Saksofonilla ja pianolla – Eyolf Dale & André Roligheten

André Roligheten & Eyolf Dale. Kuva: Anne Valeur

Norjalaiset Eyolf Dale (piano) ja André Roligheten (tenorisaksofoni, klarinetti) ovat soittaneet yhdessä eri kokoonpanoissa nuoruusvuosistaan saakka. Kahdestaan he ovat esiintyneet yli kymmenen vuoden ajan nimellä Albatrosh ja julkaisseet vuodesta 2009 lähtien viisi levyä. Nyt ensimmäisellä Edition-albumilla duo käyttää pelkästään omia nimiään.

Kahden muusikon soitto hahmottuu kuulijalle helposti keskustelun kaltaisena vuorovaikutuksena, joka on joskus sopusointuista yksimielisyyttä,  joskus taas teräväsanaista väittelyä. Näin on asianlaita ”Departure”-levyllä, jolle on tallennettu 38 minuuttia toisiaan tarkasti kuuntelevan kaksikon hienovaraista ja tiivistä kommunikaatiota.

Herkän yhteispelin lisäksi ”Departuren” suurimpia vahvuuksia ovat suorat ja paljaat melodiat, joista molemmat muusikot vastaavat yhdessä ja erikseen. Tasalaatuisen albumin kohokohta on ”Reflection”, jonka huipennuksissa Rolighetenin pehmeästi tuhiseva tenorisoundi särkyy koskettavasti.

Muita hienoja esimerkkejä kaksikon yhteissoitosta tarjoavat levottomasti hapuileva ääniveistos ”Accelerate Wormhole”, heleän pianon varassa leijuva ”Moon Jogger” sekä hauraan klarinetin ja jykevän pianon tasapainoilu päätösraidalla ”Crystalline”.

Kuuntelin Dalen ja Rolighetenin duettoja rinnan viime vuonna ilmestyneen saksofonisti Mark Turnerin ja pianisti Ethan IversoninTemporary Kings” -levyn (ECM, 2018) kanssa. Sekä eurooppalaisittain sävyttynyt ”Departure” että cool jazzin perinteestä ammentava ”Temporary Kings” päätyivät Kuuntelussa 2019 -listalle.

Eyolf Dale & André Roligheten: Departure (Edition Records, 2019)
Eyolf Dale, piano, André Roligheten, tenorisaksofoni, klarinetti

Kategoria(t): Jazz Avainsana(t): , , , , , , . Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.