Divarilöytö – A Pictorial History of Jazz: Revised Edition (Bonanza Books, 1981)

Nettidivarista löytyi jazzia käsittelevä valokuvakirja, alansa klassikko luulisin. Tuottaja Orrin Keepnews ja Riverside Recordsin perustaja Bill Grauer jr. kokosivat kirjan ensimmäisen painoksen jo vuonna 1955. Keepnews toimitti kirjasta kymmenen vuotta myöhemmin uudistetun version, joka päivitti jazzin tarinan 1960-luvun free jazziin saakka. Minun kappaleeni on 1980-luvulla alussa julkaistu uusi painos 1960-luvun versiosta.

Kirjan idea on yksinkertainen. Se esittelee jazzin vaiheita ja jazzmuusikkoja suurinpiirtein kronologisessa järjestyksessä New Orleansista 1960-luvun free jazziin saakka. Kuvia on runsaasti ja tekstiä puolestaan vähän, vain kuvatekstit ja jokaisen kappaleen avaavat sivun mittaiset johdannot. Kirja toteuttaa sen, minkä alaotsikossaan lupaa eli “People and places from New Orleans to the Sixties“.

Suurin osa kuvista on promootiotarkoituksessa kuvattuja bändiposeerauksia. Kamera- ja filmitekniikan takia varsinainen konserttikuvaaminen yleistyi vasta 1940-luvulta lähtien. Kirjan ansio ei liity vaikuttaviin konserttiotoksiin, vaan yksinkertaisesti eri aikojen jazzmuusikoiden dokumentointiin. Kirja siis kertoo, millaiselta esimerkiksi King Oliver, Jelly Roll Morton tai Fletcher Henderson näyttivät.

Orrin Keepnews -Bill Grauer jr.: A Pictorial History of Jazz: Revised Edition (Bonanza Books, 1981)


Kommentit

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.