Uutta Instagramissa

Sivun yläosaan päivittyy Instagram-tilini viisi viimeistä kuvaa. Suoraan Instagram-tililleni pääset klikkaamalla alla olevaa kuvaketta:

Instagram

PrintFriendlyJaa sivu
Tallennettu kategorioihin Valokuvaus | Avainsanoina , | Jätä kommentti

Bengt-Arne Wallin (1926 – 2015)

Ruotsalainen trumpetisti, säveltäjä, sovittaja ja pedagogi Bengt-Arne Wallin kuoli 23.11.2015 89-vuotiaana. Wallin oli tunnettu ruotsalaisen kansanmusiikin ja jazzin yhdistäjänä, mistä yllä oleva videokin todistaa. Ruotsin television vuonna 1963 tallentama vajaat 29 minuuttia kestävä potpuri ”Jazz i folkton” esittelee tyylikkäästi Wallinin jazzsovituksia. Yhtyeessä soittaa joukko ruotsalaisen jazzin suuruuksia kuten Arne Domnerus, Rune Gustafsson, Eje Thelin ja Rune Carlsson.

Tallennettu kategorioihin Jazz | Avainsanoina , , , , | Jätä kommentti

Marc Ducret Trio+3 – vuoden parhaita levyjä

Marc Ducret+3: Métatonal (Ayler Records,2015) #jazz #jazzrecords #nowplaying #marcducret

Kuva, jonka Jukka Piiroinen (@valonkuvia) julkaisi

Kitaristi Marc Ducret´n uusi levy Métatonal (Ayler Records) pääsee varmasti vuoden parhaiden joukkoon ja kirjoitan levystä vielä tarkemman esittelyn näille sivuilla.

Tallennettu kategorioihin Jazz | Avainsanoina , , | Jätä kommentti

Ilma Records: 1+2+3+5=4

1+2+3+5=4_1

Vuosina 2008- 2010 Ilma Records julkaisi yhteensä neljä sekä ulkoasultaan että erityisesti taiteelliselta sisällöltään korkeatasoista albumia. Näiden levyjen yhteydessä taiteellinen taso tarkoitti musiikin totuttujen muotojen uhmaamista ja musiikin rajojen rohkeaa hakemista.

Levyillä soittivat Ilma Recordsin nokkamiehen, Ruotsiin asettuneen tuottajan ja muusikon Pekka Tuppuraisen lisäksi Mikko Innanen, Verneri Pohjola, Aki Rissanen, Joonas Riippa ja ruotsalainen trumpetisti Magnus Broo. Nyt muutaman vuoden hiljaisuuden jälkeen Ilma Records palaa jälleen kentälle mukanaan uusi neljän levytyksen nippu.

Asialla on Pohjolaa lukuunottamatta sama muusikkojoukko, mutta tuotannon konsepti on ajateltu täysin uusiksi. Kun ensimmäiset levyt julkaistiin visuaalisesti viimeisteltyinä fyysisinä cd-levyinä, ovat uudet levyt tarjolla vain suoratoistopalveluissa ja digitaalisina tiedostoina. Digitaalisesta jakelusta huolimatta levyjen kaikissa tekovaiheissa on pyritty käyttämään mahdollisimman paljon analogista tekniikkaa.

Albumikokonaisuuden nimen outo matemaattinen lause viittaa levyillä soittavien kokoonpanojen muotoon ja albumien yhteismäärään. Kokoonpanot vaihtelevat Aki Rissasen soololevystä Röd/Blå-kvintettiin. Toisaalta levyjä yhdistää jo aikaisemmista projekteista tuttu tinkimätön asenne sekä akustisten ja sähköisten soittimien luovasti kokeellinen yhteiskäyttö.

Levyt kyseenalaistavat itsestäänselviä totuuksia ja niiden kylkeen on turhaa leimata nimilappuja. Tinkimättömyydessään kokoelma jättäytyy suosiolla musiikilliseen marginaaliin, kuulijankin puolelta vaivannäköä vaativaksi taidemusiikiksi.

Aki Rissanen: Sturm (Ilma001)
Aikanaan Kirkan ja Paula Koivuniemen keikoilla ympäri Suomea kiertänyt sähköflyygeli saa Aki Rissanen käsittelyssä aivan uudenlaista kyytiä. Vanhan keikkasoittimen lisäksi Rissanen soittaa myös akustista flyygeliä. Näin syntynyt materaali työnnettiin melkoisen manipulaatiomankelin läpi ja lopputuloksena oli rikas sointimaailma, jossa kuulas, lyyrinen piano saa rinnalleen melua, hälyä ja sähköisiä myrskyjä.

Aki Rissanen, electric & acoustic grand pianos, sampling, sequencing and sound manipulation, Pekka Tuppurainen, sound manipulation and additional sequencing

Mikko Innanen F60.8.2: Interlocal Field Recordings (Ilma002)
Siinä missä Mikko Innasen vuonna 2008 julkaistu ”F60.8. Digital Home Recordings” oli koostettu leikkaa ja liimaa -periaatteella, ovat tuoreet ”kenttä-äänitykset” syntyneet pääasiassa kertaotolla. Kontaktimikrofoneilla varustettujen saksofonien ja muiden puhaltimien ääniä muokkaamalla syntyneet kuulokuvat vievät kuulijan matkalle moninaisten napsahdusten, kolinoiden ja hypnoottisten junarytmien pariin. Raa´an ruosteinen äänimaisema rauhoittuu välillä, kun saksofonin muokkaamaton soundi saa vuoron.

Mikko Innanen, saxophones and other wind instruments with and without contact microphones, Pekka Tuppurainen. saxophone sound manipulation, dictaphone, zither, trumpet

1+2+3+5=4_twosides_210x74mm_ISOnewspaper26v4

Joonas Riippa: 105% (Ilma003)
Rummut hallitsevat vahvasti Joonas Riipan triolevyä, vaikka Riippa, Rissanen ja Tuppurainen tuottavat ääniä monilla muillakin instrumenteilla ja äänenlähteillä, kuten bassolla, viululla, trumpetilla, pasuunalla, thereminillä ja iPadilla. Levyllä on neljätoista lyhyehköä raitaa, jotka yhdessä Riipan rumpujen svengin kanssa tekevät levystä koko paketin ehkä helpoimmin lähestyttävän osuuden. ”105%”-levyllä on myös oma, vinon humoristinen näkökulmansa, johon lisänsä tuovat nyrjähtäneet versiot kahdesta jazzklassikosta ”There Is No Greater Love” ja ”Woody ´n´ You”.

Joonas Riippa, drums, percussion, analogue synthesizers, electric bass, acoustic guitar, banjo, trumpet, violin, iPad and dictaphone, Aki Rissanen, synthesizers, baritone horn and percussion, Pekka Tuppurainen, synthesizers, electric & acoustic guitar, dictaphone, theremin, trombone and percussion

RöD/Blå stdiossa - kuvakollaasi Kai Rauhansalon SVT:lle kuvaamasta materiaalista

RöD/Blå stdiossa – kuvakollaasi Kai Rauhansalon SVT:lle kuvaamasta materiaalista

RöD/Blå: Franz Biberkopf (Ilma004)
RöD/Blå-kvintetin ensimmäinen albumi oli elokuvallinen tupla-cd, jossa kohtasivat eurooppalainen jazz, intensiivinen groove, David Bowien musiikki ja sähköiset soundipurkaukset. Uusi levy jatkaa musiikillisesti samoilla linjoilla. Levyn nimi viittaa tietenkin Alfred Döblinin romaanin ja Rainer Werner Fassbinderin massiivisen Berlin Alexanderplatz -tv-sarjan päähenkilöön. Kirja ja siihen perustunut sarja sijoittuivat 1920-luvun Berliiniin ja sen lopulta maailmanhistoriaa muovanneeseen kiihkeään ilmapiiriin.

Levyllä on vain yksi monimutkaisesti polveillen etenevä esitys, joka kestää noin 54 minuuttia eli suunnilleen Fassbinderin tv-sarjan yhden jakson verran. Vajaaseen tuntiin mahtuu hengästyttävän runsas, tunnelmiltaan tumma ja synkeäkin tarinan kaari. Dramaattinen ”Franz Biberkopf” on vaikuttava teos, jonka monet kerrokset jättävät kuulijalle voimakkaan merkityksen tunteen, kuten hyvän taiteen kuuluukin tehdä.

Magnus Broo, trumpet, banjo and percussion, Mikko Innanen, saxophones, woodwinds and percussion, Joonas Riippa, drums, percussion and trumpet, Aki Rissanen, Yamaha CP-70, baritone horn and percussion, Pekka Tuppurainen, Yamaha PortaSound 260, electric guitar, electric bass, theremin, dictaphone, trombone and percussion

1+2+3+5=4_1440x1440_cover

Lue lisää:
Ilma Records; levy-yhtiön sivut
Valon kuvia Ilma Recordsin levyistä; Pohjolan Sanomissa julkaistu juttu Ilma Recordsin ensimmäisistä levyistä
RöD/Blå, Valon kuvia -arvio RöD/Blå-yhtyeen ensimmäisestä levystä

Tallennettu kategorioihin Jazz | Avainsanoina , , , , , , , | Jätä kommentti

Mats Gustafsson – kaksoisvalotus

Tallennettu kategorioihin Jazz, Valokuvaus | Avainsanoina , , , , | Jätä kommentti

Raikasta vettä Hancockin lähteestä – Jukkis Uotila: The Herbie Hancock Legacy feat. Billy Hart

Jukkis Uotila

Jukkis Uotila

Kun Jukkis Uotila juhlisti 75-vuotiasta pianisti Herbie Hancockia julkaisemalla albumillisen Hancockin musiikkia, hän palasi myös omaan historiaansa jazzin parissa. Hancockin vuonna 1965 ilmestynyt levy ”Maiden Voyage” oli nimittäin 13-vuotiaan Uotilan ensimmäinen jazzlevyhankinta. Niinpä ei olekaan kumma, että kaikki tämän jazzklassikon kappaleet pääsivät yhtä lukuunottamatta Uotilan kvartetin tulkittaviksi.

Näiden neljän raidan ohella Uotila valitsi levylle kolme sävellystä vuoden 1968 ”Speak Like A Child” -levyltä ja sävellykset vuonna 1969 ilmestyneiltä levyiltä ”The Prisoner” ja ”Fat Albert Rotunda”. Viimeksi mainittu oli Hancockin ensimmäinen Warnerilla julkaistu levy, joka jo vei Hancockia sähköisen jazzin suuntaan.

Muut valinnat nostavat Hancockin moniulotteisesta perinnöstä esille miehen Blue Notelle levyttämää akustista jazzia. Myös Miles Davisin toisen klassisen kvartetin ohjelmistoon päätyneet Hancock-sävellykset luovat näkökulmansa Uotilan levylle. Esimerkiksi avausraita ”The Sorcerer” ammentaa enemmän Davisin tulkinnasta kuin Hancockin omasta versiosta.

Uotila on koonnut levylleen toimivan yhtyeen. Uotila itse soittaa säkenöivän kirkasta pianoa sekä solistina että säestäjänä. Esimerkistä käy ”Speak Like A Childin” hieno soolopianoversio, kaksiminuuttinen pelkistettyä kauneutta. Bassoa soittaa kotimaisten basistien kärkijoukkoon nopeasti noussut varmaotteinen Jori Huhtala. Saksofonisti Jussi Kannaste ei lankea mekaaniseen turhanpuhumiseen, vaan tavoittaa soittoonsa vahvan latauksen lämpöä ja läsnäoloa.

Uotila keskittyy siis pianoon ja jättää rummut amerikkalaisen vieraansa Billy Hartin huoleksi. Hart soitti Hancockin yhtyeessä vuosina 1969-73 ja on viime aikoina johtanut kvartettia, jolta on ECM-levymerkillä julkaistu kaksi upeaa levyä All Our Reasons” ja ”One Is The Other”. Uotilan levyllä Hart muovaa ja värittää kvartetin ilmaisua samaan tapaan kuin oman yhtyeensä kanssa.

Uotilan kvartetti esittää Hancockin musiikkia tyylinmukaisesti ja uskottavasti. Uotila ei ole tulkinnut Hancockia radikaalisti uudelleen, vaan sävellykset ovat säilyneet tunnistettavina. Tietystä kunnioituksesta huolimatta lopputulos on huomattavasti enemmän kuin pelkkä kopio tai taitavien muusikoiden tyylinäyte, sillä Uotilan versio Hancockin klassikoista on kuin raikasta lähdevettä, siis musiikkia, josta turha makeus on pelkistetty pois.

Jukkis Uotila: The Herbie Hancock Legacy feat. Billy Hart (KSJazz, 2015)
Jussi Kannaste, tenorisaksofoni, Jukkis Uotila, piano, Jori Huhtala, basso, Billy Hart, rummut

jukkis-uotila-feat.-Billy-hart-The-herbie-hancock-legacy

Julkaistu myös @Suomijazz.com.

Tallennettu kategorioihin Jazz | Avainsanoina , , , , , , | Jätä kommentti

Tampere Jazz Happening – mustavalkoisia kuvia

Tallennettu kategorioihin Jazz, Valokuvaus | Avainsanoina , , , | Jätä kommentti

Tampere Jazz Happening 2015 – festivaaliraportti

Tämän vuoden Tampere Jazz Happening oli tutussa kuosissaan. Konserttipaikkoina jatkoivat hyviksi havaitut Tullikamarin Pakkahuone ja Klubi sekä viereisen rakennuksen Telakka. Ohjelmapolitiikkakin oli entisellään, kun esiintyjiksi oli poimittu vähintäänkin mielenkiintoisia tai ajatuksia herättäviä esiintyjiä jazzin eri laidoilta ja laitojen ulkopuoleltakin.

Päätin tänä vuonna keskittyä kuuntelemaan vain Pakkahuoneella ja Klubilla. Näin saatoin kuunnella kaikessa rauhassa konsertit kokonaisina ja levoton vaeltaminen Pakkahuoneen ja Telakan välillä jäi kokonaan pois. Olin paikalla festivaalin perjantaina ja lauantaina, joten sunnuntain kiinnostava naisnäkökulma meni valitettavasti minulta ohi.

Ulf Krokfors - Yrjö 2015

Ulf Krokfors – Yrjö 2015

Yrjö 2015 – Uffe Krokfors

Festivaaliennakon Yrjö-arvaukseni ei osunut kohdalleen, mutta basisti Uffe Krokforsin valinta tämän vuoden Yrjö-palkinnon saajaksi oli tietenkin onnistunut valinta myös. Krokfors esitti palkintojenjaon yhteydessä noin puolen tunnin mittaisen setin yhdessä pianisti Iro Haarlan ja rumpali Markku Ounaskarin kanssa.

Setti oli keskittynyt ja kaunis. Hiljaisen mietiskelevää, balladipainotteista musiikkia olisi voinut kuunnella pidempäänkin. Toivottavasti Krokforsin musiikkia saadaan julki myös tällä triokokoonpanolla.

Mats/Morgan Band

Kosketinsoittaja Mats Öbergin ja rumpali Morten Ågrenin persoonallisuudet ja taidot ovat aina olleet Mats/Morgan Bandin keskiössä. Tampereella kvartettikokoonpanossa esiintynyt yhtye soittaa sellaista kovaäänistä jazzin, rockin ja fuusion sekoitusta, joka yleensä jättää minut kuulijana kylmäksi. Nyt kuitenkin kvartetin omintakeinen keitos onnistui vangitsemaan minut äärelleen.

Musiikista syntyi vaikutelma, että jo murrosikäisinä yhteistyönsä aloittaneiden Öbergin ja Ågrenin sopassa oli edelleen vahvasti läsnä murrosikäistä hulvattomuutta sekä hyvässä että pahassa. Suomalainen yleisö oli otettu kiitettävästi huomioon mm. nivomalla historiasta tuttu ääntenlasku ”Kekkonen, Kekkonen, Kekkonen …” hauskasti osaksi musiikin kudosta.

Omar Sosa & Trilok Gurtu & Paolo Fresu

Kuubalainen pianisti Omar Sosa ja intialainen lyömäsoittaja Trilok Gurtu (trumpetisti Paolo Fresu ei ollut infossa läsnä) painottivat festivaalin tiedotustilaisuudessa, kuinka tärkeää triolle on ylläpitää groovea ja jättää runsaasti tilaa improvisaatiolla. Yhtyeen konsertti vertautui koripallopeliin, sen nopeisiin syöttöihin ja käänteisiin.

Konserttitilanteessa trion luoma musiikki etenikin jäntevästi pallotellen. Musiikilliset ideat siirtyivät salamannopeasti muusikolta toiselle. Tosin Sosan ja Gurtun pitkä ja virtuoosimainen vuorokeskustelu ei ehkä ollutkaan niin spontaani luomus, kuin miltä se näytti. Jazz In Marciac-festivaaleilta tallennettu YouTube-video paljastaa, että keskustelu on jo käyty usein aikaisemminkin. Taidokas ja hauska tuo debatti joka tapauksessa oli.

Omar Sosa viittasi tiedotustilaisuudessa Cecil Taylorin nimiin menevään luonnehdintaan, jonka mukaan piano on kuin 88 viritettyä rumpua. Kyse on tietenkin pianon käytöstä perkussiivisena soittimena, mikä ilman muuta sopi kuvaamaan Sosankin soittoa. Näin Paolo Fresun kontolle jäi trion melodinen osuus Sosan ja Gurtun lyömäsoittimien keskellä. Fresun trumpetin tuttu soundi hehkui siinä välissä kauniina ja melankolisena. Vain Gurtun soittaman rumpusetin turhan voimakas vahvistaminen ihmetytti, liiallisen vahvistuksen myötä kun osa rumpujen soinnin kauneudesta katosi.

Ricky-Tick Big Band & Julkinen Sana

Ricky-Tick Big Band & Julkinen Sana

Ricky-Tick Big Band & Julkinen Sana

Pakkahuoneen lattialta raivattiin osa penkeistä pois ja tilaa tehtiin tanssijoille ennen Ricky-Tick Big Bandin & Julkisen Sanan esitystä. Tanssitila oli tarpeen, sillä big bandin ja rap-artistien yhteistyö svengasi vakuuttavasti ja esityksestä muotoutui Pakkahuoneen illan näyttävä kohokohta. Musiikissa mentiin rapin ja tanssittavuuden ehdoilla jazzin ja improvisoinnin jäädessä taemmaksi. Kokonaisuus, siis big band, rap-kolmikko ja Valtteri Laurell Pöyhösen sävellykset, oli niin rennosti ja valloittavasti toteutettu, että kaltaisenikin tosikon oli pakko nyökytellä hyväksyvästi.

David Murray

David Murray

David Murray Infinity Quartet & Saul Williams

David Murrayn kvartetin ja runoilija, näyttelijä, hip hop -artisti Saul Williamsin yhteinen esitys oli sijoitettu Pakkahuoneen Klubille myöhään yöhön. Mutta kun yhtye pääsi vauhtiin, eivät varhain aamusta alkaneen matka- ja konserttipäivän rasitukset enää painaneet. Yhtye soitti Jazzia isolla alkukirjaimella, vahvasti svengavaa ja tanakkaa tavaraa. Erityisesti rumpali Hamid Drake vakuutti, varsinkin kun pääsin seuraamaan hänen soittoaan aivan vierestä.

Murray oli tutun intensiivinen solisti, Jaribu Shahidin basso kantoi musiikkia leveillä hartoillaan ja pianisti Orrin Evans soitti harkitusti muiden menoa kommentoiden. Saul Williamsin runot ja hip hop sopivat luontevasti yhteen voimakkaan musiikin kanssa. Jazzin ja runouden yhteiselon pitkä perinne sai tässä hienoa jatkoa.

Mats Gustafsson

Mats Gustafsson

Mats Gustafsson Solo

Improvisointi oli hyvin fyysistä työtä Mats Gustafssonin soolokonsertissa, jossa hiki ja sylki roiskuivat. Gustafsson havainnollisti myös, kuinka puhaltaja muovaa abstrakteja ääni ja tila -veistoksia ilman avulla. Konsertti oli hieno ja pidin siitä paljon, mutta samalla en voinut olla pohtimatta, että minkä vaikutuksen jokin melodian pätkä olisikaan kaiken keskellä tehnyt.

Paal Nilssen-Love Large Unit

Rumpali Paal Nilssen-Loven yhtye on todella nimensä veroinen; kaksi rumpalia, kaksi basistia, tuuba, pasuuna, trumpetti, kaksi saksofonia, kitaristi ja päälle vielä kaiken maailman elektroniikkaa. Yhtyeestä lähti parhaimmillaan valtaisa soundi, ajoittain melun rajoillakin liikkuva energiapurkaus. Yhtyeen musiikki ei kuitenkaan ollut pelkkää ääntä ja vimmaa. Sen free jazz oli hyvin kurinalaista ja myllerryksen keskeltä saattoi esille nousta hauraan kauniita melodioita tai hahmottua eteenpäin kurottuva groove. Large Unitin esitys oli vaikuttava ja kuului viikonlopun kohokohtiin.

Stefan Gonzales & Jackson

Stefan Gonzales & Jason Jackson – The Young Ones

The Young Mothers

Pakkahuoneen lauantain ensimmäisen konsertin juoni oli tietenkin esitellä The Thing-trion jäsenten omaa musiikkia. Mats Gustafssonin soolokonsertin ja Paal Nilssen-Loven ison yhtyeen jälkeen sai tietenkin vuoron basisti Ingebrigt Håker Flaten. Hän toi Tampereelle joukon etupäässä Teksasista kotoisin olevia nuoremman polven amerikkalaisia improvisoijia. Yhtyeen amerikkalaisista vain Chicagosta tuleva rumpali Frank Rosaly oli minulle aiemmin tuttu saksofonisti Dave Rempisin levyiltä.

The Young Mothers soitti varsin hurjaa musiikkia, jazzia vietiin välillä jopa punkin tai metallimusiikin suuntiin. Soundi oli raaka, jopa liiankin raaka siinä vaiheessa, kun etupäässä vibrafonia soittanut Stefan Gonzales vaihtoi rumpujen ääreen ja alkoi myös öristä särösoundilla.

Papanosh + Roy Nathanson + Fidel Fourneyron ”Oh Yeah!”

Lauantain toisen konserttijakson avannut ranskalainen Papanosh-yhtye vieraineen kunnioitti Charles Mingusin musiikillista perintöä. Yhtyeen rytmiryhmä basisti Thibault Cellier ja rumpali Jérémie Piazza muodostivat yhtyeen moottorin, joka loi Mingusin omat yhtyeet mieleentuovan syvän svengin.

Mistään suorasta Mingus-kopiosta ei kuitenkaan ollut kyse, sillä Cellierin älykkäät sovitukset lisäsivät kokonaisuuteen eurooppalaista kepeää älyllisyyttä, joka ei lainkaan vähentänyt musiikista ja yhtyeen esiintymisestä hohtanutta lämpöä. Muuta yhtyettä vanhempaan sukupolveen kuuluva amerikkalainen saksofonisti Roy Nathanson toi pelkällä älykön olemuksellaan mukanaan amerikkalaisen jazzin tuulahduksen.

Colin Stetson & Sarah Neufeld

Colin Stetson & Sarah Neufeld

Colin Stetson & Sarah Neufeld

Indie rockin maailmasta (mm. Arcade Fire) tulevat saksofonisti Colin Stetson ja viulisti Sarah Neufeld soittivat minimalistiselle toistolle perustuvan hypnoottisen konsertin, jossa äänentoisto toimi tavallaan kolmantena instrumenttina. Stetson massiivisen bassosaksofonin kanssa oli vaikuttava näky, joka Neufeldin vieressä toi mieleen jopa kaunotar ja hirviö -asetelman. Oudolla tavalla kaunis musiikki oli toki kiehtovaa, mutta lopulta sinänsä kauniit äänimaisemat olivat minun makuuni turhan staattisia.

Ginger Baker

Ginger Baker

Ginger Baker Jazz Confusion

Lauantai-illan päätteeksi festivaalille oli palkittu elävä rocklegenda Ginger Baker yhtyeineen. Baker oli vanha ja väsynyt mies, jo liian vanha ja väsynyt esiintymään. Yhtyeen basisti Alec Dankworth ja lyömäsoittaja Abass Dodoo tekivät toki parhaansa pitääkseen yhtyeen koossa, mutta eivät mitenkään voineet peittää Bakerin hapuilua. Kun myös saksofonisti Pee Wee Ellis oli eläkekunnossa, oli yhtyeen seuraaminen lähinnä kiusallista. Pakko tunnustaa, että yhtyeen pitämän lyhyen tauon jälkeen jätin lopun konsertista suosiolla kuuntelematta. Bakerin yhtye oli ohjelmiston ainoa huti ja näin Pakkahuoneen lauantain konsertti jäi vaille päivän muun tarjonnan arvoista huipennusta.

Tallennettu kategorioihin Jazz, Valokuvaus | Avainsanoina , | Jätä kommentti

Vuoden 2015 Yrjö-palkinto Ulf Krokforsille

Ulf Krokfors - vuoden 2015 Jazzliiton Yrjö. Kuva vuoden 2012 Raahen Rantajatseilta.

Ulf Krokfors – vuoden 2015 Jazzliiton Yrjö. Kuva vuoden 2012 Raahen Rantajatseilta.

Suomen Jazzliiton vuoden 2015 Yrjö-palkinnon vastaanotti Tampere Jazz Happeningin lavalla basisti-säveltäjä-yhtyeenjohtaja Ulf Krokfors. Jazzliiton hallitus kiinnitti perusteissaan huomiota Krokforsin pitkään uraan sekä musiikilliseen vivahteikkuuteen ja läsnäoloon.

Palkintoraadin jäsen, basistikollega Jori Huhtala perustelee:

“Uffe” Krokfors tunnetaan sielukkaana ja ilmaisuvoimaisena basistina, jolla on erinomainen kyky valjastaa virtuositeettinsa musiikin palvelukseen. Melodisella soitollaan ja laulavalla soundillaan hän tuo musiikkiin syvyyttä ja uusia tasoja niin solistin kuin säestäjänkin roolissa. Krokforsin soittoa leimaa aina vahva läsnäolo ja hänellä on upea kyky rakentaa soitollaan musiikillisia jännitteitä. Krokforsilla on mittava kokemus suomalaisen jazzin huipulta basistina, säveltäjänä sekä yhtyeenjohtajana. On hienoa saada myöntää Yrjö-palkinto pitkästä aikaa kontrabasistille ja erityisen mukavaa on saada luovuttaa se Uffen kaltaiselle suuruudelle.

Varsinainen fyysinen Yrjö-palkinto on vuosittain vaihtuvan taiteilijan teos. Tänä vuonna teos oli vuonna 1980 syntyneen helsinkiläisen Ville Rädyn akryylimaalaus “These patterns in the universe” vuodelta 2013.

Yleisradion Jazzradio jakoi samassa yhteydessä myös Varjo-Yrjö-palkinnon työstä jazzkulttuurin hyväksi. Palkinto myönnettiin Seppo Hansteelle. Jazzradion toimittaja Markus Partanen luovutti palkinnon Hansteelle ja perusteli valintaa:

Vuosituhannen vaihteesta asti jazzkonserteista tiedottaneen Hansteen ylläpitämä Jazzkalenteri on ainoa pääkaupunkiseudun jazzkeikat kattavasti listaava internet­foorumi. Sen lisäksi Hanste informoi yleisöä jazzkeikoista aktiivisesti myös sosiaalisen median ja laajan sähköpostilistan kautta. Jazzmuusikot ry:n ensimmäisen Vuoden jazzdiggari –tunnustuksen 2008 saanut Seppo Hanste on vakiovieras jazzkeikoilla eli artistin ja yleisön vuorovaikutustilanteessa, jossa jazz on koko historiansa ajan ollut parhaimmillaan.

Valon kuvia -blogi onnittelee molempia palkinnon saajia!

Tallennettu kategorioihin Jazz | Avainsanoina , , | Jätä kommentti

Mark Murphy (1932 -2015)

Mark Murphy (1932 -2015) Kuva: Manfred Siebinger

Mark Murphy (1932 -2015) Kuva: Manfred Siebinger

Amerikkalainen jazzlaulaja Mark Murphy kuoli 22.10.2015 kotonaan New Jerseyssa 83-vuotiaana. Murphyn ura kesti yli 50 vuotta ja hän ehti esiintyi yli 40 levyllä, joukossa myös Five Corners Quintetin levyt ”Chasin’ The Jazz Gone By” (2005) ja ”Hot Corner” (2009). Tornion ja Haaparannan Kalottjazz & Blues -festivaaleilla Murphy esiintyi vuonna 1994.

Murphy oli hyvin arvostettu jazzlaulaja, vaikka varsinainen läpimurto suuren yleisön keskuuteen jäikin tekemättä. Washington Post -lehden muistokirjoituksen kirjoittanut Matt Schudel arvioi, että Beatlesin mukanaan tuoma populaarimusiikin mullistus vei Murphyn kaltaiset artistit sivuraiteille.

Jazzkriitikko Dan Morgensternin arvio kuvaa kuitenkin hyvin Murphyn nauttimaa arvostusta:

’Mark Murphy is to jazz singing what Bobby Fisher is to chess. I can’t help relishing his sure and swinging time, his musical and ever-inventive phrasing and that certain quality of sound and feeling combined with time and taste that to me spells jazz.’

Lue lisää: Mark Murphy, jazz singer of freewheeling virtuosity, dies at 83, Washington Postin muistokirjoitus.

YouTubesta löytyy aika vähän Mark Murphyn konserttivideoita. Viime vuosilta on tallennettu joitakin vanhan ja jo väsyneen Marphyn esiintymisiä, joista laulajan todellinen loisto välittyy vain välähdyksittäin. Alla oleva video sen sijaan näyttää Murphyn täysissä voimissa. Valitettavasti esiintymisen ajankohdasta ja mukana soittavasta bändistä ei ole tarkempia tietoja.

Tallennettu kategorioihin Jazz | Avainsanoina , , , , | Jätä kommentti

Tampere Jazz Happening 2015 – festivaaliennakko

logo2015v_ri

Tampere Jazz Happening on ollut vuosia uskollinen hyväksi havaitulle rakenteelleen. Tullikamarin Pakkahuoneella järjestetään perjantai-illasta sunnuntai-iltaan jatkuva musiikintäyteinen viikonloppu. Jokainen festivaalipäivä päättyy Tullikamarin klubi-iltaan. Lisäksi on perjantain ja lauantain eräänlaiseksi rinnakkaisohjelmaksi läheiselle Telakalle koottu oma kotimaisten esiintyjien ohjelmistonsa.

Mielestäni Tampere Jazz Happeningia voi hyvällä syyllä arvostaa Suomen merkittävimmäksi jazztapahtumaksi. Se uskaltaa rohkeasti esitellä jazzia ja sen liepeillä liikkuvaa, usein vaativaakin musiikkia ilman turhia taiteellisia kompromisseja. Olen nostanut esille ensi viikonloppuna (29.10. – 1.11.) tapahtuvan festivaalin tarjonnasta muutamia kiinnostavia poimintoja.

Palaan festivaalin jälkeen asiaan. Tarkoituksena on julkaista festivaaliraportti perjantain ja lauantain tapahtumista. Festivaalin varsin tiukasta valokuvauskäytännöstä (rajoitukset toki ymmärrettäviä) huolimatta, pyrin kuvaamaan myös kuvasarjan esiintyjistä.

Yrjö-palkinto

Suomen Jazzliitto jakaa vuoden jazzmuusikon palkintonsa eli Yrjö-palkinnon viime vuoden tapaan Tampere Jazz Happeningin yhteydessä. Ilmeisesti aiemmin eri puolilla Suomea järjestetyt Valtakunnalliset jazzpäivät on nyt tapahtumana haudattu. Jazzpäivien konsepti olikin jo ylittänyt aikoja sitten parasta ennen -päivämääränsä. Tampere Jazz Happening on Yrjö-palkinnon julkitamiselle mainio paikka ja tunnustus saanee nyt huomiota aikaisempaa laajammin.

Yrjön saajaa on tietenkin mukava spekuloida etukäteen ja niinpä julkistan tässä oman kisaveikkaukseni. Ehkäpä nyt on pitkästä aikaa naisen vuoro. Yrjö-palkinnon on saanut tähän mennessä vain kaksi naista, Anna-Mari Kähärä vuonna 2002 ja Iro Haarla vuonna 2006. Tänä vuonna Yrjön saa siis pianisti Riitta Paakki, jonka trion hieno Characters-albumi on eräs vuoden parhaita. Kävi miten kävi, tuorein Yrjö paljastuu perjantaina 30.10. Tullikamarin Pakkahuoneen ensimmäisessä konsertissa.

Ginger Baker – pääesiintyjä?

Festivaaleilla on usein tapana kohottaa ns. pääesiintyjäksi ohjelmiston suurelle yleisölle tunnetuin taiteilijanimi. Tällä kriteerillä mitattuna Jazz Happeningin pääesiintyjä lienee legendaarisen Cream-yhtyeen rumpalina maineeseen 1960-luvulla noussut Ginger Baker.

Olen kuunnellut vähän Bakerin jazztuotantoa, mutta levyhyllystä löytyvä ”Going Back Home” vuodelta 1994 pysyy pystyssä kitaristi Bill Frisellin ja basisti Charlie Hadenin voimin. Bakerin rumputyöskentely kuulostaa melko löperöltä. Bakerin nykyisessä Jazz Confusion -bändissä ei ole Frisellin tai Hadenin kaltaisia persoonallisuuksia, joten omat odotukseni yhtyeen suhteen ovat vähäiset. Pelkäänpä, että elävän legendan näkeminen on konsertin tärkein anti, mutta toki olen toki mieluusti väärässä.

Trumpettisoundi

Odotukset ovat sen sijaan paljon suuremmat italialaisen trumpetistin Paolo Fresun suhteen. Fresu vieraili Torniossa Kalottjazz & Blues -festivaaleilla vuonna 2000. Siitä lähtien hänen tunnistettava ja uskomattoman kaunis trumpetin äänensä on ollut suosikkisoundejani. Tampereelle Fresu tuo trion, jossa soittavat kuubalainen pianisti/kosketinsoittaja Omar Sosa ja intialainen lyömäsoittaja Trilok Gurtu, joten luvassa lienee jonkinlaista etno-jazzia-fuusiota.

Valtteri Laurell Pöyhönen Ricky-Tick Big Bandin ensimmäisen levyn julkaisukonsertissa (21.5.2010, Helsinki

Valtteri Laurell Pöyhönen Ricky-Tick Big Bandin ensimmäisen levyn julkaisukonsertissa (21.5.2010, Helsinki)

Hiphop & big band jazz

Suomalaisen hip hop-kolmikon (siis Paleface, Redrama & Tommy Lindgren) ja Ricky-Tick Big Bandin kohtaaminen on ollut suorastaan nerokas keksintö. Valtteri Laurell Pöyhösen jännittävästi uuden ja vanhan rajamailla liikkuvat sävellykset, taidokas iso orkesteri ja jazzin kanssa samasta musiikillisesta juuresta kasvaneen hip hopin yhdistelmä svengaa ja viihdyttää ainakin levyltä kuultuna. En ole aikaisemmin päässyt kuulemaan yhtyettä livenä, mutta nyt puute vihdoin korjautuu.

The Thing hajotettuna

Festivaalilauantain Pakkahuoneen ensimmäinen kolmen konsertin kokonaisuuden yhteinen nimittäjä on saksofonisti Mats Gustafssonin väkivahva The Thing-trio, jonka jäsenet ovat nyt kukin esillä oman musiikkinsa esittäjinä. Konsertin avaa rumpali Paal Nilssen-Loven Large Unit, toisena esiintyy Mats Gustafsson soolokonsertissa ja lopuksi Ingebrigt Håker-Flaten tuo lavalle yhtyeen Young Mothers, jossa basisti esiintyy yhdessä amerikkalaisten muusikoiden kanssa. Kolmen konsertin kokonaisuus lupaa rujoa free jazzia ja hurjan rosoista intensiteettiä. Kuultavaksi jää, missä määrin mukaan mahtuu muita sävyjä, hiljentymistä.

Mats Gustafsson, Tampere Jazz Happening 2013

Mats Gustafsson, Tampere Jazz Happening 2013

Mingus – Oh Yeah!

Charles Mingus on ollut minulle tärkeä muusikko jo lähes neljänkymmenen vuoden ajan. Muistaakseni ostin ensimmäisen Mingus-levyni joskus 1970-luvun lopulla. Niinpä odotan varsin paljon amerikkalaisen saksofonistin Roy Nathansonin, ranskalaisen pasunistin Fidel Fourneyronin ja nuorista ranskalaisista koostuva Papanosh-yhtyeen Mingus-tribuutista. Välillä on mukava kuulla tulkintoja tutuista sävellyksistä, varsinkin Tampere Jazz Happeningin kaltaisessa tapahtumassa, jossa muusikot yleensä esittävät omaa musiikkiaan.

Naisten päivä

Naisten paikka on jazzissa turhan usein ollut laulumikrofonin takana, mutta sunnuntain Pakkahuoneen konsertti korjaa tilannetta ja nostaa esille naisia instrumentalisteina ja yhtyeiden johtajina. Portugalilainen trumpetisti Susana Santos Silva johtaa Life And Other Transien Storms -yhtyeen maailman ensi-iltaansa. Tanskassa vuoden jazzsäveltäjänä palkittu virolainen saksofonisti Maria Faust esittää sävellyssarjansa ”Sacrum Facere”. Illan kolmantena esiintyy nykyjazzin legenda, pianisti ja säveltäjä Carla Bley.

Telakalla & Klubilla

Perjantaiyön klubibändinä esiintyy Suomessa aika usein esiintyvä amerikkalainen saksofonisti David Murray, jonka kvartettia täydentää hip hop -runoilija Saul Williams. Telakalla soittaa joukko kotimaisia yhtyeitä, joista ainakin Jussi Fredriksson Trio ja Ilmiliekki Quartet kiinnostavat. Vaikka Telakan ja Pakkahuoneen ohjelmat on yritetty laittaa sopivasti lomittain, on käytännössä hankalaa ja fyysisestikin raskasta seurata molempia lavoja. Niinpä saattaa olla, että tällä(kin) kertaa Telakan esiintyjät jäävät vähemmälle huomiolle.

Lisätietoja: Tampere Jazz Happeningin nettisivut
Katso kuvia: Mustavalkoinen kuvasarja vuoden 2013 Jazz Happeningista

Tallennettu kategorioihin Jazz | Avainsanoina , , , , | Jätä kommentti