Elena Mindru Third Stream Project: Quartphonic (EM Records, 2016)

Elena Mindru. Kuva: Andrei Budescu

Elena Mindru. Kuva: Andrei Budescu

Laulaja Elena Mindrun kolmannella levyllä soittavan yhtyeen nimi viittaa tietenkin käsitteeseen “third stream”, jonka säveltäjä Günther Schuller esitteli luennoillaan vuonna 1957. Schuller tarkoitti käsitteellään musiikkia, joka ammentaa vaikutteita jazzista ja klassisesta musiikista sekä luo niistä aivan uuden genren. Schuller itse asetti third streamille varsin ahtaat rajat, esimerkiksi pelkkä klassisten soittimien tuominen jazzsoittimien rinnalle ei hänen mielestään vielä riittänyt sulauttamaan ensimmäistä ja toista virtaa kolmanneksi virraksi, uudeksi musiikinlajiksi.

Levyn avaa kaksi Visa Oscarin sävellystä, “Little Equilibrist” ja “Borderline”, joilla jazzyhtye svengaa varsin perinteisillä keinoilla. Molemmat raidat toimisivat varmasti ilman jousikvartettiakin, mutta jousikvartetin soundit sulautuvat jazzin lomaan maukkaasti ja lisäävät musiikkin väliin dramaattisiakin sävyjä.

Levy loppuun on sijoitettu Sampo Kasurisen sävellykset ”Alice” ja ”Life Is But A Dream” sekä Artturi RöngänBeyond Time”, joilla jazz ja kamarimusiikki kietoutuvat yhteen kaikkein saumattomammin. ”Alice” on levyn pisin, lähes 11-minuuttinen, raita, monivaiheinen ja vaikuttava matka, jolla Kasurisen kuulas sopraanosaksofi keskustelee Mindrun tummasävyisen laulun kanssa.

Lewis Carrollin tekstiin sävelletty ”Life Is But A Dream” jyrää jännittävän kulmikkaasti ja Turunen sooloilee voimakkaasti. Levyn päättävä ”Beyond Time” on upean kaunis melodia, jolla pianisti Turunen loistaa jälleen, nyt kevyesti liidellen. Kun levy huipentuu näihin kolmeen jännittävään sävellykseen, ollaan jo hyvin lähellä Schullerinkin tarkoittamaa third streamia.

Levyä ei kuitenkaan ole lainkaan tarpeellista kuunnella Schullerin teoreettisten pohdiskelujen näkökulmasta, sillä ”Quartphonic” on kokonaisuudessaan vakuuttava ja omaperäinen albumi. Sen vahvuuksia ovat kiinnostavien sävellysten ja kahden taidokaan yhtyeen yhteispelin ohella nimenomaan Elena Mindrun moni-ilmeinen ja itsevarma laulu.

Elena Mindru Third Stream Project: Quartphonic (EM Records, 2016)
Elena Mindru, laulu, Sampo Kasurinen, sopraanosaksofoni, bassoklarinetti, Tuomas J. Turunen, piano, Eero Seppä, basso, Anssi Tirkkonen, rummut, Maija Linkola, viulu, Laura Airola, viulu, Jussi Tuhkanen, alttoviulu, Sirja Nironen, sello

Lisätietoja: www.elenamindru.com

Quartphonic” nousee vuoden mittaan päivittyvälle vuoden 2016 parhaiden listalleni Vuoden valinnat 2016.

2016_Quartphonic, kansi

Kategoria(t): Jazz Avainsana(t): , , , , . Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.