Tomasz Stańko Quartet: September Night (ECM, 2024)

Stańko soitti Haaparannalla vuonna 2005 Norrbotten Big Bandin kanssa, taustalla häämöttää toinen hieno trumpetisti Tim Hagans, NBB:n silloinen kapellimestari.

September Night” tallennettiin konsertissa syyskuussa 2004 Münchenissä. Puolalainen trumpetisti Tomasz Stańko (1942-2018) soittaa levyllä niin sanotun puolalaisen kvartettinsa kanssa. Yhtyeenjohtajaa huomattavasti nuoremmat muusikot olivat soittaneet Stańkon kanssa lähes teinipoikina jo 1990-luvun alkupuolella, mutta ensimmäinen yhteinen albumi ”Soul of Things” (ECM) levytettiin vasta vuonna 2001.

Vaikka Stańko jatkoi kvartetin kanssa esiintymistä aina vuoteen 2017 asti, siis lähes elämänsä loppuun saakka, julkaisi kvartetti aikanaan vain kolme albumia, edellä mainitun esikoislevyn lisäksi ”Suspended Nights” ja ”Lontano” (ECM, 2004, 2006). Niinpä ”Suspended Nights” -levyn materiaalia ja vanhempia kappaleita yhdistelevä tunnin mittainen konserttialbumi on tervetullut lisäys Stańkon diskografiaan.

Myös Marcin Wasilewski oli mukana Haaparannalla 2005.

Kaksikymmentä vuotta sitten Münchenin syyskuun illassa on soittanut aivat huippukuntoinen kvartetti. Albumi on suorastaan loistelias esimerkki akustisen jazzyhtyeen dynamiikasta ja herkkävireisestä kommunikaatiosta. Vaikka kyse on Stańkon johtamasta yhtyeestä, Stańkon musiikista ja Stańkon levystä, ei nuorten muusikoiden trio, pianisti Marcin Wasilewski etunenässä, jää missään vaiheessa pelkän säestäjän rooliin, kun trumpetistin ja trion yhteispeli luon alati elävää, musiikki tuntuu lentävän ja liikkuvan aivan vapaana virtauksena.

Marcin Wasilewski

Stańkon trumpetti soi tuttuun tapaansa inhimillisenä voiman ja haurauden, kirpeän surumielisyyden ja elämänhalun tunnistettavana ja omaperäisenä yhdistelmänä. Vaikka ”September Night” ei tarjoa varsinaisesti mitään aivan uutta Stańkon musiikkia tunteville, on kvartetin studiossa äänitettyjen albumeilta tuttu lyyrisyys saanut konsertissa lisäannoksen energiaa ja intensiteettiä. Näin ”September Night” nousee aivan Stańkon parhaiden levyjen joukkoon eli eipä tästä jazz enää paljoa parane!

Tomasz Stańko Quartet: September Nights (ECM, 2024)
Tomasz Stańko, trumpetti, Marcin Wasilewski, piano, Slawomir Kurkiewicz, basso, Michal Miskiewicz, rummut

 ”September Night” kuuluu tietenkin blogin kuuntelusuositusten listalle:
Vuoden valinnat 2024” 


Posted

in

by

Kommentit

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.