Timo Lassy & Teppo Mäkynen: Timo Lassy & Teppo Mäkynen (We Jazz Records, 2019)

Teppo Mäkynen & Timo Lassy @Turku Jazz Festival 2019

Timo Lassyn ja Teppo Mäkysen duolevy seisoo tanakasti kahdella jalalla, vieläpä kahdessa eri mielessä. Paljon yhdessä soittaneiden muusikoiden yhteistyö toimii tietenkin saumatta ja näin duon molemmat jalat kantavat yhtälailla vastuunsa kokonaisuuden tasapainosta. Toisaalta levy jakaantuu kahteen tyylillisesti erilaiseen puoliskoon, jotka vinyylilevyllä sijoittuvat aivan fyysisesti levyn eri puolille.

Levyn A-puolella kaksikko soittaa akustisesti ja musiikin joukossa viittauksia jazzin perinteeseen. Esimerkiksi levyn avausraita ”Fallow” ja ”Libertyn” molemmat osat viittaavat suoraan John Coltranen suuntaan. Toinen raita ”Goldenrod” svengaa kevyemmin, eikä mielikuva Sonny Rollinsista liene aivan väärä. Kun ”Resolution Blue” ja sen abstrakti tilanrakentelu vie ajatukset AACM:n avantgarden suuntaan, on ilmeistä, että duon toinen jalka varaa siis jazzin historian tukipylväisiin.

B-puolella akustisten instrumenttien soundi laajenee ja sähköistyy, kun musiikkia maustetaan elektronisen musiikin keinoilla, hienovaraisesti kuten Mäkysen 3TM-triossa. Syntyy sinnikästä groovea ja leijuvia sointimaisemia eli duon toinen jalka on vahvasti nykymusiikin puolella. Ajattoman ja ajankohtaisen kohtaamisesta syntyy elävä ja mielenkiintoinen albumi, varmasti eräs vuoden parhaita julkaisuja.

Itselleni A-puolen täysin akustinen musiikki tuntuu läheisemmältä kuin B-puoli ja sen sähköiset sävyt. Makuasioista huolimatta koko levy kuuluu tietenkin Kuuntelussa 2019 -listalle.

Timo Lassy & Teppo Mäkynen: Timo Lassy & Teppo Mäkynen (We Jazz Records, 2019)
Timo Lassy, tenorisaksofoni, Teppo Mäkynen, rummut

Kategoria(t): Jazz Avainsana(t): , , , , , , , . Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.