Peter Brötzmann (1941 – 2023)

Kuva: Wikipedia/Marek Lasarski

Eurooppalaisen free jazzin keskeisiin järkäleisiin lukeutunut saksofonisti Peter Brötzmann kuoli 22.6.2023 82-vuotiaana. Brötzmann oli saksofonistina itseoppinut, sen sijaan hän opiskeli kuvataidetta ja suunnitteli yleensä omien levyjensä kannet. Hän kuului jonkin aikaa myös nykytaiteessa 1960- ja 1970 -luvuilla vaikuttaneeseen Fluxus-liikkeeseen, mutta siirtyi musiikin puolelle turhauduttuaan taidemuseoiden ja -gallerioiden toimintatapoihin.

Brötzmann soitti 1950-luvulla hieman yllättäen dixieland-yhtyeissä, mutta siirtyi seuraavalla vuosikymmenellä free jazzin puolelle. Vuonna 1967 ilmestynyt ensimmäinen levy “For Adolphe Sax” yhdessä basisti Peter Kowaldin ja rumpali Sven-Åke Johanssonin kanssa olikin jo tinkimättömän vapaata musiikkia.

Brötzmann tuli tunnetuksi äärimmäisen intensiivistä ilmaisusta, jossa hän hyödyntää saksofonin koko rekisteriä. Brötzmannin soitossa voi kuulla vaikutteita Albert Aylerin ja Pharoah Sandersin musiikista ja soundista, kuitenkin ilman bluesin sävyjä. Brötzmann levytti musiikkiaan ahkerasti ja hänen diskografiassaan on yli 50 omaa albumia, joiden lisäksi hän oli mukana monien muiden muusikoiden levyillä. Vuonna 1968 ilmestynyt oktettilevy “Machine Gun” on eurooppalaiselle free jazzille suuntaa antanut ankara klassikko.

Brötzmann / van Hove / Bennink – Einheitsfrontlied

Peter Brötzmannin levyttämät kappaleet olivat usein hyvin pitkiä, mutta valitsin videonäytteeksi vain neljä ja puoli minuuttia kestävän version Hans Eislerin laulusta “Einheitsfrontlied“. Vuonna 1974 Hannoverissa tallennetulla videolla soittavat myös pianisti Fred van Hove ja rumpali Han Bennink.


Posted

in

by

Kommentit

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.