Uutta Instagramissa

Sivun yläosaan päivittyy Instagram-tilini viisi viimeistä kuvaa. Suoraan Instagram-tililleni pääset klikkaamalla alla olevaa kuvaketta:

Instagram

PrintFriendlyJaa sivu
Tallennettu kategorioihin Valokuvaus, Valon kuvia suosittelee | Avainsanoina , | Jätä kommentti

Kesän valoa

 
Koetin tallentaa kuvasarjassa kesän valoa. Päivän valo on usein liian kirkas. Illan, kesäyön, aamun tai varjoisan metsän valo on yleensä mielenkiintoisempi. Pyrin sarjassa pelkistämiseen, pieneen ilmaisuun ja vähiin elementteihin kuvissa.

Tallennettu kategorioihin Valokuvaus | Avainsanoina , , | Jätä kommentti

Liberty Ship: The Wide Open Suite & Noises At Sea

Liberty Ship: The Wide Open Suite & Noises At Sea (Eclipse Music, 2015)

Liberty Ship: The Wide Open Suite & Noises At Sea (Eclipse Music, 2015)

Saksofonisti Esa Pietilän johtama Liberty Ship ahkeroi viime vuoden joulukuussa studiossa ja keväällä ilmestyi jo kvartetin toinen tupla-cd ”The Wide Open Suite & Noises At Sea”. Albumin ensimmäinen levy liikkuu samoissa akustisen free jazzin maisemissa kuin pari vuotta sitten ilmestynyt kvartetin vahva esikoinen ”Approaching”. Albumin toinen levy sen sijaan saa lisäväriä elektronisista soittimista/vempaimista.

Ensimmäisen levyn ”The Wide Open Suite” on sävellysten pohjalta ponnistavaa improvisaatiota ja paljolti free jazzin genressä elävää akustista musiikkia. Vakavailmeisen sarjan eräänlaisia äärilaitoja ovat Olavi Louhivuoren virsimäisen harras ”Southern Light” ja hurjan intensiiviseksi rutistukseksi kasvava Pietilän sävellys ”The Tide”.

Toisen levyn kokonaisuus ”Noises At Sea” on täysin improvisoitu ja sen soundia laventavat siis erilaiset sähköiset äänenlähteet. Niiden myötä musiikki muuttuu abstraktimmaksi ja ykköslevyn paikoin vakaasti askeltava, turvallinenkin jazz murtuu välillä pirstalaisten soundivärien kirjoksi. Jos ykköslevyllä soittaa ilmaisunsa jo löytänyt ja vakiinnuttanut yhtye, on kakkoslevyllä äänessä rohkeasti rajojaan etsivä tutkimusmatkailijoiden retkikunta.

Esa Pietilä, tenorisaksofoni, Aki Rissanen, piano, Antti Lötjönen, basso, Olavi Louhivuori, rummut

Liberty Ship – levynjulkistuskonsertissa 2015

Tallennettu kategorioihin Jazz | Avainsanoina , , , , , , | Jätä kommentti

Vuoden jazzkuva

Kenny Barron & Dave Holland. Kuva: Andrea Palmucci

Kenny Barron & Dave Holland. Kuva: Andrea Palmucci

Jazz Journalist Association valitsi vuoden jazzkuvaksi Andrea Palmuccin kuvan pianisti Kenny Barronista ja basisti Dave Hollandista. Pelkistetty mustavalkoinen kuva perustuu selkeään sommitteluun, jossa molemmat muusikot rajautuvat kolmionmuotoisten kehysten sisälle.

Tallennettu kategorioihin Jazz, Valokuvaus | Avainsanoina , , , , , | Jätä kommentti

Ornette Coleman 1930 – 2015

coleman
Saksofonisti, viulisti, trumpetisti, säveltäjä ja jazzin kehittäjä Ornette Coleman kuoli 11.5.2015 New Yorkissa 85-vuotiaana.

Mr. Coleman widened the options in jazz and helped change its course. Partly through his example in the late 1950s and early 60s, jazz became less beholden to the rules of harmony and rhythm, and gained more distance from the American songbook repertoire.
Ben Ratliff, New York Times, 11.6.2015

Lue Ben Ratliffin koko laaja muistokirjoitus ja katsaus Colemanin uraan New York Timesista: Ornette Coleman, Jazz Innovator, Dies at 85.

Ornette Coleman: Lonely Woman, 2008

Tallennettu kategorioihin Jazz | Avainsanoina , , , , | Jätä kommentti

Vinyylin viehätys – Riitta Paakki Trio: Characters

Riitta Paakki Trio: Characters (Jaskaa, 2015)

Riitta Paakki Trio: Characters (Jaskaa, 2015)

Tuore ”Characters” on pianisti Riittaa Paakin neljäs triolevy. Vuosina 2000 – 2006 julkaistuilla aikaisemmilla levyillä pianistin kanssa soittivat basisti Ari-Pekka Anttila ja rumpali Mikko Hassinen. Nyt esiin astuu uusi rytmiryhmä, basisti Antti Lötjönen ja rumpali Jaska Lukkarinen, jotka kuuluvat jo nuoremman jazzpolven vaikuttajiin.

Pitkän tauon jälkeen julkaistulle uutuudella on Paakin pianotriolle oivaltavasti sovittamia versioita modernin jazzin keskeisen saksofonistin ja säveltäjän Wayne Shorterin keskeisistä teoksista. Asetelma on vaativa. Muusikoiden täytyy löytää oma näkökulma klassikoihin ja välttää musiikin jääminen ulkokohtaisen kunnianosoituksen tasolle.

Tässä tapauksessa huoli pintapuolisuudesta on turha. Ensinnäkin Paakki tuntee Shorterinsa perinpohjaisesti, sillä hän valmistelee väitöskirjaa saksofonistin kenties arvostetuimmasta levystä “Speak No Evil”.  Lisäksi Shorterin alunperin pikkuyhtyeille säveltämä musiikki kääntyy Paakin oivaltavasti sovittamana ilman turhia korulauseita pianotrion kielelle. Ja tätä kieltä Paakki trioineen osaa puhua kuin äidinkieltään.

Riitta Paakki Kalottjazz & Blues -festivaalilla 2006

Riitta Paakki Kalottjazz & Blues -festivaalilla 2006

Trion ilmaisua leimaa Paakin selkeä piano; suoraviivaisuuden ja hienovaraisuuden vaikuttava yhdistelmä. Jaska Lukkarisen rummut svengaavat vähäeleisesti ja värittävät osuvasti yhtyesoundia. Trion kolmantena hahmona on vahvasti esillä Antti Lötjönen, jonka basso tukee, kuljettaa ja myös kommentoi. Näin trion keskittynyt, yksityiskohtiin huolella paneutuva, koko ajan luonnollisesti svengaava yhteispeli takaavat sen. Periaattessa tutuista jazzin raaka-aineista syntyy täyteläinen, kuulijansa palkitseva teos.

Levyn julkaiseminen heijastelee mielenkiintoisesti musiikkibisneksen tämän hetken virtauksia. ”Characters” on nimittäin saatavilla fyysisesti vain vinyylilevynä ja vaihtoehtoisesti kuunneltavissa suoratoistona Spotifyn kautta.

Riitta Paakki Trio: Characters (Jaskaa, 2015)
Riitta Paakki, piano, Antti Lötjönen, basso, Jaska Lukkarinen, rummut

Lue myös Riitta Paakki Trio: Enne.

Tallennettu kategorioihin Jazz, Valon kuvia suosittelee | Avainsanoina , , , , , , , , , | Jätä kommentti

Kuva ja noin sata sanaa 20 – Tie

Tie

Tie

Pidän panoraamakuvista. Niiden laaja näköala voi kattaa hyvin monenlaisia kuvaelementtejä. Varsinaiset panoraamakamerat ovat yleensä kalliita filmikameroita. Halpa venäläinen Horizon-kamerakaan ei oikein kiinnosta, vaikka käytettyjä sellaisia olen Jerevanin torilla joskus hypistellyt.

Digitaalinen panoraaman työstäminen kuvankäsittelyn keinoin on tuntunut hankalalta, vaikka jonkin verran olen sitä kokeillut. Vastikään päivitetyn Lightroom-ohjelma sai uusimmassa panoraamatoiminnon, joka kuitenkin tuntuu selkeältä ja luotettavalta käyttää. Yllä näkyvä kuva kuuluu ensimmäisiin Lightroom-kokeiluihini.

Kuvan pääaihe on tien liike maisemassa. Etualalla tie valtaa kuva-alasta yli puolet. Kutsuvasti kaartuen tie katoaa rakennusten taakse. Vasemman reunan katuvalojen pylväästä kuvan etualaan syntyy kiintopiste, joka lisää tien synnyttämää syvyysvaikutelmaa.

Kuvaa klikkaamalla pääset näkemään isomman version.

Tallennettu kategorioihin Valokuvaus | Avainsanoina , , | Jätä kommentti

Kevään ja kesän rajalla

 
Kevät on vaihtunut hiljalleen lopulta kesäksi. Tässä vielä pieni kuvasarja tunnelmista kevään ja kesän rajalla Torniossa ja Tornionjoen rannoilla.

Tallennettu kategorioihin Valokuvaus | Avainsanoina , , , | Jätä kommentti

Jo vihertää

Ensimmäiset lehdet #tornio #Finland #firstleaves #spring #valo #light

Kuva, jonka Jukka Piiroinen (@valonkuvia) julkaisi

Tallennettu kategorioihin Valokuvaus | Avainsanoina , | Jätä kommentti

Keith Jarrett 70 vuotta

Keith Jarrett 70 vuotta – 70 years #jazz #piano #jazzrecords

Kuva, jonka Jukka Piiroinen (@valonkuvia) julkaisi

Pianisti Keith Jarrett täyttää tänään (8.5.2015) 70-vuotta. Valon kuvia onnittelee ja suosittelee Jarrettin musiikkia kuunneltavaksi.

Lue lisää Keith Jarrettin musiikista Valon kuvia -blogista:
Keith Jarrett: Somewhere
Keith Jarrett – Charlie Haden: Last Dance

Tallennettu kategorioihin Jazz, Valon kuvia suosittelee | Avainsanoina | Jätä kommentti

Tornion kameraseuran vuosikilpailu – osa 2

Tornion kameraseura järjestää neljän osakilpailun vuosikilpailun. Vuoden 2015 kisan toisen osan aiheena oli ”Lunta”. Osallistuin kisaan yllä näkyvillä kuvilla ja tulin viidenneksi. Menestys ei siis ollut kovin hyvä. Kokonaiskisassa olen jaetulla kolmannella tilanna kahden osakilpailun jälkeen.

Kolmannen osan aiheena on mielenkiintoisesti ”Heijastus” ja osakilpailu ratkeaa syyskuun alkupuolella. Palaan sitten asiaan kuvien kanssa.

Lisätietoja: Tornion kameraseura

Tallennettu kategorioihin Valokuvaus | Avainsanoina , | Jätä kommentti