Vinyylin viehätys – Dewey Redman Quartet: The Struggle Continues (ECM, 1982)

Saksofonisti Dewey Redman (1931-2006) lienee monille tuttu Ornette Colemanin levyiltä 1960- ja 70-lukujen vaihteen tienoilta tai pianisti Keith Jarrettin ns. amerikkalaisesta kvartetista 1970-luvulta. Redman soitti myös neljä albumia julkaisseessa Old and New Dreams -kvartetissa, joka koostui Ornette Colemanin yhtyeiden entisistä jäsenistä.

Redmanin oma ura yhtyeenjohtajana alkoi jo 1960-luvulla, jolloin hän liittyi osaksi free jazziin suuntautunutta kenttää. Toisaalta Redmanilla oli usein vähintään toinen jalka traditiolle uskollisen jazzilmaisun puolelle, minkä vuonna 1982 äänitetty ja julkaistu “The Struggle Continues” todistaa. Albumi on niin Redmanin aikaisempaan tuotantoon kuin ECM-levyjen yleiseen linjaan verrattuna yllättävän vahvasti bebopin pohjalta ponnistavaa svengijazzia.

Toki yhtyeenjohtajan tausta free jazzin puolella nousee esille esimerkiksi levyn Coleman-henkisellä avauskappaleella “Thren” tai B-puolen “Combinations“-raidan saksofonin soundissa. Perinteisemmän jazzilmaisun puolelle Redman siirtyy kauniilla balladilla “Love Is” tai albumin päättävällä Charlie Parkerin kappaleella “Dewey Square“, joka on albumin ainoa lainakappale. Myös juureva “Turn Over Baby” nostaa esille Teksasista kotoisin olevan Redmanin suhdetta bluesin traditioon.

Levyllä soittaa taitava yhtye, jonka jäsenistä tuntemattomin on pianisti Charles Eubanks (1948-2022), kitaristi Kevin Eubanksin ja pasunisti Robin Eubanksin serkku. Motown Recordsin studiomuusikkona 1960-luvulla työskennellyt Eubanks osoittautuu erittäin taitavaksi pianistiksi, joka soittaa älykkäästi ja kekseliäästi niin solistina kuin komppaajanakin. Myös basisti Mark Heliaksen ja rumpali Ed Blackwellin (1929-1992) hienosti toimivaa yhteistyötä kannattaa pysähtyä oikein erikseen kuuntelemaan.

Cookin ja Mortonin kirjassa “The Penguin Guide to Jazz” albumia luonnehditaan esteettisesti hahmottomaksi, mikä johtunee nimenomaan tasapainottelusta vapaan ja perinteisen ilmaisun välillä. Vaikka “The Struggle Continues” ei täydellinen klassikko olekaan, on se mielestäni erinomaisen yhtyeen monipuolinen albumi, johon kannattaa ilman muuta tutustua.

Dewey Redman Quartet: The Struggle Continues (ECM, 1982)
Dewey Redman, tenorisaksofoni, Charles Eubanks, piano, Mark Helias, basso, Ed Blackwell, drums


Kommentit

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.