Eyolf Dale: Wolf Valley (Edition Records, 2016)

Eyolf Dale. Kuva: Thomas Leikvoll

Eyolf Dale. Kuva: Thomas Leikvoll

Norjalainen pianisti ja säveltäjä Eyolf Dale on julkaissut Edition Recordsilla oktettilevyn, jonka nimi ”Wolf Valley” on Dalen nimi suoraan englanniksi käännettynä. Nimen valinta korostaa albumin asemaa Dalen tuotannossa, johon kuuluu esimerkiksi kaksi soolopianolevyä ja viisi Albatrosh-duon levyä yhdessä saksofonisti André Rolighetenin kanssa. Dale on levyttänyt myös trumpetisti Hayden Powellin trion jäsenenä ja hän on alkanut saavuttaa kansainvälistä näkyvyyttä norjalaisen tuubistin ja säveltäjän Daniel Herskedalin levyn ”Slow Eastbound Train” (Edition Records, 2015) myötä.

Eyolf Dalen itsensä mukaan”Wolf Valley” on askel eteenpäin, kohti jotain suurempaa. Näkemys on perusteltu, sillä albumi nostaa Dalen esille nimenomaan omaperäisenä säveltäjänä. Hän osaa kirjoittaa jylhiä ja surumielisiäkin melodioita, joissa on paikoin myös virsimäistä tunnelmaa, kuten ”Hometown Interludes” -soololevyn kirkkouruilla improvisoidusta soolosta nonetille sovitettu harras ”Shostachoral”.

Dale on koonnut uutta askelta harppaamaan uuden kokoonpanon, jonka soundiin vibrafoni ja viulu tuovat kuulasta avaruutta. Levy on tarvittaessa sen verran särmikäs, että musiikissa ei ole kyse pelkästään vuonojazzin viileistä soundimaisemista. Esimerkiksi ”Ban Joe” kasvaa minimalistisesta alusta pianosoolon myötä svengaavaan menoon. ”The Creek” puolestaaan avautuu kulmikkkaasti tanssahdellen ja antaa tilaa Hayden Powellin ja André Rolighetenin intensiivisille sooloille.

Kun kaikki levyn muutkin sävellykset tuovat albumiin omat näkökulmansa, on Eyolf Dale onnistunut säveltämään vaihtelevan ja rikkaan kokonaisuuden ilman yhtään heikkoa lenkkiä.

Eyolf Dale: Wolf Valley (Edition Records, 2016)
Eyolf Dale, piano, Hayden Powell, trumpetti, Kristoffer Kompen, pasuuna, André Roligheten, saksofoni, klarinetti, Adrian Løseth Waade, viulu, Rob Waring, vibrafoni, Per Zanussi, basso, Gerd Nilssen, rummut

Wolf Valley” nousee vuoden mittaan päivittyvälle vuoden 2016 parhaiden listalleni Vuoden valinnat 2016.

2016_dale_wolf_valley

Videolla levyn avausraita ”Furet

Kategoria(t): Jazz Avainsana(t): , , , , , . Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.