Raja auki – väylä vapaa!

Mielenosoittajat halusivat sulkea maailman rauhallisimman rajan.
Mielenosoittajat halusivat sulkea maailman rauhallisimman rajan.

Haaparannalta Tornioon valtakunnan rajan yli kävelevät turvapaikanhakijat pakottavat kirkastamaan omia ajatuksia ilmiöstä. Tänään rajalla järjestettiin mielenosoitus, jonka iskulause kuului ”Rajat kiinni”. Pitkään Torniossa asuneena olen tottunut pitämään avointa rajaa suorastaan pyhänä arvona, joten rajan sulkemisen vaatimus hämmentää mieltä ja suututtaa.

Turvapaikanhakijoiden saapuminen Suomeen johtuu kansainvälisestä kriiseistä, monimutkaisesta tilanteestä Lähi-idässä ja Euroopassa. Kriisit täytyy ratkaista jollain tavalla. Myös turvapaikan hakijoiden määrän nopea lisääntyminen pienessä kaupungissa on kriisi, joka täytyy ratkaista. Kriisi ei mene ohi tosiasioita kieltämällä. Tässä tilanteessa itkupotkuraivarit eivät auta. Maailman todellisuus ei kiukuttelemalla miksikään muutu.

Turvapaikanhakijoita täytyy kohdella Suomen hyväksymien kansainvälisten sopimusten mukaisesti. Heitä täytyy kohdella siis ihmisarvoisella tavalla ja ihmisoikeuksia kunnioittaen. Oikeus hakea turvapaikkaa on eräs ihmisoikeuksista.

Turvapaikkaan oikeutetuille myönnetään turvapaikka ja sen jälkeen aloitetaan asianmukainen kotoutus. Kielteisen päätöksen saaneet käännytetään ihmisarvoisella tavalla turvallisiin maihin. Ymmärrän kyllä, että periaatteen toteuttaminen ei ole käytännössä yksinkertaista. Muuta vaihtoehtoa demokraattisella sivistysvaltiolla ei kuitenkaan ole; kenenkään ihmisoikeuksia ei saa loukata.

Tämän päivän mielenosoittajien vaatimus rajan sulkemisesta on mieletön. Mielenosoittajien tarjoama lääke on niin myrkkyä, että se tappaisi kaiken vapauden, minkä Tornionlaakson kulttuuri on historian myötä synnyttänyt. Lisäksi vaatimus on epärealistinen, sillä koko pitkän rajan sulkeminen ei ole mahdollista. En halua tänne Unkarin ja Serbian välisen rajan piikkilanka-aitoja, vesitykkejä ja poliisivaltion valvontaa.

Banderolli suorastaan halveksii veteraanien perintöä.
Banderolli suorastaan halveksii veteraanien perintöä.

Lueskelin ”Rajat kiinni” -porukan Facebook-sivua ja sen kommentteja. Kommenttipalstan ja tämänpäiväisen mielenosoituksen kansallismielisyyden ja väärän tiedon sävyttämää hälyäkin täytyy kommentoida:

– Mistä saakka Suomen jääkiekkomaajoukkueen kannattamisesta on tullut isänmaallisuutta? Toivottavasti Suomen Jääkiekkoliitto jossain vaiheessa paheksuu leijonasymbolien käyttöä kansallismielisissä/rasistisissa yhteyksissä. (Olisi mukava tietää, jos näin on jo tapahtunut.)

– Kauhavan mallin mukaan Torniossa ollaan huolissaan raiskauksista ja sillä perusteella vastustetaan hätämajoituksen järjestämistä kaupungin keskustassa ja oppilaistosten lähellä. Jotkut haluavat lietsoa näin pelkoa. Tornion keskustan alueella toimivan peruskoulun opettajana vastustan kaikenlaista aikuisten ja lasten pelottelemista. Nyt on huolehdittava siitä, että oikeaa tietoa on saatavilla pelottelun vastapainoksi.

– Yleinen mielipide näyttää olevan, että nuoret miehet ja varakkaat eivät tarvitse suojelua. Kuitenkaan iän ja varallisuudenkaan perusteella ei ketään voi syrjiä. Suomessa nyt vaan annetaan hoitoa nuorille miehillekin, vaikka he olisivat itse saattaneet itsensä pulaan. Ambulanssi poimii kyytiinsä tarvittaessa myös miljonäärit.

– Mielenosoituksessa ihmeteltiin, kuinka Ruotsissa busseissa ja junissa ei tarkasteta henkilöpapereita. Minulla on kokemusta aika monien maiden joukkoliikenteestä, eikä missään päin maailmaa ole koskaan junissa ja busseissa tarkastettu papereita maan sisäisessä liikenteessä, vaikka olen ollut ulkonäöltäni valtaväestöstä poikkeava.

– Sotaveteraanien valjastaminen osaksi kansallismielistä retoriikkaa on vastenmielistä ja yksisilmäistä. Veteraaneja oli ja on moneen lähtöön. Varmasti Suomeen sodan jälkeen syntynyt moniarvoinen ja avoin yhteiskunta on monien veteraanienkin mielestä arvokas asia.

Täällä Torniossa ja Tornionlaaksossa täytyy iskulauseena mieluummin olla ”Raja auki, väylä vapaa!”, vastakohtana ummehtuneen kansallismieliselle uholle.

Lisäys 20.9.2015: Tämä bloggaukseni on houkutellut ihmisiä kommentoimaan ajatuksiani, mikä on tietenkin positiivinen asia. Kommenttien julkaisemisen periaatteet:
– moderoin kommenttiosastoa
– julkaisen vain omalla nimellään kirjoittavien kommentit
– en julkaise epäasiallisia kommentteja
– vedän itse rajan asiallisen ja epäasiallisen välille


Posted

in

by

Kommentit

10 vastausta artikkeliin “Raja auki – väylä vapaa!”

 1. Marja Laurikainen avatar
  Marja Laurikainen

  Muoria hävettää se että sanaa kansallismielinen joka on sama kuin isänmaallinen käytetään rasismin synonyymina… ei rasismi ole isänmaallisuutta eikä kansallismielisyyttä… tai jos se nyt jonkun mielestä on sama asia niin menköön äkkiä suomenkielen kielikurssille… (närkästynyt).
  Rasismin voisi kääntää kai parhaiten muukalaisvihamielisyydeksi. Se, että rakastaa omaa synnyinmaataan ja isänmaataan, on arvokas asia, eikä mikään hävettävä ja huono asia.

 2. Eeva Hallivuori avatar

  Kiitos kirjoituksesta. Ymmärrän että ihmisiä uusi ja tuntematon pelottaa, mutta tosiaan: pelkäämisellä ja pelottelulla ei päästä eteenpäin. Itse olen veteraani-isältäni oppinut avarakatseisuutta ja pyytettömän auttamisen merkitystä.

 3. Terttu Korpela avatar
  Terttu Korpela

  Hyvä Jukka. Tuntu tosi hyvältä lukea järkevää kirjoitustasi.
  Tuli vähän parempi olo artikkelisi lukemisen jälkeen.
  Kiitos sinulle ja hyvää jatkoa

 4. Jukka Piiroinen avatar

  Ihmiset varmaan ymmärtävät sanoja eri tavoilla. Itse en pidä kansallismielisyys-sanaa isänmaallisen synonyymina. Kansallismielisyys tuntuu minusta ahtaammalta ja kapeammalta käsitteeltä.

 5. Päivi Pukero avatar
  Päivi Pukero

  Ainakin Kärppien (ja jääkiekkomaajoukkueen) Lasse Kukkonen yritti puhua ihmisyyden puolesta. Osa kannattajista raivostui.

  http://www.ksml.fi/yhteiso/blogit/pressiboksi/kukkonen-puhui-ihmisyydesta-someraivo-repesi/2121957

 6. Marko Mäki avatar
  Marko Mäki

  Kukaan ei ole ahistellut ketään auttajia. Ainoastaan pieni ryhmä käynyt kuvaamassa paikkoja. Siitä oli ilmoitettu poliisille, että tuntee olonsa turvattomaksi. Kemin koulun pihalla 2 irakilaista äijää kuvannu lapsia ja torniossa olivat kerenny laittaa naamakirjaankin kuvan siitä tytöstä. Minä henkilö kohtaisesti haluan Suomen säilyvän turvallisena maana, jossa lapsemme ja heidän lapset voivat turvallisesti liikkua. Missä vaatetuksessa haluavat. Sinun on turha lietsoa pelkoa näistä valokuvaajista ne auttavat myös sinua jos joudut pulaan. Kaikkien etu on että suomi säilyy ennallaan.

 7. Jukka Piiroinen avatar

  Marko, kommenttisi ei näyttäisi liittyvän millään lailla kirjoitukseeni.

 8. Helena Ruotsala avatar

  Kiitos Jukka kun sain lainata kuviasi. Erinomainen juttu!

 9. Harry Back avatar
  Harry Back

  “– en julkaise epäasiallisia kommentteja
  – vedän itse rajan asiallisen ja epäasiallisen välille”
  Uskon ja oletan, että kaikki kirjoitukset, jotka eivät nuoleskele tätä trendikästä maahanmuuttajahysteriaa, poistetaan, vaikka sen sisältö olisi kuinka asiallista ja totta.

 10. Jukka Piiroinen avatar

  Harry, ainakin julkaisin epäluuloisen heittosi!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.