Ilmavoimien Big Band: Maisemakuvia Suomesta (Ilmavoimien soittokunta, 2019)

Ilmavoimien soittokunta eli tässä tapauksessa Ilmavoimien Big Band keskittyy perinteisen sotilasmusiikin ohella vahvasti big band -jazziin ja viihdemusiikkiin. Niinpä orkesterin tämän vuoden konserttikalenteri lupaa syksylle kaksi konserttia, joiden solistiksi saapuu amerikkalainen trumpetisti Randy Brecker. Lisäksi orkesteri on jo tämän vuoden puolella ehtinyt tulkita Frank Zappan sävellyksiä yhdessä Marzi Nymanin kanssa. Orkesterin ohjelmassa on siis paljon muutakin kuin marssimusiikkia.

Uudelle levylleen Ilmavoimien Big Band on valinnut Anssi Tikanmäen sävellyksiä, joista suurin osa on peräisin vuonna 1981 ilmestyneeltä ”Maisemakuvia Suomesta” -levyltä. Vierailevana ja samalla ainoana solistina soittaa Pepa Päivinen, jonka saksofoneja ja huilua kuullaan levyn jokaisella yhdeksällä raidalla. Musiikin sovituksista vastaavat sekä orkesterin jäsenet että erityisesti joukko suomalaisen jazzin eturivin nimiä, kuten Jere Laukkanen, Artturi Rönkä, Sampo Kasurinen ja Ville Vannemaa.

Tikanmäen maisemakuvien kuvailevaksi tarkoitettu melodisuus on jäänyt oman kiinnostukseni ulkopuolelle. Olen toki tiennyt musiikin olemassaolosta, mutta en kuitenkaan ole siihen koskaan sen lähemmin tutustunut. Nyt big band -jazzin kielelle käännetyt maisemakuvat ovat toki uljasta ja viihdyttävää musiikkia, parhaimmillaan kekseliäiden sovitusten ja Päivisen sooloäänen vaikuttavaa vuoropuhelua.

Huippukohtia ovat esimerkiksi ”Kiutakönkään” villi rynnistys, jyhkeästi jyräävä ”Porvoo”,  Päivisen lempeä tenorisaksofoni ”Airistolla” tai toisaalta free jazz -vaikutteisen intron jälkeen funkiksi muotoutuva ”Valkeakosken tehtaanpiiput”. Levy on julkaistu suoratoistopalveluiden lisäksi hienona vinyylilevynä, joka taittuvine kansineen on oikein tyylikäs ja vakuuttava julkaisu.

Ilmavoimien Big Band: Maisemakuvia Suomesta (Ilmavoimien soittokunta, 2019)

Lisätietoja: Ilmavoimien soittokunta

Kategoria(t): Jazz Avainsana(t): , , , , , , . Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.