Timo Lassy: Trio (We Jazz, 2021)

Timo Lassy, Turku Jazz Festival 2019

Svengaavan soul-jazzin taitajana suomalaisen jazzin eturiviin itsensä nostanut saksofonisti Timo Lassy on viime vuosina määrätietoisin askelin laventanut kuvaansa taiteilijana. Ricky-Tick Big Band Brass rikastutti Timo Lassy Bandin soundia niin konserteissa kuin levyillä ja duo rumpali Teppo Mäkysen kanssa kaivautui täysin uusiin taiteellisiin syvyyksiin. Ja nyt uutena yhtyeenä esiin astuu trio, jossa soittavat basisti Ville Herrala ja rumpali Jaska Lukkarinen.

Lassyn jazzin perinteestä ammentava tenori, Herralan kauniisti äänitetty basso ja Lukkarisen vähäeleisen osuvat rummut ovat tietenkin pääosissa, mutta neljällä raidalla trion soundia värittää jousiorkesteri, Budapest Art Orchestra, jolle Marzi Nyman on kirjoittanut aktiivisen roolin. Jouset eivät jää tapetiksi musiikin taustalle, vaan luovat oivaltaen tilan ja draaman tuntua. Esimerkeistä käyvät tummanpuhuva avausraita ”Foreign Routes” ja vaikuttava lopetus ”Orlo”. Lopuilla kolmella trio soittaa yksin, mutta niille puolestaan hienovaraiset sähköiset efektit tuovat lisäväriä ja ilmavuutta. Kauniin ”Sointu”-balladissa sähköinen kosketus avaa suorastaan huikaisevan avaruuden tunnun.

Trio soittaa Lassylle tyypilliseen tapaan rytmisesti mukaansatempaavaa, kevyesti liikkuvaa jazzia, mutta ei missään vaiheessa riehaannu aivan täyteen vauhtiin, vaan säilyttää nopeimmillakin raidoilla tietyn hillityn viileyden. Tästä vaivattoman svengin ja tulkinnan surumielisyyden jännitteestä kasvaa koskettavaa uutta jazzia, joka tuo kuulijoiden korviin tuoreen näkökulman Lassyn musiikkiin.

Levy kuuluu tietenkin Valon kuvia -blogin Vuoden valinnat 2021 -listalle.

Timo Lassy: Trio (We Jazz, 2021)
Timo Lassy, tenorisaksofoni, kosketinsoittimet, Ville Herrala, basso, Jaska Lukkarinen, rummut + Budapest Art Orchestra johtajana Peter Pejtsik + vieraina Tuomo Prättälä, Valtteri Pöyhönen, kosketinsoittimet, Abdissa Assefa, lyömäsoittimet

Kategoria(t): Jazz Avainsana(t): , , , , , , , , , . Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.