William Hooker & Liudas Mockūnas: Live At Vilnius Jazz Festival

William Hooker/

Amerikkalainen rumpali William Hooker (s.1946) on soittanut koko uransa ajan enemmän tai vähemmän free jazzin genreen luettavaa musiikkia. Hänen yhteistyökumppaneitaan ovat olleet  vaikkapa Billy Bang, David Murray, David S. Ware ja William Parker, jotka kaikki ovat tulleet tunnetuiksi eri näkökulmista free jazzia lähestyvinä taiteilijoina.

Lokakuussa 2013 Vilnan jazzfestivaaleilla Hooker kohtasi duokonsertissa liettualaisen saksofonistin Liudas Mockūnasin. Sekä jazzia että klassista nykymusiikkia soittava Mockūnas tunnettaneen meillä lähinnä yhteistyöstä Mikko Innasen ja Stefan Pasborgin kanssa.

Vilnan konsertista julkaistulle levylle on tallennettu neljä improvisaatiota (“Id“, “Idea“, “Ideal” ja “Idol“). Kolme ensimmäistä improvisaatiota kestävät 13 – 17 minuuttia ja viimeinen puolestaan seitsemisen minuuttia. Hooker soittaa normaalia rumpusettiä ja Mockūnas sopraano-, altto- ja tenorisaksofoneja.

William Hooker käyttää ilmeikkäästi tavallisen rumpusettinsä sointipalettia ja lataa soittoonsa vahvasti eteenpäin suuntautuvaa voimaa. Musiikkiin syntyy näin free jazzin perinteestä ammentavaa svengiä, joka on välillä viitteellistä, välillä selkeämmin ilmaistua groovea. Rumpujen koko dynamiikka bassorumpujen kumeasta jytinästä lautasten helinään on onnistuttu tallentamaan levylle selkeästi.

Mockūnas puolestaan liikkuu luontevasti aylermaisen raa´an kiihkon (“Id“) ja levollisesti pohdiskelevan ja hillityn ilmaisun välillä. Mukaan mahtuu yllättäviä viittauksia jazzin perinteisiin; tuhisevaa balladisaksofonia ja jopa pikaisia välähdyksiä Sidney Bechet -tyylisesta soundista (“Ideal“).

Hooker-Mockūnas -duon free jazz on sävykästä ja sen vuoropuhelu jäsenneltyä. Näin konserttitallenteesta syntyy moni-ilmeinen teos, joka on kirkkaasti enemmän kuin pelkkä dokumentti tai matkamuisto konsertissa mukana olleille.

William Hooker & Liudas Mockūnas: Live At Vilnius Jazz Festival (NoBusiness Records, 2014)
William Hooker, rummut, Liudas Mockūnas, saksofonit


Posted

in

by

Kommentit

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.