Uutta Instagramissa

Sivun yläosaan päivittyy Instagram-tilini viisi viimeisintä kuvaa. Suoraan Instagram-tililleni pääset klikkaamalla alla olevaa kuvaketta:

Instagram

Share
Tallennettu kategorioihin Valokuvaus | Avainsanoina , | Jätä kommentti

Joseph Jarman (1937 – 2019)

Joseph Jarman debyyttilevynsä ”Song For” (Delmark, 1966) kansikuvassa

Art Ensemble Of Chicagon perustajajäsen, saksofonisti, klarinetisti, multi-instrumentalisti Joseph Jarman kuoli 81-vuotiaana 9.1.2019. Jarman syntyi vuonna 1937 Pine Bluffissa Arkansasissa. Hänen äitinsä muutti toisen maailmansodan puhjettua puolustusteollisuuden palvelukseen Chicagoon, missä Jarman varttui, kävi koulunsa ja tutustui vireään musiikkielämään. Hän soitti lukion orkesterissa lyömäsoittimia, sillä perheellä ei ollut varaa hankkia alttosaksofonia.

Vuonna 1955 Jarman jätti lukionsa kesken ja liittyi armeijaan, jossa hän sai laskuvarjohyppääjän koulutuksen. Hän oli mukana salaisessa operaatiossa Pohjois-Vietnamissa, jossa Yhdysvallat ei tuolloin vielä virallisesti sotinut. Viattomia siviiliuhreja vaatinut operaatio meni pahasti pieleen ja aiheutti Jarmanille vakavia psyykkisiä oireita, mm. puhekyvyttömyyttä.

Kuntouduttuaan Jarman pääsi armeijan soittokuntaan, missä hän vihdoin sai tilaisuuden soittaa saksofonia. Jarmanin soittokunta 11th Airborne Division Band sijoittiin Augsburgiin Saksaan. Vapaa-ajalla hän soitti jazzjameissa Münchenissä ja pääsi kiertämään jazzyhtyeessä amerikkalaisten tukikohdissa eri puolilla Saksaa.

Jarman siirtyi siviiliin kesällä 1958 ja palasi takaisin kotimaahansa. Siviilielämään siirtyminen ei sujunut ongelmitta ja Jarman koetti hoitaa psyykkisiä ongelmiaan alkoholin ja huumeiden avulla, mikä tietenkään ei onnistunut. Kierreltyään vuoden verran ympäri Yhdysvaltoja hän hakeutui veteraaneille tarkoitettuun terapiaan, löysi buddhalaisen hengellisyyden, jatkoi vakavaa saksofonin opiskelua ja tutustui Chicagon nuoren polven jazzmuusikoihin, mm. saksofonisti Roscoe Mitchelliin.

Jarmannin ja Mitchellin yhteistyö johti tietenkin Art Ensemble Of Chicagon perustamiseen 1960-luvun lopulla. Kirjallisuudesta ja teatterista kiinnostunut Jarman nimenomaan toi yhtyeeseen rituaalin, performanssin ja runojen elementtejä. Jarman soitti yhtyeessä vuoteen 1993 saakka, jolloin hän jätti musiikin ja keskittyi toimimaan buddhalaisena pappina. Hän kuitenkin palasi vielä 2003 takaisin Art Ensemblen riveihin vielä muutamaksi vuodeksi, kunnes heikentynyt terveys pakotti hänet jättämään esiintymisen.

Lähteet:

Näiden kirjojen kuvaukset Jarmanin armeijakokemuksista ovat hieman ristiriitaisia ja ne eroavat toisistaan. Todennäköisesti tarvitaan vielä varsinainen elämäkerta, joka asettaa faktat oikeaan järjestykseen.

Black Paladins levyltä Black Paladins (Black Saint, 1980)

Joulukuussa 1979 äänitetyllä ”Black Paladins”  -levyllä soittavat Joseph Jarman, Don Moye, rummut ja Johnny Dyani, piano, basso

Share
Tallennettu kategorioihin Jazz | Avainsanoina , , , , , | Jätä kommentti

Jeff Ballard: Fairgrounds (Edition Records, 2019) – haastetta rajoittuneille

Jeff Ballard. Kuva: Marcus Sasseville

Amerikkalainen rumpali Jeff Ballard lienee tullut monelle tutuksi erityisesti Brad Mehldaun trion rumpalina, mutta monet muutkin nimekkäät jazzmuusikot, kuten Chick Corea ja Joshua Redman, ovat hyödyntäneet rumpalin taitoja yhtyeissään. Ballard on mukana myös Fly-triossa yhdessä saksofonisti Mark Turnerin ja basisti Larry Grenadierin kanssa. Fly on julkaissut ECM-levymerkillä kaksi hienoa albumia, Sky & Country (2008) ja Year of The Snake (2011) . Ballard johtaa myös omia yhtyeitään, kuten Jeff Ballard Trio ja Jeff Ballard Fairgrounds, joista jälkimmäisen debyyttilevy ilmestyy nyt brittiläisellä Edition Recordsilla.

Fairgrounds-yhtyeeseen kuuluvat rumpalin lisäksi kitaristi Lionel Loueke ja erilaisia kosketinsoittimia soittava kolmikko, johon kuuluvat pianisti Kevin Hayes, Reid Anderson (siis Bad Plus -yhtyeen basisti) sekä pianisti/ääniteknikko/tuottaja Peter Rende. Jo yhtyeen kokoonpanosta voi päätellä, että Fairgrounds liikkuu omilla teillään vapaana tavanomaisen perinnejazzin käytänteistä.

Albumin yksitoista raitaa ovat suurimmaksi osaksi koko yhtyeen yhteistä tuotantoa, vain Hayes, Anderson ja saksofonistivieras Chris Cheek ovat saaneet mukaan kukin oman sävellyksensä. Fairgrounds panostaa siis vahvasti kollektiiviseen ilmaisuun, jossa kokonaisuus nousee yksittäisten muusikoiden ääntä tärkeämmäksi. Jopa yhtyeenjohtajan rummut sulautuvat lopulta yhdeksi rikkaan soundikudoksen osaksi.

Tähän kudokseen mahtuu pysähtyneitä äänitiloja, bluesin ja rockin sävyttämää svengiä, elektronisen musiikin ilmettä sekä iskevän rosoista ja nyrjähtänyttä hälyä. Albumi on samalla kiehtova sekoitus perinteisiä ja kokeellisia musiikin elementtejä. Vierailevat saksofonisti Mark Turner ja Chris Cheek istuvat niin hyvin levyn kokonaisuuteen, että heitä olisi mieluusti kuunnellut enemmänkin.

Levyn kappaleet ovat pääosin melko lyhyitä, noin kahdesta minuutista reiluun viiteen minuuttiin, joten ne ovat pikemminkin kuulokuvia, äänimaalauksia kuin laajempaan tarinan kaareen pyrkiviä kertomuksia. Levyn kansikuva, Emile Gérardin maalaus, kuvaa abstraktissa runsaudessaan varsin onnistuneesti levyn henkeä. Tällaisenaan ”Fairgrounds” haastaa ainakin minua kuulijana astumaan ulos oman musiikkimakuni rajoituksista.

Lisään levyn juuri aloittamalleni

Share
Tallennettu kategorioihin Jazz | Avainsanoina , , , | Jätä kommentti

Hyvää joulua 2018!

Hyvää joulua kaikille Valon kuvia -blogin lukijoille!

Kuvassa Tornionjokea Pikisaaren rannasta Kivirannalle päin kuvattuna. Kuva on vanha, sillä se kuvattu jo 2006.

Share
Tallennettu kategorioihin Valokuvaus | Avainsanoina , , , | Jätä kommentti

Antti Lötjönen – vuoden jazzmuusikko

Jazzmuusikot ry valitsi nyt ensimmäisen kerran vuoden jazzmuusikon. Valinta julkistettiin Koko Jazz Clubilla 17.12.2018. Ensimmäiseksi vuoden jazzmuusikoksi valittiin jäsenäänestyksellä basisti Antti Lötjönen.

Samalla julkistettiin myös jazzmuusikkojen yhdistyksen valinta vuoden jazzdiggariksi. Tunnustuksen sai porilainen tuottaja ja konserttien järjestäjä Jyrki Laiho, joka julkaisee uutta ja kiinnostavaa musiikkia Karkia Mistika -levymerkillään ja järjestää aktiivisesti konsertteja Porissa Validi Karkia -klubilla. Kolmantena tunnustuksena Koko Jazz Club antoi tunnustuspalkintonsa rumpali Aleksi Heinolalle.

Valon kuvia -blogi onnittelee!

Lue lisää:

Share
Tallennettu kategorioihin Jazz | Avainsanoina , , , , | Jätä kommentti

Vuoden valinnat 2018 – soittolista

Kokosin soittolistan, joka perustuu edellisessä postauksessa julkistamaani ”Vuoden valinnat 2018” -listaan. Listan loppuun liitin vielä kaksi näytettä levyiltä, joita ei voi kuunnella Spotifysta.

Iro Haarla, Ulf Krokfors, Barry Altschul – Closer

Iro Haarlan Carla Bley -levyä ei voi kuunnella Spotifysta, mutta onnistuin löytämään näytteeksi ”Around Again” -levyn avausraidan ”Closer”.

Trädet @BrÖtz -klubi Göteborg

Trädet-yhtyekään ei ole Spotifyssa, mutta kokonainen konserttitaltiointi Göteborgin BrÖtz-klubilta löytyy YouTubesta. Konsertti on äänitetty 13.12.2017.

Share
Tallennettu kategorioihin Jazz | Avainsanoina , , , | Jätä kommentti

Vuoden valinnat 2018 eli 10 + 2

Vuosi 2018 lähestyy loppuaan ja on jälleen aika poimia tiivistelmä vuoden aikana kuuntelemistani jazzlevyistä ja julkistaa ”Vuoden valinnat 2018”. Valinta on subjektiivinen, eivätkä levyt ole missään erityisessä järjestyksessä. On selvää, että jonain toisena päivänä, toisessa mielentilassa, valinta olisi voinut olla erilainen. Sattumakin vaikuttaa valintaan, sillä uusia levyjä ilmestyy edelleen valtavasti. On mahdollista kuunnella vain pieni osa kaikesta kiinnostavasta musiikista.

Subjektiivisuudesta huolimatta en kuitenkaan vetäissyt valintaani sattumanvaraisesti hatusta, vaan halusin mukaan niin amerikkalaista, pohjoismaista ja kuin kotimaistakin musiikkia sekä miesten että naisten esittämänä. Olin koonnut muistini tueksi vuoden mittaan laajemman kuuntelusuosituslistan (Vuoden valinnat 2018 – ehdokkaat), jolta nostan esille tusinan eli kymmenen uutta julkaisua ja kaksi uudelleenjulkaisua.

Jos olen käsitellyt levyä aiemmin täällä blogissa, levyn nimestä avautuu linkki kyseiseen postaukseen. Olen kuunnellut musiikkia vinyylinä, cd-levynä ja suoratoistona.

Vuoden valinnat 2018

Uuden äärellä

Taiteen luonteeseen kuuluu uuden ilmaisun jatkuva etsiminen. Listan kolme ensimmäistä levyä edustavat ansiokkaasti taiteen tätä piirrettä .

 • Mary Halvorson: Code Girl (Firehouse 12 Records, 2018)
  Mary HalvorsoninCode Girl” yhdistää uudella tavalla yhtyeenjohtajan omintakeisen kitaran, jazzyhtyeen, abstraktit runot ja intialaisen musiikin perinteestä kumpuavan Amirtha Kidambin laulun.
 • Sons of Kemet: Your Queen Is A Reptile (Impulse!, 2018)
  Sons of Kemet ja yhtyeen johtaja saksofonisti Shabaka Hutchings edustavat uutta jazzia Lontoosta. Yhtye solmii yhteen keitokseen jazzia, rockia sekä afrikkalaista ja karibilaista musiikkia.
 • Otis Sandsjö: Y-OTIS (We Jazz, 2018)
  Ruotsalaisen saksofonistin Otis Sandsjön ”Y-OTIS” liikkuu täysin tavanomaisen teema-soolot-teema -ajattelun ulkopuolella.

Iro Haarla, Raahen Rantajatsit 2014

Pianotriot

Blogia seuranneet ovat ehkä huomanneet, että pianotriojen musiikki kiinnostaa minua. Jälleen kerran kuuntelin vuoden aikana monia pianotrioja, joista erityismainista kohdistuu kolmeen levyyn alla.

 • Haarla, Krokfors & Altschul: Around Again – The Music Of Carla Bley (TUM Records, 2018)
  Pianisti Iro Haarla tulkitsee Carla Bleyn vanhoja sävellyksiä eli Hesarin Harri Uusitorpan sanoin: ”Mutta yhtä lailla Carla Bleyn teokset kuulostavat nyt Haarlan haltuunotoilta: hänen sävellystensä tavoin kiirettömiltä, keskittyneiltä ja hengittäviltä.
 • Tord Gustavsen: The Other Side (ECM, 2018)
  Trion surumielisen melodinen soundi on ennallaan ja rumpujen vähäeleinen groove luo usein jännitteen lyyrisen pianon ja hellittämättömän rumpukompin välille.
 • Kari Ikonen Trio: Wind, Frost & Radiation (Ozella Music, 2018)
  Kari Ikosen hieno trioalbumi ei avaudu suoralta kädeltä, ei tyhjene yhdellä kuuntelulla, vaan jättää kuulijalle vahvan halun palata sen pariin uudestaan.

Svengi

 • Riitta Paakki Quartet: Live @KJC (Koko Records, 2018)
  Svengi on aina olennaisen tärkeä osa jazzia. Riitta Paakin kvartettilevytys saa tällä kertaa yksinään edustaa svengaavan, mutta samalla hienostuneen jazzin laajaa kenttää.

Esa Pietilä/Liberty Ship

Keskustelua

Jazzmuusikoiden kommunikaation vertaaminen keskusteluun ei todellakaan ole mikään uusi idea. Se on kuitenkin mielestäni toimiva mielikuva, joka pakostakin tulee mieleen seuraavia levyjä kuunnellessa.

Uusintajulkaisut

 • John Coltrane: Both Directions at Once (Impulse, 2018)
  John Coltranen ennen julkaisematon levytyssessio vuodelta 1963 on hienoa musiikkia ja sen vinyyliversio on myös esineenä kaunis.
 • The Art Ensemble Of Chicago And Associated Ensembles -boksi (ECM, 2018)
  ECM:n massiivinen 21 cd:n boksi esittelee Art Ensemble of Chicagon parhaimmillaan. Se kokoaa myös yhteen Lester Bowien, Roscoe Mitchellin ja Jack DeJohnetten ECM-levyjä, jotka ovat samaa sukua AEC:n musiikin kanssa. Paketti pääsee listalle, vaikka en ole ehtinyt sitä vielä kokonaan kuunnella.
Share
Tallennettu kategorioihin Jazz | Avainsanoina , , , , , , , , , , , , , , , , | Jätä kommentti

Jazz-Emmat 2018 -ehdokkaat

Jazz Emma 2018 valitaan näiden levyjen joukosta.

Emma-ehdokkaat on julkistettu 17 eri sarjassa. Jazzin, klassisen ja etnon ehdokkaat jäävät aina hieman taka-alalle palkinnon jaon tohinassa ja popartisteihin keskittyvässä julkisuudessa. Jazzsarjassa on kuitenkin ehdolla viisi hienoa levyä, joista neljä on ollut esillä Valon kuvia -blogissa.

Linkit blogin arvioihin:
Timo Lassy: Moves
Mopo: Mopocalypse
Emma Salokoski & Ilmiliekki: Ligger du fortfarande i sängen!
Jori Huhtala Trio: Jori Huhtala 3

Viides ehdokas on Hot Heroes -trion levy ”Folkjazz from Finland” (Eclipse Music). Saksofonisti Sami Sippolan, basisti Ville Rauhalan ja rumpali Janne Tuomen muodostama trio soittaa jazzin perinteitä kunnioittavaa free jazzia. Kokoonpanostakin voidaan päätellä, että Black Motor -yhtyeen musiikki on varsin lähellä Hot Heroesin näkemystä folk-free-jazzista.

Trio maalaa jylhiä ja lujatekoisia maisemia, kuten jo kappaleiden nimistäkin voi päätellä, esimerkkeinä ”Mettäpiruja”, ”Luonnon ylistys” ja ”Sillan yli salmen taa”. Black Motorin lisäksi trio hengittää samaa ilmaa myös Edward Vesalan ja Juhani Aaltosen kanssa. Olisihan se komeaa, jos esimerkiksi Hot Heroes saisi päästää mettäpirunsa irti Emma-gaalassa!

Lue lisää Emma-gaalan sivuilta: Jazz Emma 2018 -ehdokaslista.

ilmiliekki-kansi
Timo Lassy, photo / kuva: Tero Ahonen
jorihuhtala3
mopocalypse
hotheroes
ilmiliekki-kansi thumbnail
Timo Lassy, photo / kuva: Tero Ahonen thumbnail
jorihuhtala3 thumbnail
mopocalypse thumbnail
hotheroes thumbnail
Share
Tallennettu kategorioihin Jazz | Avainsanoina , , , , , , | Jätä kommentti

Kuva ja noin sata sanaa 26 – kaksoisvalotus

Kaksoisvalotus

Monissa digitaalisissa kameroissa on kätevä päällekkäisvalotuksen mahdollisuus, jota olen jonkin verran kokeillut aiemmin jazzkuvissani, (katso esimerkiksi ”Mats Gustafsson”). Käytin nyt kameran toimintoa kuvaamalla kaksoisvalotuksina kaupunkimaisemia harmaana talvipäivänä Tornion Seminaarinkadulla.

Saman efektin saa aikaan toki kuvankäsittelyohjelmallakin. Halusin kuitenkin yhdistää kuvat jo heti kamerassa. Olin määrännyt itselleni säännön, jonka mukaan molemmat kuvat piti kuvata suurin piirtein samoilta jalansijoilta.

Näin syntyi esillä oleva kaksoisvalotus. Kuvasin ensin katunäkymän vesitornin juurelta ja yhdistin siihen toisen kuvan itse tornista. Kaksoisvalotuksen sommittelu sujuu mukavasti kameran takanäytön avulla. Muokkasin kuvan lopuksi vielä mustavalkoiseksi kuvankäsittelyohjelmalla.

Katso myös kolmen kuvan sarja samasta aiheesta Instagramista: Tornion vesitorni.

Share
Tallennettu kategorioihin Valokuvaus | Avainsanoina , , , | Jätä kommentti

Suomalaisen musiikin päivä 2018 – soittolista


Suomalaisen musiikin päivä 2018

Soittolistalla on kymmenen kappaletta vuoden 2018 aikana julkaistua ja eri tyylejä edustavaa suomalaista jazzia, joka näyttäytyy listalla elinvoimaisena ja moniäänisenä suomalaisen kulttuurin osana. Alla on vielä linkit blogin juttuihin, jos sellaisen olen kirjoittanut

 1. Gourmet: ”Lauluja tilaisuuksiin. Osa 2. Juhlasoitto”. Gourmetin levy ”En Garde” on värikästä musiikkia, jossa on tilaa myös huumorille. Lue: Gourmet: En Garde (Fiasko Records, 2018).
 2. Riitta Paakki Quartet: ”Åbo” levyltä ”Live at Koko Jazz Club” (Koko Records, 2018) svengaa klassisesti.
 3. Timo Lassy: ”Lashes” energinen svengipala on omistettu Emu Lehtisen muistolle. Lue: Lassy: Moves (Membran, 2018).
 4. Sanna Ruohoniemi Band: ”Luullahan jotta on lysti olla” on tunnelmallinen tulkinta vanhasta kansansävelmästä. Lue: Sanna Ruohoniemi: Start from Nothing (Eclipse Music, 2018).
 5. Emma Salokoski & Ilmiliekki: Kuulas balladi ”Allt är mitt” on sävelletty Elmer Diktoniuksen runoon. Lue: Emma Salokoski & Ilmiliekki Quartet; Ligger du fortfarande i sängen! (Svart Records, 2018)
 6. Verneri Pohjola & Mika Kallio: ”Foxplay”, Pohjolan ja Kallion improvisoitua vuoropuhelua Perttu Saksan elokuvan kuviin. Lue: 3 x Edition Recordsin uutuuksia
 7. Kari Ikonen Trio: ”Beautamente” pianotriojazzia huipputasolla. Lue: Kari Ikonen Trio: Wind, Frost & Radiation (Ozella Music, 2018)
 8. Hot Heroes: ”Ameriikan-suomalainen hambo”, folk-free-jazzia levyltä ”Folkjazz from Finland (Eclipse Music, 2018)
 9. Liberty Ship: ”To The Harbour”, Liberty Shipin uusimman levyn päätösraita, herkkä freejazzballadi. Lue:Liberty Ship: Signal Horn (Eclipse Music, 2018).
 10. Mopo: ”Niin aikaisin”. Listan lopuksi Mopon tulkinta ruotsalaisesta kansansävelmästä. Lue: Mopo: Mopocalypse (We Jazz, 2018)
Share
Tallennettu kategorioihin Jazz | Avainsanoina , | Jätä kommentti

Message to Our Folks – Art Ensemble of Chicagon historiaa

Art Ensemble of Chicago esiintyi Tampere Jazz Happeningissa 4.11.2018. Yhtyeen klassisesta kokoonpanosta mukana olivat Roscoe Mitchell ja Famoudou Don Moye.

Amerikkalaisen Paul Steinbeckin kirja ”Message to Our Folks” kertoo Art Ensemble of Chicagon (AEC) vaiheet 1960-luvun puolivälistä nykypäiviin saakka. Kirjoittaja on musiikin teorian apulaisprofessori, basisti ja säveltäjä. Hän kuvaa kirjassaan kaikkein tarkimmin AEC:n historian varhaisia vaiheita. Rajauksen valinta on hyvin perusteltu, sillä silloin katse kohdistuu mielenkiintoisiin aikoihin, siis kokeellisen Chicago-jazzin nousuun 1960-luvulla sekä AEC:n aikaan Ranskassa 1960- ja 1970-lukujen vaihteessa.

Steinbeck tutkii AEC:n musiikkia tarkasti myös musiikin teorian näkökulmasta. Kirjoittaja on päätynyt mielestäni onnistuneeseen ratkaisuun ja keskittänyt teoreettiset analyysit kolmeen lukuun, jotka ovat erillään historiankirjoituksesta. Oman lukunsa saavat levyt ”A Jackson In Your House” (BYG, 1969), ”Live At Mandel Hall” (Delmark, 1974) ja vuonna 1981 Chicagon Jazz Showcase -klubilla tallennettu konserttivideo. Ratkaisun huono puoli on, että muut yhtyeen levytykset saavat osakseen turhan ylimalkaisen käsittelyn.

A Jackson In Your House” on yhtyeen ensimmäinen levytys Pariisissa ja myös ensimmäinen Art Ensemble of Chicagon nimellä. AEC:n muusikothan olivat levyttäneet jo Chicagossa Roscoe Mitchellin ja Lester Bowien nimissä joitakin levyjä. ”Live At Mandel Hall” tallentaa yhtyeen konsertissa Chicagossa vuonna 1972 tuoreeltaan Euroopan vuosien jälkeen. Konserttivideo 1980-luvun alussa puolestaan näyttää yhtyeen esiintymässä juuri huippukautenaan.

Musiikinteoreettinen tarkastelu näyttää hyvin perinpohjaiselta ja ansiokkaalta, mutta itse en ole pätevä sitä kunnolla arvioimaan. Molemmat esittelyssä olevat levyt ja musiikkivideo ovat kuunneltavissa ja katseltavissa ainakin Spotifyssa ja Youtubessa, mutta ne löytyvät myös kirjoittajan nettisivuilta: Paul Steinbeck. On siis mahdollista noudattaa kirjoittajan ohjetta ja perehtyä musiikkiin samalla kirjaa lukien.

Kirjan muut luvut pystyy lukemaan ilman musiikin teorian ymmärrystä, ne kertovat siis yhtyeen ja sen keskeisten jäsenten elämäkertaa alusta pitäen. Aluksi kirja johdattaa lukijan Chicagoon, josta 1900-luvun kuluessa kehittyi ”mustan Amerikan pääkaupunki”. Chicagossa oli vuonna 1900 vain noin 30 000 mustaa asukasta, mutta heidän lukumääränsä nousi toisen maailmansodan jälkeisinä vuosikymmeninä yli miljoonaan eli noin kolmasosaan koko kaupungin väestöstä.

Siellä syntyivät Malachi Favors (1927-2004), Joseph Jarman (s.1937) ja Roscoe Mitchell (s.1940), jotka ikäeroistaan huolimatta kohtasivat Wilson Junior Collagessa. Kaikki kolme liittyivät yhdessä esimerkiksi Jack DeJohnetten ja Henry Threadgillin kanssa pianisti Richard Abramsin vetämään työpajaorkesteriin, josta muotoutui käänteentekevä Experimental Band. Yhteistyön ympärille perustettiin toukokuussa 1965 merkittävä kulttuurijärjestö eli Association for the Advancement of Creative Musicians (AACM), joka toimii edelleen Chicagossa.

Chicagon luovassa ja kokeilevassa ilmapiirissä syntyi Roscoe Mitchell Art Ensemble, jonka riveihin liittyi myös trumpetisti Lester Bowie (1941 – 1999). Luova ilmapiiri ei kuitenkaan tuonut erityisen paljon keikkoja, joten toukokuussa 1969 Mitchell, Jarman, Favors ja Bowie päättivät muuttaa työn toivossa valtameren yli Pariisiin. Siellä yhtye otti nimekseen Art Ensemble of Chicago ja laajeni kvintetiksi, kun lyömäsoittaja Don Moye (s.1946) liittyi mukaan. Pari vuotta Euroopassa merkitsi viisikon hitsautumista yhtyeeksi, joka 1970- ja 1980-luvuilla kasvoi jazzlehtien suosikki- ja kriitikkoäänestysten voittajaksi ja free jazzin instituutioksi.

Kirjan ansioita ovat siis AEC:n musiikin perusteellinen teoreettinen analyysi sekä yhtyeen varhaisvaiheiden kuvaaminen ja asettaminen osaksi ajan yleistä kulttuurihistoriaa. Lisäksi kirjan aiheita ovat mustan avantgardejazzin vastaanotto Euroopassa, AEC:n menestyksekäs tapa hoitaa musiikkibisnestä tiiviinä kollektiivina, AEC:n eri taiteenmuotoja yhdistävä esiintymistapa ja yhteistyö ECM-levymerkin kanssa.

Kirjasta puuttuu kunnollinen diskografia, mikä on yllättävää muuten lähteensä tarkasti dokumentoivassa teoksessa. Diskografian puutetta lopun aakkosjärjestyksen mukainen levytysluettelo ei mitenkään korvaa. Minulle kirjan suurin ansio on, että se kannustaa palaamaan AEC:n musiikin pariin pitkän tauon jälkeen ja etsimään kuulematta jääneitä levyjä kuunneltavaksi.

Paul Steinbeck: Message to Our Folks. The University of Chicago Press. 2017.

Lue lisää:

 • Message to Our Folks; kirjan esittely Paul Steinbeckin sivuilla
 • George Lewis: A Power Stronger Than Itself. The University of Chicago Press.2008 – laaja AACM:n historia
Share
Tallennettu kategorioihin Jazz, Kirjat | Avainsanoina , , , , | Jätä kommentti