Pelotonta ja itsetietoista työtä

Nina Mya esiintyi kuvaa otettaessa vielä nimellä Nina Höynälä, Young Nordic Jazz Comets-kilpailun Suomen finaali toukokuussa 2011, Helsinki

Torniolaissyntyisen jazzlaulajan Nina Myan ensimmäinen levy Flying Solo on levydebyytiksi pelotonta ja itsetietoista työtä. Nina Mya on rohkeasti valinnut levylleen lähes pelkästään omia sävellyksiään ja sanoituksiaan. Koko levyn musiikki on selvästi jazzia ilman liikoja hyppyjä popin tai soulin maailmaan, mikä on vieläkin rohkeampi valinta. Varmaankin juuri määrätietoisuutensa ansioista levy kuulostaa alusta loppuun raikkaalta ja vapautuneelta.

Levyn parhaat hetket osuvat levyn alkuun ja toisaalta myös lopetus on mieleenpainuva. Jo vauhdikkaasta avauskappaleesta Illusion lähtien käy ilmiselväksi, että Nina Mya on nuoresta iästään huolimatta on kypsä ja taitava laulaja, joka heti vakuuttaa jazzlaulajan soundillaan. Mya svengaa ilmeikkäästi ja myös scat-laulu on luontevaa ja vivahteikasta.

Levyn toinen raita Sleepless on tunnelmaltaan levyn vahvin melodia ja siinä tenorisaksofonisti Sampo Hiukkanen muotoilee herkän luonnosmaisista vedoista hahmottuvan kauniin soolon. Vaikuttavan avauksen täydentää vielä kolmantena kuultava päättäväinen nimikappale.

Levylle on mahtunut vain yksi standardikappale, I´m A Fool to Want You. Nina Mya tulkitsee tämän niin Frank Sinatran kuin Billie Holidaynkin ohjelmistosta löytyvän klassikon niin uskottavasti, että kuulija jää kaipaamaan paria lisästandardia terästämään levyn melodista ilmettä. Kun levyn loppuun on jaksettu säästää pari uutta makupalaa, kasvaa kokonaisuudesta kuitenkin erittäin luja.

Sielukas The Heat hiipii jännittävästi ja kiihkeästi sähisevä One More Time päättää levyn klubijazztunnelmiin. Saksofonisti Sampo Hiukkanen pääsee näyttämään molemmilla raidoilla myös tenorinsa rotevan karhean puolen.

Nina Myan itsevarman laulun ohella suuri ansio levyn onnistumisesta kuuluu hienolle kvartetille, jossa edellä mainitun Hiukkasen lisäksi soittavat pianisti Tuomas Juhani Turunen, basisti Teemu Åkerblom ja rumpali Mikko Arlin. Kyse on nimenomaan jazzyhtyeestä, minkä ilokseen kuulee yhtyeen intensiivisestä ja kommunikoivasta soitosta. Kvartetille on annettu levyllä hyvin tilaa päästä esille ja fonisti Hiukkasen ohella pianisti Turunenkin loistaa solistina.

Flying Solo on todella hieno debyyttilevytys. Sekä Nina Mya että säestävä kvartetti onnistuvat välittämään kuulijalle vahvaa läsnäolon tuntua, mikä aina on hyvän jazzlevyn tunnusmerkki.

Nina Mya: Flying Solo (Fredriksson Music, 2012)

Julkaistu Pohjolan Sanomissa 23.8.2012

Kategoria(t): Jazz Avainsana(t): , , , , . Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.