Vinyylin viehätys – The Don Pullen Quintet: The Sixth Sense

The Don Pullen Quintet: The Sixth Sense

Amerikkalainen Don Pullen (1941 – 1995) oli voimakasotteinen pianisti, jonka musiikkia saattaa kuunnella vaikkapa Charles Minguksen levyiltä Changes One ja Changes Two. Hän johti myös George Adams-Don Pullen Quartetia yhdessä saksofonisti George Adamsin kanssa ja ehti tehdä myös mittavan soolouran ennen kuin kuoli imusolmukesyöpään vain 54-vuotiaana.

Levyhyllyssäni on edellä mainittujen Mingus-levyjen lisäksi vain yksi Don Pullenin levy, vuonna 1985 Black Saint-levymerkillä ilmestynyt kvintettilevytys The Sixth Sense. Levykansitekstissä Don Pullen kertoo, että levyn nimi viittaa intuitioon, siis kuudenteen aistiin. Levyllä soittavat yhtyeenjohtajan lisäksi trumpetisti Olu Dara, alttosaksofonisti Don Harrison, basisti Fred Hopkins ja rumpali Bobby Battle.

Levy on kummasti kaksijakoinen. A-puolella on kaksi hard bopin perinteestä nousevaa vahvaa esitystä, nimikappale ja In The Beginning. B-puoli sen sijaan jää vaisummaksi. Vain puolen avausraita Tales From The Bright Side on A-puolen tasalla. Pullenin ja Harrisonin duetto Gratitude on vaisuhko balladi ja levyn päätös All Is Well vain vajaan kahden minuutin mittainen katkelma. Ikään kuin levyn tekijöiltä olisi loppunut materiaali kesken.

Mutta kolme hienoa esitystäkin (yhteensä noin 20 minuuttia musiikkia) on jo enemmän kuin monella yli tunnin mittaisella levyllä. Kvintetti toimii upeasti yhtyeenä ja maustaa hard bopiaan välillä free jazzin puolelta lainatuilla tehokeinoilla. Trumpetisti Olu Dara loistaa ja myös yhtyeenjohtajan pianotyöskentely niin solistina kuin yhtyemuusikkona on omaperäistä ja voimallista; välillä ikään kuin Cecil Taylor soittasi svengijazzia.

Levyyn liittyy mukava muisto. Olin pitänyt Tornion kirjaston musiikkiosastolla pienen jazzin historiaa esittelevän luentosarjan ja sain Pullenin levyn lahjaksi viimeisen luennon päätteeksi. Tämä tapahtui 9.12.1987, mikä ilmenee levyn kanteen kirjoittamastani päiväyksestä.

Kategoria(t): Jazz Avainsana(t): , , , , . Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.