Uutta Instagramissa

Sivun yläosaan päivittyy Instagram-tilini viisi viimeisintä kuvaa. Suoraan Instagram-tililleni pääset klikkaamalla alla olevaa kuvaketta:

Instagram

Tallennettu kategorioihin Valokuvaus | Avainsanoina , | Jätä kommentti

The Necks @Tampere Jazz Happening 2016

tamperejazzhappeninglogo2016

Pianotrio on eräs suosituimmista jazzkokoonpanoista. Pelkästään pianon, basson ja rumpujen voimin pystytään soittamaan hyvin erilaista musiikkia free jazzista perinteiseen svengiin. Jo vuonna 1987 perustettu australialainen The Necks on varmasti yksi omaperäisimmistä pianotrioista, joka improvisoi oudon vangitsevaa ja minimalistista musiikkia.

Trio liikkuu oudoilla ja vaikeasti määriteltävillä alueilla avantgarden, ambientin, rockin ja jazzin liepeillä. Oheen liitetty video, joka on kuvattu Kööpenhaminan Jazzhousessa, antaa hyvän käsityksen trion pitkistä improvisaatioista.

Lisätietoja: The Necks, yhtyeen kotisivut

The Necks. Kuva: Holimage

The Necks. Kuva: Holimage

The Necks – Live in Concert

Kööpenhaminan Jazzhousessa kuvatulla videolla The Necks soittaa kappaleen ”Ohioan”.

Tallennettu kategorioihin Jazz | Avainsanoina , , , | Jätä kommentti

Bob Dylan -soittolista Nobel-palkinnon kunniaksi

Dylanin levyjen kansia. Ostin näitä levyjä 1970- ja 80-luvuilla.

Dylanin levyjen kansia. Ostin näitä levyjä 1970- ja 80-luvuilla.

Bob Dylanin Nobel-palkinto oli vanhan (entisen?) fanin kannalta mukava uutinen, vaikka ymmärrän kyllä niitäkin, joiden mielestä kirjallisuus perinteisessä mielessä ansaitsee erityisesti näinä aikoina kaiken mahdollisen nosteen ja huomion. Nobel-komitean päätös ei myöskään radikaalisti lisännyt ns. populaarikulttuurin nauttimaa arvostusta. Ainakin Dylan on arvostuksensa jo monelta taholta saanut, kuten Hesarissa tänään osuvasti osoitetaan (Vihdoinkin Bob Dylan sai virallista tunnustusta).

Bob Dylan oli minulle nuoruusvuosien suurin kulttuurihahmo. Ensimmäisen Dylan-levyni oli ”Blood On The Tracks”, jonka ostin 7.2.1975 eli tuoreeltaan sen ilmestyttyä (kyllä, olen päivännyt ostokseni levyn kanteen). Se taisi olla samalla ensimmäinen levyostokseni. Eikä ollut lainkaan huono ostos, sillä ”Blood On The Tracks” taitaa lopulta olla Dylanin paras ja ehjin levykokonaisuus.

Kuuntelin lähes puhki myös tupla-albumin ”Before The Flood”, joka on tallennettu Dylanin ja The Bandin yhteiseltä vuoden 1974 konserttikiertueelta. Muitakin levyjä kertyi hyllyyn, kun tutkimusmatka Dylanin 1960-luvun tuotantoon jatkui. Niistä levyistä pidin eniten vahvan tunnelman tuplalevystä ”Blonde On Blonde”.

Sitten tuli Dylanin uskonnollinen vaihe, joka tuntui oudolta. Niinpä ”Slow Train Coming” jäi viimeiseksi vinyyliostokseksi. Näin Dylanin konsertissakin interrail-reissulla Münchenissä kesällä 1981, mutta konsertti ei ollut erityisen suuri elämys. Dylan meni minulle vieraaseen suuntaa ja itse vaidoin vähitellen rockin jazziin.

Dylanin 1980- ja 1990-lukuja en ole kuunnellut lainkaan. Sen sijaan olen ostanut joitakin Bootleg-sarjan kokoelmia ehkä nostalgisista syistä. Ne ovat hyvin tuotettuja ja informatiivisia paketteja. Hankin myös 2000-luvun puolella muutamia uusia levyjä, joiden huomasin saaneen positiivisia arvioita. Kuuntelin Nobelin herättämänä uudelleen esim. ”Modern Timesin” ja ”Love And Theftin”. Ne ovat ilman muuta asiallisia juttuja, mutta eivät herätä suurempaa innostusta. On varmaan kohtuutonta vertailla aivan erilaisia musiikkeja, mutta vertaanpa kuitenkin. Nämä levyt kuulostavat kovin yksiulotteisilta verrattuna niihin jazzlevyihin, joista olen viime aikoina pitänyt. (Lue listalta: Vuoden valinnat 2016 – ehdokkaat).

Bob Dylan -soittolista

Valitsin listalle kymmenen Dylan-kappaletta, joista olen pitänyt. Kun nyt olen kuunnellut niitä useammankin kerran, huomaan pitäväni niistä edelleen. Ja lista olisi voinut olla aivan erilainen, hienoja lauluja toki Dylanilla riittää.

Tallennettu kategorioihin Rock | Avainsanoina , , , , | Jätä kommentti

Jazzliiton juhlaorkesteri @Tampere Jazz Happening 2016

tamperejazzhappeninglogo2016

Tänä vuonna 50 täyttänyt Suomen Jazzliitto on kierrättänyt vuoden aikana Yrjö-palkituista muusikoista koostuvaa juhlaorkesteriaan eri jazzfestivaaleilla. Orkesteri esiintyy luonnollisesti myös Tampereella. Saksofonisti Mikko Innasen johtama yhtye soittaa jäsentensä säveltämää musiikkia. Kokoonpano on hyvin koottu viimeisen kymmenen vuoden aikana palkituista muusikoista. Luvassa siis suomalaista nykyjazzia, joka lienee orkesterin kuivakasta nimeä mehukkaampaa.

Vuoden Yrjö-palkinto jaetaan jälkeen Tampereella, siis jo perinteisesti. Tämän vuoden Yrjö esiintyy hänkin juhlaorkesterin riveissä. Yrjö-palkintoina jaetuista taideteoksista koottu näyttely ”Noin 50 Yrjöä” on esillä festivaalin yhteydessä.

Jazzliiton juhlaorkesterissa soittavat Mikko Innanen, saksofoni (Yrjö 2008), Teemu Viinikainen, kitara (Yrjö 2009), Kari Ikonen, piano (Yrjö 2013), Ulf Krokfors, basso (Yrjö 2015) ja Teppo Mäkynen, rummut (Yrjö 2007). Kokosin orkesterin jäsenet alla näkyvään kuvakoosteeseen.

Tallennettu kategorioihin Jazz | Avainsanoina , , , , | Jätä kommentti

Quartet Ajaton: Elixir (Eclipse Music, 2016)

Mia Simanainen Joensuussa 2012

Mia Simanainen Joensuussa 2012

Quartet Ajaton on osuvasti nimetty yhtye, sillä sen musiikki liikkuu vallattomasti ajassa ja paikassa. Jo kvartetin ainutlaatuinen soitinvalikoima solmii rohkeasti samaan kudokseen instrumentteja, jotka ensisilmäyksellä ovat aivan eri maailmoista. Mutta ihmeen saumattomasti Ajaton sulauttaa 1960-luvun nostalgisen moog-syntesoijan, vanhasta musiikista tunnetun viola da gamban, argentiinalaisen tangon bandonéonin ja ihmisen ikiaikaisen instrumentin, lauluäänen, lämpimän omaperäiseksi yhtyesoundiksi.

Elixir” on tunnelmiltaan surumielistä kamarimusiikkia, erityisen hartaasti mietiskellään 1600-luvun lainakappaleilla ”Weep You No More Sad Fountains” (John Dowland) ja ”The Self Banished” (John Blow). Samaan joukkoon kuuluu myös Mia Simanaisen säveltämä avausraita ”A Day Grew Small”, jota säveltäjän levollisen kuulas laulu hallitsee.

Muitakin tunnelmia toki tavoitetaan. Armenialainen kansansävelmä ”Aparani par” tanssahtelee ketterästi ja Kari Ikosen Lauri Viidan tekstiin säveltämä ”Has the fly been killed yet?” (suomeksi alun perin ”Joko kärpänen on tapettu?”) hulluttelee mahdottomuuksilla. Myös avaruusseikkailu ”Luna B 17” on Ikosen käsialaa ja siinä eritoten sanaton laulu sekä vallaton moog pääsevät irti.

Quartet Ajaton: Elixir (Eclipse Music, 2016)
Mia Simanainen, laulu, Kari Ikonen, moog, Mikko Perkola, viola da gamba, Henrik Sandås, bandonéon

Elixir” pääsee ilman muuta mukaan vuoden 2016 kiinnostavimpien levyjen Vuoden valinnat 2016 -listalle alaotsikon ”Ei vain jazzista” alle.

ajaton1-605x605

Weep you no more sad fountains

Vuonna 2014 tallennetulla videolla kvartetin kokoonpano poikkeaa levyn kokoonpanosta, kun Kari Heinilän huilua soi bandonéonin sijasta.

Tallennettu kategorioihin Jazz | Avainsanoina , , , , , | Jätä kommentti

Donny McCaslin Group @Tampere Jazz Happening 2016

tamperejazzhappeninglogo2016

Amerikkalainen saksofonisti Donny McCaslin sai alkuvuodesta 2016 ymmärrettävästi valtavasti huomiota, kun hän soitti yhtyeineen David Bowien ”Black Star” -levyllä. Yhteistyö laulajan kanssa alkoi, kun säveltäjä Maria Schneider saattoi ystävänsä Bowien yhteen McCaslinin kanssa. Schneider houkutteli Bowien levyttämään ensin kappaleen ”Sue (Or in a Season of Crime)” McCaslinin yhtyeen säestyksellä ja lopulta kuuntelemaan yhtyettä livenä Greenwich Villagen pienellä 55 Bar -klubilla.

Donny McCaslin. Kuva: Jimmy King

Donny McCaslin. Kuva: Jimmy King

Pian keikan jälkeen Bowie otti yhtyettä McCasliniin ja tarjosi yhtyeelle mahdollisuutta soittaa viimeisellä albumillaan. Saksofonisti kertoo Guardian-lehden tuoreessa haastattelussa (”Donny McCaslin on David Bowie: ’We had this amazing connection, then he was gone”), että yhteistyö Bowien kanssa oli niin syvällistä, että McCaslinin pian ilmestyvästä uudesta levystä (”Beyond Now”, Motéma, 2016) tuli väistämätön tribuuttilevy. Kokemus työskentelystä Bowien kanssa oli käsiteltävä, jotta olisi mahdollista ajatella uusia asioita.

“For me to be associated with him is really special. I don’t think that negates anything I’ve done prior, or what comes in the future. With this album, I feel like I’ve done what I needed to do.  Now I can start thinking about what’s next.”

Videolla Donny McCaslin Group soittaa Bratislavassa kesäkuussa 2016 version Bowien kappaleesta ”Warszawa”, joka oli alunperin Bowien levyllä ”Low”.

Tallennettu kategorioihin Jazz | Avainsanoina , , , | Jätä kommentti

Charles Lloyd Quartet @Tampere Jazz Happening 2016

tamperejazzhappeninglogo2016

Tampere Jazz Happening lähestyy ja poimin festivaalin ohjelmistosta esille muutamia itseäni kiinnostavia esiintyjiä. Amerikkalainen saksofonisti Charles Lloyd on ilman muuta kiinnostava, vaikka on jo ikämiehiä ja siirtynyt vähitellen lähes legendaosastolle.

Charles Lloyd. Kuva: Dorothy Darr

Charles Lloyd. Kuva: Dorothy Darr

Itse löysin Lloydin musiikin suhteellisen myöhään ja hänen varhainen tuotantonsa on jäänyt Spotifyn varaan. Tarkemmin olen kuunnellut vain hänen ECM-levyjään, jotka mielestäni kuuluvat saksofonistin parhaimmistoon. Lloyd tuntuu tavoittavan hapuilevalla soundillaan jotain merkityksellistä ja syvää näillä levyillä.

Lisäksi Lloydin yhtyeessä on aina huippumuusikoita. Hän on työskennellyt erityisen mielellään hienojen pianistien kanssa, aina Keith Jarrettista ja Bobo Stensonista Jason Moraniin. Niinpä nyt Tampereellekin Lloyd tuo erittäin taitavan yhtyeen, johon kuuluvat pianisti Gerald Clayton, basisti Reuben Rogers ja rumpali Kendrick Scott. Niinpä uskallan ainakin toivoa, että Lloydin esiintyminen on enemmän kuin vanhan lämmitystä.

Videolla soittaa Lloydin kvartetti vuonna 2011, jolloin siinä soittivat Jason Moran, piano,
Reuben Rogers, basso ja Eric Harland, rummut.

Tallennettu kategorioihin Jazz | Avainsanoina , , , , | Jätä kommentti

Nina Mya Torniossa – mustavalkoisia kuvia

Nina Mya yhtyeineen esiintyi Torniossa 21.9.2016.

Tallennettu kategorioihin Jazz, Valokuvaus | Avainsanoina , , , , | Jätä kommentti

6 x kotimaiset

Mirja Mäkelä

Mirja Mäkelä Kalottjazz & Blues Festival, Tornio 2009

Mirja Mäkelä Trio: My Hidden Joys (Secret Music, 2015)
Mirja Mäkelä, laulu, Teemu Viinikainen, kitara, Juho Kivivuori, basso

Laulaja Mirja Mäkelän trio on yhtye, jonka kuuntelevaa yhteispeliä on ilo kuunnella. Teemu Viinikainen on  tutusti musikaalinen säestäjä ja solisti. Sähköbasson taitajanakin tuttu Juho Kivivuori osoittaa kykynsä akustisen basson varressa. Mäkelä itse loistaa lyriikan tulkkina, vahvana improvisoijana ja vakuuttaa myös levyn pääasiallisena säveltäjänä. Lähes tunnin mittainen albumi olisi kuitenkin hyötynyt tiivistämisestä, vaikkapa muusta kokonaisuudesta erottuvat englanninkieliset laulut olisi voinut säästää toiseen yhteyteen.

Jukka Perko

Jukka Perko Oulun Musiikkijuhlat 2013

Jukka Perko Avara: Invisible Man (ACT, 2016)
Jukka Perko, saksofonit, Jarmo Saari, sähkökitara, Teemu Viinikainen, akustinen kitara

Avara on todellakin osuva nimitys Jukka Perkon, Jarmo Saaren ja Teemu Viinikaisen triolle, joka maalaa kuulaita maisemakuvia tyynenä avautuvan meren rannalla tai tasaisena lainehtivan kesäisen viljapellon äärellä. Saksalaisen ACT-levymerkin kautta julkaistu uusi albumi huolellisesti työstettyä ja yksityiskohtia myöten taitavasti soitettua musiikkia. Sulavan avaruuden mausteeksi olisin kaivannut lisää särmää ja säröä.

Karl-Martin Almqvist

Karl-Martin Almqvist Tornio 2012

Flame Jazz Messengers: Port Arthur (Fredriksson Music, 2016)
Verneri Pohjola, trumpetti, Karl-Martin Almqvist, tenorisaksofoni, Max Zenger, alttosaksofoni, Severi Pyysalo, vibrafoni, rhodes, Teemu Åkerblom, basso, Jussi Fredriksson, rummut

Vain puolisen tuntia kestävä ”Port Arthur” on eri sukupolviin kuuluvien jazzmuusikoiden svengaava ja napakka käyntikortti. Levyn perusteella sekstetin esiintymisiin kannattaa ilman muuta hankkiutua paikalle. Plussaa on  ruotsalaisen, täällä pohjoisessa Norbotten Big Bandin esiintymisistä tutuksi tulleen saksofonisti Karl-Martin Almqvistin harteikas esitys.

Iiro Rantala

Iiro Rantala Raahen Rantajatsit 2014

Rantala Danielsson Erskine: how long is now? (ACT, 2016)
Iiro Rantala, piano, Lars Danielsson, basso, Peter Erskine, rummut

Levykansiteksti siteeraa Iiro Rantalaa, joka kertoo tavoitteekseen säveltää yksinkertaisia ja muistettavia sävelmiä. Sellaisia mukavia melodioita onkin Rantalan uudella levyllä useita, kuten laulullinen nimikappale, kevyt ”Snapchat”, haikea ”Trust” sekä eloisat ja eläväiset muotokuvat omista pojista ”Bruno” ja ”Topi” . Lainakappaleita Rantala on noukkinut mukaan ennakkoluulottomasti.  Lainatkin kuuluvat muistettavien melodioiden joukkoon, kuten J.S. BachinKyrie”, Jimi HendrixinLittle Wing” tai Kenny BarroninVoyage”.

Rantala valinnut levylle kaksi hienoa soittokumppania aivan jazzin huipulta. Basisti Lars Danielsson ja rumpali Peter Erskine soittavat tietenkin koko ajan taitavasti ja ilmeikkäästi, erityisesti pidän Erskinen moni-ilmeisestä tyylistä. Kaiken kaikkiaan ”how long is now?” on siis pätevää ja taiten tehtyä musiikkia. Olisin kuitenkin kaivannut lisää rosoa ja heittäytymistä, nyt osa trion mahdollisuuksia tuntuu jäävän käyttämättä.

Reija Lang Suomen Jazzliiton kiertueella Torniossa vuonna 2005

Reija Lang Suomen Jazzliiton kiertueella Torniossa vuonna 2005

Reija Lang & Miehistö: Uuden oodi (Hub Productions, 2016)
Reija Lang, laulu, Heikki Tuhkanen, pasuuna, Mikko Innanen, saksofoni, Seppo Kantonen, piano, Eero Tikkanen, basso, André Sumelius, rummut

Laulaja Reija LanginUuden oodi” on hänen ensimmäinen suomenkielinen albuminsa useiden englanniksi laulettujen jälkeen. Lang on itse sanoittanut levyn laulut lukuunottamatta yhtä Lotta Westermarckin tekstiä. Lang kirjoittaa lauluja epätavallisista aiheista, kuten fysiikasta (”Hawkingin ikkuna”), taitolennosta (”Kuviolento”) tai nykyajan talousajattelun kummallisuuksista (”Rahastus”).

Levyn sävellykset on yhtyeen jäsenten uutta tuotantoa.  Seppo Kantonen on säveltänyt neljä laulua, Mikko Innanen kaksi ja André Sumelius yhden. Kotimaisista kärkininimistä koottu yhtye toimii odotetun moitteettomasti. Varsinkin mieleen jää Heikki Tuhkasen pasuuna, joka ilmeikkäästi kuvioi taustalla. Näistä elementeistä rakentuu omaperäinen laululevy, joka ylittää tavanomaisen.

Vellu Halkosalmi johtaa Norrbotten Big Bandia Torniossa 2016

Vellu Halkosalmi johtaa Norrbotten Big Bandia Torniossa 2016

Ilmavoimien Big Band: Aaltoja/Waves (Ilmavoimien soittokunta, 2016)

Minulta oli jäänyt kokonaan huomaamatta, että puolustusvoimien uudistuksen yhteydessä Ilmavoimien soittokunnasta rakennettiin big band. Niinpä Ilmavoimien orkesterin uusi jazzlevy tupsahti postilaatikkoon mukavana yllätyksenä.

Ohjelmassa on sekä tuttuja jazzstandardeja että suomalaisen musiikin klassikoita. Edellä mainituista hyviä esimerkkejä ovat Nina Myan laulama ”Honeysuckle Rose” ja Mikael Konttisen tulkitsemat vahvasti Frank Sinatraan yhdistyvät ”Come Fly With Me” ja ”Fly Me To The Moon”. Jälkimmäisiä edustavat ”Hiljainen kylätie” ja ”Lapin tango”, joilla Jukka Perko vierailee solistina.

Musiikin sovituksista vastaavat etupäässä levyn taiteellinen tuottaja Eero Koivistoinen, Vellu Halkosalmi sekä Halkosalmen erityisasiantuntemuksen kohde Quincy Jones. Ilmavoimien Big Band soittaa kapellimestarinsa Tomi Väisäsen johdolla isojen orkesterin parhaita perinteitä kunnioittaen. Orkesteri ei tällä levyllä muuhun pyrikään, mutta pyrkimyksessään se onnistuu erinomaisesti.

mirja_makela_trio
Cover
flame-jazz-messengers_-port-arthur-cover
rantala_danielsson_erskine
Microsoft Word - Asiakirja1.docx
mirja_makela_trio thumbnail
Cover thumbnail
flame-jazz-messengers_-port-arthur-cover thumbnail
rantala_danielsson_erskine thumbnail
Microsoft Word - Asiakirja1.docx thumbnail
 thumbnail
Tallennettu kategorioihin Jazz | Avainsanoina , , , , , , , , , , , , | Jätä kommentti

M.A. Numminen: Jazzin meining (Aviador Kustannus, 2016)

M.A. Numminen: Jazzin meining (Aviador Kustannus, 2016)

M.A. Numminen: Jazzin meining (Aviador Kustannus, 2016)

M.A. Numminen on keksinyt ovallisen käsitteen ”jazzin meining”. Se on hänen jazzkirjansa nimi ja viittaa tietenkin meininkiin, tunnelmaan ja svengiin, siis olemukseen, joka tässäkin kirjassa jää onneksi läpiselittämättä.

Numminen keskittyy kirjassa vain jazziin, joka on ollut hänen elinikäinen harrastuksensa 1950-luvulta saakka. Kirjan kiinnostavinta antia ovat Nummisen mustavalkoiset valokuvat, jotka hän kuvasi 1960-luvun alkupuolella Helsingissä, lähinnä Kulttuuritalolla. Tuolloin Helsingissä esiintyi useita jazzin keskeisiä nimiä Count Basiesta ja Duke Ellingtonista John Coltraneen ja Rashaan Roland Kirkiin. Numminen kirjaa näistä konserteista myös muistikuviaan tai Ylioppilaslehteen kirjoittamiaan juttuja.

Nuorella Nummisella on selvästi ollut silmää jazzkonserttien kuvajaana. Kuvausolosuhteet ovat ollet vaikeat vähäisen valon takia ja tuohon aikaan filmien herkkyydetkin olivat kaukana nykyisten digikameroiden tehoista. Eikä filmikameralla ole tietenkään mahdollista nähdä kuvaa ennen kuin paljon kuvaustilanteen jälkeen. Näihin rajoituksiin nähden Nummisen kuvausjälki on yllättävän kypsää ja taitavaa, esimerkkinä vaikkapa kuva trumpetisti Freddie Hubbardista (otsikkokuvan keskellä vasemmalla). Kuvista välittyy vahvasti jazzin meininki, usein rentona epäterävyytenä ja karheana rakeisuutena.

Kirjan loppupuolella Numminen muistelee uransa jazzillista puolta Uusrahvaanomaisen jatsiorkesterin kanssa ja kertoo anekdooteja Ruotsin ja Saksan kiertueilta. Tarinat ovat sinänsä mielenkiintoisia, mutta tämä historia ansaitsisi ihan oman kirjansa. Ajasta saisi varmasti irti enemmän kuin nämä hieman viimeistelemättömän tuntuiset muistelut.

Kirjassa on mukana myös aivan tuoreita jazzrunoja, joita Numminen on esitti We Jazz -tapahtumassa, esimerkiksi tapahtumnn avajaisissa vuonna 2014:

Niin on hyvä. Kaikki tyylit
olkoot meille mielitietyt.
Jazz on jazz myös kaikin kielin,
kaikin kielin ja kudelmin.

Tallennettu kategorioihin Jazz, Kirjat | Avainsanoina , , , | Jätä kommentti

Kuva ja noin sata sanaa 23 – Panoraama kännykkäkameralla

Pelto ja tie

Panoraamakuvat kiinnostavat minua kovasti, kuten jo aikaisemmassa postauksessani kirjoitin: Kuva ja noin sata sanaa 20. Kalliin panoraamakameran tai kuvankäsittelyn keinojen lisäksi kännykkäkamera tarjoaa nyt näppärän tavan panoraaman vangitsemiseen.

Kokeilin oheisessa kuvassani uuden kännykkäni (iPhone SE) panoraamatoimintoa, jonka avulla kuvan ottaminen on aika yksinkertaista. Kameranäkymän reunassa näkyy nuoli, jota kannattaa kuljettaa näytön halkovaa apuviivaa pitkin. Kuvaaja saa sitten itse päättää, kuinka laajan panoraaman haluaa tallentaa.

Torniossa ottamani kuva avautuu kahteen suuntaan. Sateesta märkä tie häipyy horisonttiin ja metsä rajaa kuvan oikeassa reunassa. Keskellä ja vasemmalla syntyy tilan vaikutelma, kun pelto jatkuu metsäsaarekkeen taakse. Sadepäivän tummat pilvet täydentävät syksyisen tunnelman.

Kuvaa klikkaamalla avautuu suurempi versio.

Tallennettu kategorioihin Valokuvaus | Avainsanoina , , , | Jätä kommentti