Uutta Instagramissa

Sivun yläosaan päivittyy Instagram-tilini viisi viimeistä kuvaa. Suoraan Instagram-tililleni pääset klikkaamalla alla olevaa kuvaketta:

Instagram

PrintFriendlyJaa sivu
Tallennettu kategorioihin Valokuvaus, Valon kuvia suosittelee | Avainsanoina , | Jätä kommentti

Raja auki – väylä vapaa! Osa 2

Torniossa osoitettiin mieltä avoimen rajan puolesta.

Torniossa osoitettiin mieltä avoimen rajan puolesta.

Lauantaina 3.10. Torniossa järjestettiin kaksi mielenosoitusta. Toisen teeman oli ”Mielenosoitus avoimen ja rajattoman Tornio/Haaparannan puolesta” ja toinen jatkoi jo pari viikkoa sitten aloitettua rajat kiinni -ajattelua. Molemmat mielenosoitukset sujuivat rauhallisesti.

Rajat kiinni -mielenosoitus suuntasi viestinsä myös hallitukselle.

Rajat kiinni -mielenosoitus suuntasi viestinsä myös hallitukselle.

Rajat kiinni -mielenosoituksen Facebook-sivulla vaaditaan ”pääministerin sekä sisäministerin erottamista sekä maahantulijoiden käännyttämistä jo ruotsin rajalla takaisin turvalliseen ruotsiin”. Tosiasiallisesti vaatimus toteuttaminen tarkoittaisi hallituksen eroamista.

Rajoja kiinni vaatimassa oli myös Teuvo Hakkarainen.

Rajoja kiinni vaatimassa oli myös Teuvo Hakkarainen.

Hallituspuolueen kansanedustaja Teuvo Hakkarainen oli mukana mielenosoituksessa, jossa vaadittiin maan hallituksen eroa.

Suomen lippu ei saa jäädä vain kansallismielisten käyttöön.

Suomen lippu ei saa jäädä vain kansallismielisten käyttöön. Vasemmalla näkyvässä plakaatissa pelotellaan turvattomuudella.

Tuntui oudolta ja ikävältä nähdä Rajat kiinni -mielenosoituksessa niin monta Suomen lippua. Nyt olisi korkea aika huolehtia siitä, että lippu ei jää vain ahtaan kansallismieliseen käyttöön.

Eat pig

Pohjanoteeraus

Tämä oli päivän älyttömin plakaatti.

Odinin sotilaat?

Odinin sotilaat?

Rajat kiinni -marssilla oli joukko miehiä, jotka olivat pukeutuneet mustaan ”Soldiers of Odin” -huppariin. En löytänyt Odinin sotilaista netistäkään juuri mitään tietoa. Ilmeisesti eräs kemiläinen uunatsi on jakanut Facebookissa ainakin yhden kuvan näihin huppareihin pukeutuneista miehistä, jotka olivat kulkeneet Kemissä kadulla jonkinlaisina ”kodinturvajoukkoina”.

Selät kääntyivät

Selät kääntyivät

Avoimen rajan puolustajat käänsivät tyylikkäästi selkänsä Rajat kiinni -marssijoille, joita kovasti varoitettiin provokaatioista ennen mmarssin lähtöä. Mielenosoittajien kohtaaminen sujui onneksi rauhallisesti.

Perusasiat

Perusasiat

Ihmisoikeudet kuuluvat kaikille.

Katso koko kuvasarja:

Tallennettu kategorioihin Mielipide | Avainsanoina , , , | Jätä kommentti

Phil Woods (1931 – 2015)

Phil Woods soitti Haaparannalla Norrbotten Big Bandin solistina 3.2.2011

Phil Woods soitti Haaparannalla Norrbotten Big Bandin solistina 3.2.2011

Saksofonisti Phil Woods kuoli 83-vuotiaana 29.9.2015. Woods tuli tunnetuksi Charlie Parkerin perinteen jatkajana. Omien levyjensä lisäksi Woods soitti myös studiomuusikkona monilla popalbumeilla, mm. Paul Simonin, Billy Joelin ja Steely Danin levyillä.

Lisätietoja:

New York Times -lehden muistokirjoitus: Nat Chinen: Phil Woods, Saxophonist Revered in Jazz and Heard on Hits, Dies at 83

Tallennettu kategorioihin Jazz | Avainsanoina , , | Jätä kommentti

Jean-Marc Foussat – Henri Roger: géographies des transitoires (Facing You/IMR, 2015)

Jean-Marc Foussat & Henri Roger: géographies des transitoires (Facing You/IMR, 2015)

Jean-Marc Foussat & Henri Roger: géographies des transitoires (Facing You/IMR, 2015)

Pianisti Henri Rogerin ja erilaisilla sähköisillä laitteilla ääniä tuottavan Jean-Marc Foussatingéographies des transitoires” on hieman yli tunnin kestävä seikkailu. On pakko myöntää, että tämä ilmeisen improvisoitu matka on varsin vaativaa kuunneltavaa. Vaikka levy ei juurikaan tarjoa kuulijan avuksi ennalta-arvattavia kiinnekohtia, on rajaton matka suorastaan koukuttava. On vain uskallettava antautua äänten vietäväksi.

Jean-Marc Foussatin instrumentteja. Kuva: http://jm.foussat.free.fr

Jean-Marc Foussatin koneet. Kuva: Jean-Marc Foussatin kotisivut

Elektroniset suhinat, rätinät, rapsahdukset, hyönteisten ääniä muistuttavat ininät, veden liplatukset ja etäisiksi muokatut ihmisääntet kietoutuvat yhteen koko ajan eläväksi ja vaihtuvaksi soundimatoksi, joka välillä vaimenee aivan hiljaisuuden rajamaille. Välillä kaksikko kerää vähitellen energiaa ja veden lailla virtaavat äänet tavoittavat lopulta valtavia tehoja.

Yksityiskohtia ja tapahtumia pursuavan ääniviiran keskellä helpoiten lähestyttävänä elementtinä erottuu Henri Rogerin akustinen piano, joka paikoin suorastaan svengaa kuin perinteinen jazzpianon. ”géographies des transitoires” oudolla tavalla kaunista ja monista elementeistään huolimatta levollista musiikkia.

Sitaatti: We travel without a map, without a destination, the arrival is not the end, it is not the goal. Henri Roger

Jean-Marc Foussat – Henri Roger: géographies des transitoires (Facing You/IMR, 2015)
Jean-Marc Foussat, elektroniikka, Henri Roger, piano

Lisätietoja:
Henri Rogerin kotisivut, ranskaksi ja englanniksi
Jean-Marc Foussatin kotisivut, vain ranskaksi

Videolta pääsee näkemään ja kuulemaan, kuinka Jean-Marc Foussat improvisoi musiikkia vempaimillaan tai vaikkapa ilmapalloilla.

Tallennettu kategorioihin Valon kuvia suosittelee | Avainsanoina , , , | Jätä kommentti

Magnus Öström Group & Norrbotten Big Band Torniossa 18.9.2015

Magnus Öström Group esiintyi yhdessä Norrbotten Big Bandin kanssa Torniossa 18.9.2015.

Tallennettu kategorioihin Jazz, Valokuvaus | Avainsanoina , | Jätä kommentti

Raja auki – väylä vapaa!

Mielenosoittajat halusivat sulkea maailman rauhallisimman rajan.

Mielenosoittajat halusivat sulkea maailman rauhallisimman rajan.

Haaparannalta Tornioon valtakunnan rajan yli kävelevät turvapaikanhakijat pakottavat kirkastamaan omia ajatuksia ilmiöstä. Tänään rajalla järjestettiin mielenosoitus, jonka iskulause kuului ”Rajat kiinni”. Pitkään Torniossa asuneena olen tottunut pitämään avointa rajaa suorastaan pyhänä arvona, joten rajan sulkemisen vaatimus hämmentää mieltä ja suututtaa.

Turvapaikanhakijoiden saapuminen Suomeen johtuu kansainvälisestä kriiseistä, monimutkaisesta tilanteestä Lähi-idässä ja Euroopassa. Kriisit täytyy ratkaista jollain tavalla. Myös turvapaikan hakijoiden määrän nopea lisääntyminen pienessä kaupungissa on kriisi, joka täytyy ratkaista. Kriisi ei mene ohi tosiasioita kieltämällä. Tässä tilanteessa itkupotkuraivarit eivät auta. Maailman todellisuus ei kiukuttelemalla miksikään muutu.

Turvapaikanhakijoita täytyy kohdella Suomen hyväksymien kansainvälisten sopimusten mukaisesti. Heitä täytyy kohdella siis ihmisarvoisella tavalla ja ihmisoikeuksia kunnioittaen. Oikeus hakea turvapaikkaa on eräs ihmisoikeuksista.

Turvapaikkaan oikeutetuille myönnetään turvapaikka ja sen jälkeen aloitetaan asianmukainen kotoutus. Kielteisen päätöksen saaneet käännytetään ihmisarvoisella tavalla turvallisiin maihin. Ymmärrän kyllä, että periaatteen toteuttaminen ei ole käytännössä yksinkertaista. Muuta vaihtoehtoa demokraattisella sivistysvaltiolla ei kuitenkaan ole; kenenkään ihmisoikeuksia ei saa loukata.

Tämän päivän mielenosoittajien vaatimus rajan sulkemisesta on mieletön. Mielenosoittajien tarjoama lääke on niin myrkkyä, että se tappaisi kaiken vapauden, minkä Tornionlaakson kulttuuri on historian myötä synnyttänyt. Lisäksi vaatimus on epärealistinen, sillä koko pitkän rajan sulkeminen ei ole mahdollista. En halua tänne Unkarin ja Serbian välisen rajan piikkilanka-aitoja, vesitykkejä ja poliisivaltion valvontaa.

Banderolli suorastaan halveksii veteraanien perintöä.

Banderolli suorastaan halveksii veteraanien perintöä.

Lueskelin ”Rajat kiinni” -porukan Facebook-sivua ja sen kommentteja. Kommenttipalstan ja tämänpäiväisen mielenosoituksen kansallismielisyyden ja väärän tiedon sävyttämää hälyäkin täytyy kommentoida:

– Mistä saakka Suomen jääkiekkomaajoukkueen kannattamisesta on tullut isänmaallisuutta? Toivottavasti Suomen Jääkiekkoliitto jossain vaiheessa paheksuu leijonasymbolien käyttöä kansallismielisissä/rasistisissa yhteyksissä. (Olisi mukava tietää, jos näin on jo tapahtunut.)

– Kauhavan mallin mukaan Torniossa ollaan huolissaan raiskauksista ja sillä perusteella vastustetaan hätämajoituksen järjestämistä kaupungin keskustassa ja oppilaistosten lähellä. Jotkut haluavat lietsoa näin pelkoa. Tornion keskustan alueella toimivan peruskoulun opettajana vastustan kaikenlaista aikuisten ja lasten pelottelemista. Nyt on huolehdittava siitä, että oikeaa tietoa on saatavilla pelottelun vastapainoksi.

– Yleinen mielipide näyttää olevan, että nuoret miehet ja varakkaat eivät tarvitse suojelua. Kuitenkaan iän ja varallisuudenkaan perusteella ei ketään voi syrjiä. Suomessa nyt vaan annetaan hoitoa nuorille miehillekin, vaikka he olisivat itse saattaneet itsensä pulaan. Ambulanssi poimii kyytiinsä tarvittaessa myös miljonäärit.

– Mielenosoituksessa ihmeteltiin, kuinka Ruotsissa busseissa ja junissa ei tarkasteta henkilöpapereita. Minulla on kokemusta aika monien maiden joukkoliikenteestä, eikä missään päin maailmaa ole koskaan junissa ja busseissa tarkastettu papereita maan sisäisessä liikenteessä, vaikka olen ollut ulkonäöltäni valtaväestöstä poikkeava.

– Sotaveteraanien valjastaminen osaksi kansallismielistä retoriikkaa on vastenmielistä ja yksisilmäistä. Veteraaneja oli ja on moneen lähtöön. Varmasti Suomeen sodan jälkeen syntynyt moniarvoinen ja avoin yhteiskunta on monien veteraanienkin mielestä arvokas asia.

Täällä Torniossa ja Tornionlaaksossa täytyy iskulauseena mieluummin olla ”Raja auki, väylä vapaa!”, vastakohtana ummehtuneen kansallismieliselle uholle.

Lisäys 20.9.2015: Tämä bloggaukseni on houkutellut ihmisiä kommentoimaan ajatuksiani, mikä on tietenkin postiviinen asia. Kommenttien julkaisemisen periaatteet:
– moderoin kommenttiosastoa
– julkaisen vain omalla nimellään kirjoittavien kommentit
– en julkaise epäasiallisia kommentteja
– vedän itse rajan asiallisen ja epäasiallisen välille

Tallennettu kategorioihin Mielipide | Avainsanoina , , , | 10 kommenttia

William Hooker & Liudas Mockūnas: Live At Vilnius Jazz Festival

William Hooker/

William Hooker & Liudas Mockūnas: Live At Vilnius Jazz Festival (NoBusiness Records, 2014)

Amerikkalainen rumpali William Hooker (s.1946) on soittanut koko uransa ajan enemmän tai vähemmän free jazzin genreen luettavaa musiikkia. Hänen yhteistyökumppaneitaan ovat olleet  vaikkapa Billy Bang, David Murray, David S. Ware ja William Parker, jotka kaikki ovat tulleet tunnetuiksi eri näkökulmista free jazzia lähestyvinä taiteilijoina.

Lokakuussa 2013 Vilnan jazzfestivaaleilla Hooker kohtasi duokonsertissa liettualaisen saksofonistin Liudas Mockūnasin. Sekä jazzia että klassista nykymusiikkia soittava Mockūnas tunnettaneen meillä lähinnä yhteistyöstä Mikko Innasen ja Stefan Pasborgin kanssa.

Vilnan konsertista julkaistulle levylle on tallennettu neljä improvisaatiota (”Id”, ”Idea”, ”Ideal” ja ”Idol”). Kolme ensimmäistä improvisaatiota kestävät 13 – 17 minuuttia ja viimeinen puolestaan seitsemisen minuuttia. Hooker soittaa normaalia rumpusettiä ja Mockūnas sopraano-, altto- ja tenorisaksofoneja.

William Hooker käyttää ilmeikkäästi tavallisen rumpusettinsä sointipalettia ja lataa soittoonsa vahvasti eteenpäin suuntautuvaa voimaa. Musiikkiin syntyy näin free jazzin perinteestä ammentavaa svengiä, joka on välillä viitteellistä, välillä selkeämmin ilmaistua groovea. Rumpujen koko dynamiikka bassorumpujen kumeasta jytinästä lautasten helinään on onnistuttu tallentamaan levylle selkeästi.

Mockūnas puolestaan liikkuu luontevasti aylermaisen raa´an kiihkon (”Id”) ja levollisesti pohdiskelevan ja hillityn ilmaisun välillä. Mukaan mahtuu yllättäviä viittauksia jazzin perinteisiin; tuhisevaa balladisaksofonia ja jopa pikaisia välähdyksiä Sidney Bechet -tyylisesta soundista (”Ideal”).

Hooker-Mockūnas -duon free jazz on sävykästä ja sen vuoropuhelu jäsenneltyä. Näin konserttitallenteesta syntyy moni-ilmeinen teos, joka on kirkkaasti enemmän kuin pelkkä dokumentti tai matkamuisto konsertissa mukana olleille.

William Hooker & Liudas Mockūnas: Live At Vilnius Jazz Festival (NoBusiness Records, 2014)
William Hooker, rummut, Liudas Mockūnas, saksofonit

Tallennettu kategorioihin Jazz | Avainsanoina , , , , , | Jätä kommentti

Kuva ja noin sata sanaa 20 – Revontulet

2015_revontulet1

Perjantaina luvattiin ihan tv-uutisissa, että illalla olisi tavallista paremmat mahdollisuudet nähdä taivaalla revontulia. Koska en ollut aiemmin kuvannut revontulia, päätin lähteä kameran ja jalustan kanssa Tornionjoen rannalle revontulia jahtaamaan. Illan hämärtyessä sain tallennettua yllä näkyvän maisemakuvan Uitonrannalta Kivirannalle päin.

Valotin kuvaa 30 sekuntia, aukko oli 4.0 ja ISO 400. Kun avasin kuvaa vielä kuvankäsittelyohjelmassa, näyttää kuva Tornionjoen maiseman täysin erilaisena verrattuna muistikuvaani alkuyön pimeydestä. Revontulet, tähdet ja heijastukset joen pinnasta nousevat kuvassa esille huomattavasti todellisuutta komeampina. Loppujen lopuksi en erityisemmin pidä kuvastani, sillä se on samanlainen kliseinen maisemakuva kuin muutkin netin revontulikuvat.

Vertailun vuoksi käsittelin kuvasta myös toisen version. Se vastaa realistisemmin rannan näkymiä, mutta on paljon vaatimattomampi.

2015_revontulet2

Tallennettu kategorioihin Valokuvaus | Avainsanoina , , , | Jätä kommentti

Outoa harhailua?

Keith Jarrett: Creation (ECM, 2015)

Keith Jarrett: Creation (ECM, 2015)

Keith Jarrett on epäilemättä eräs hienoimmista jazzpianisteista. Monet hänen levyistään ovat olleet minulle vangitsevia kokemuksia. Niinpä odotin paljon hänen 70-vuotispäivänsä kunniaksi julkaistulta soolopianolevyltään, mutta vastoin odotuksia ”Creation” synnyttää ristiriitaisia ajatuksia.

Levyllä on kieltämättä tummanpuhuvan kaunista musiikkia, joka tuntuu kuitenkin harhailevan oudosti ja vaisusti. On toki mahdollista, että levyn hienoudet eivät ole vielä kunnolla avautuneet minulle. Palaan asiaan, jos mielipiteeni uusien kuuntelukertojen myötä muuttuu.

Tallennettu kategorioihin Jazz, Levyhyllystä | Avainsanoina , , , | Jätä kommentti

Thomas Höpkerin kuva 11.9.2001

Kuva: Thomas Hoepker. USA. Brooklyn, New York. September 11, 2001.

Kuva: Thomas Hoepker. USA. Brooklyn, New York. September 11, 2001.

Saksalaisen Thomas Höpkerin kuva syyskuun 11. päivän terrori-iskusta on jo muodostunut ikoniseksi kuvaksi koko maailmaa järkyttäneestä tapahtumasta. Kuultuaan tapahtumasta Höpker kuvajournalistina pyrki luonnollisesti tapahtumapaikalle tai ainakin sen läheisyyteen. Matkalla hän näki suorastaan idyllisen näköisen joukon nuoria kaupunkilaisia istuskelemassa ja juttelemassa näennäisen huolettomasti. Samaan aikaan taustalta kohosi synkeän musta savu juuri luhistuneiden World Trade Centerin rakennusten raunioilta.

Höpker pysähtyi kuvaamaan kolme kuvaa näkymästä ja jatkoi matkaansa. Hän piti yllä näkyvää kuvaa liian monitulkitaisena ja hämmentävänä, eikä hän julkaissut sitä heti tuoreeltaan. Kuva tuli julkisuuten vasta viisi vuotta myöhemmin osana laajaa Höpkerin retrospektiivistä näyttelyä vuonna 2006. Katsojien vahvat reaktiot kohottivat kuvan esille näyttelykokonaisuudesta ja kuluneet vuodet ovat vain vahvistaneet kuvan symbolista asemaa:

The people in the foreground are us. We are the ones whose lives went on, touched yet untouched, separated from the heart of the tragedy by the blue water of time, which has got ever wider and more impossible to cross.

Jonathan Jones: The meaning of 9/11’s most controversial photo. The Guardian 11.9.2011

Lisätietoja:

Tuoreella British Journal of Photographyn julkaisemalla videolla Höpker puhuu kuvastaan:

Thomas Hoepker interview from Apptitude Media on Vimeo.

Thomas Höpker kirjoitti kuvan taustoista vuonna 2006 The Slate-lehdessä: I Took That 9/11 Photo.

Eräs kuvassa esiintyvistä henkilöistä on Walter Sipster. Hän kirjoitti kuvasta ja saamastaan palutteesta The Slate-lehdessä vuonna 2006: It’s Me in That 9/11 Photo.

Tallennettu kategorioihin Valokuvaus | Avainsanoina , , , , , | Jätä kommentti

Mopo Tornion Kerhoravintolassa 8.9.2015

Mopo Tornion Kerholla 8.9.2015. Linda Fredriksson, saksofonit, Eero Tikkanen, basso & Eeti Nieminen, rummut

Mopo Tornion Kerholla 8.9.2015. Linda Fredriksson, saksofonit, Eero Tikkanen, basso & Eeti Nieminen, rummut

Mainio Mopo-trio soitti Tornion Kerhoravintolassa 8.9.2015. Yhtyeen klubi-iltaan mahtui aimo annos vauhdikasta ja hyväntuulistakin musiikkia. Trio esittää tarttuvat melodiansa niin napakasti ja svengaavasti, että musiikin varaan on helppo heittäytyä. Vaikutelma oli miellyttävä, mikä vahvisti mielikuvaani aiemmin kuulemiltani keikoilta tai trion levyiltä. Lopulta vaikutelma jäi turhan kepeäksi, tosin ensimmäisen setin päättänyt Mingus-vaikutteinen vahva esitys (kappaleen nimeä en valitettavasti muista) vei jo syvälle kohti jazzin ydintä.

Seuraavana päivänä Mopo esiintyi torniolaisilla alakouluilla. Kuulin yhtyettä työpaikallani Seminaarin koululla. Mopo kunnioitti yleisöään soittamalla aivan samaa ohjelmisto kuin edellisen illan klubilla aikuisyleisölle. Alakoululaiset tuntuivat pitävän kuulemastaan.

Tallennettu kategorioihin Jazz | Avainsanoina , , , | Jätä kommentti