymeshift: Beyond Horizons (Boogie Post Recordings, 2015) & Tomasz Dabrowski Free4Arts: Six Months & Ten Drops (Barefoot Records, 2015)

Pidän bassosta, varsinkin kontrabassosta, jonka puinen ja joustava soundi niin usein kannattelee ja kuljettaa jazzyhtyettä määrätietoisessa etunojassa. Kontrabasso on myös visuaalisesti kiinnostava ja kaunis soitin. Niinpä huomaan usein suhtautuvani epäluuloisesti bassottomiin yhtyeisiin, joista tuntuu puuttuvan jokin olennainen osa.

Pakko on kuitenkin myöntää, ettei musiikillinen laatu ole kiinni millään tavalla käytettävistä soittimista. Sen todistavat lukuisat äänitteet, esimerkiksi nyt esillä olevat kaksi eurooppalaista kvartettilevytystä. Korkean taiteellisen tason ja bassottomuuden lisäksi niillä ei ole juuri muuta yhteistä, sillä sen verran erilaisista näkökulmista niiden tekijät musiikkia luovat.

Thymeshift: Beyond Horizons (Boogie Post Recordings, 2015)
Thomas Backman, saksofoni, klarinetti, Thomas Gunillasson, kitara, Hilmar Jensson, kitara, Johan Björklund, rummut

Thymeshift on eräs ruotsalaisen rumpalin Johan Björklundin monista projekteista, jossa yhtyeenjohtajan lisäksi soittaa kaksi kitaristia, Björklundin vanha yhteistyökumppani Thomas Gunillasson ja islantilainen Hilmar Jensson sekä saksofonisti-klarinetisti Thomas Backman.

Beyond Horizons” on kolmentoista lyhyehkön kappaleen muodostama moni-ilmeinen ja voimakkaiden melodioiden sarja. Tunnelmat vaihtuvat ilmavasti leijuvista äänimaalauksista rujosti svengaavaan grooveen, jota Björklundin kompleksinen rumputyöskentely määrätietoisesti kuljettaa ja pitkälti korvaa myös yhtyeestä puuttuvan basson. Kaksi kitaraa tuo musiikkiin rockin rosoja. Tähän sähköiseen soundimaailmaan Thomas Backmanin kiihkeä saksofoni sopii hienosti yhteen.

Tomasz Dabrowski Free4Arts: Six Months & Ten Drops (Barefoot Records, 2015)
Tomasz Dabrowski, trumpetti, Sven Dam Meinild, baritonisaksofoni, Jakob Anderskov, piano, Kasper Tom, rummut

Puolalainen trumpetisti Tomasz Dabrowski asuu Kööpenhaminassa ja tanskalaisten muusikoiden kanssa äänitetty ”Six Months & Ten Drops” on hänen neljäs levynsä yhtyeenjohtajana. Free4Arts on täysin akustinen yhtye, joka hakee vauhtia rockin sijasta vapaasta improvisaatiosta, free jazzista ja klassisesta nykymusiikista. Levy-yhtiö luokitteleekin uutuuden jazzin ja third streamin lokeroihin.

Kvartetti tulkitsee Dabrowskin sävellyksistä koostuvan ohjelmiston tarkasti. Yhtyeen vahvuus onkin yhteistyössä, ei niinkään improvisaatioissa ja sooloissa. Sävellysten painottaminen tuo musiikkiin mukanaan tietystä viileän ja älyllisen sävyn. Siitä huolimatta varsinkin Dabrowskin trumpetti ja Sven Dam Meinildin baritonisaksofoni tavoittavat vastapainoksi soundeissaan free jazzin epäsovinnaisia rosoja, joita vasten Jacob Anderskovin pohjoisen kuulas piano jännittävän selkeästi erottuu.

Six Months & Ten Drops” on tarkkaan kuunteluun kannustavaa kamarimusiikkia,  joka vetoaa siis enemmän älyyn kuin houkuttelee naputtamaan jalkaa svengin tahdissa. Levyllä on kuitenkin mukana myös vahvaa tunnetta, mistä levyn päättävä virsimäisen harras ”Five Weeks” on hieno esimerkki.

Kategoria(t): Jazz Avainsana(t): , , , , , , , , . Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.