Uutta Instagramissa

Sivun yläreunaan päivittyy nyt Instagram-tilini neljä viimeisintä valokuvaa.

PrintFriendlyJaa sivu
Tallennettu kategorioihin Valokuvaus | Avainsanoina | Jätä kommentti

Vinyylin viehätys – The Quartet: Loaded

2014_loaded

Edward Vesala soitti 1970-ja 1980-luvuilla paljon puolalaisen trumpetistin Tomasz Stańkon kanssa. Myös saksofonisti Tomasz Szukalski kuului tuolloin Vesalan läheisiin kumppaneihin. Ilmeisesti juuri näiden yhteistyökuvioiden kautta Szukalskin kvartetti päätyi levyttämään Vesalan Leo Records-levymerkille. Musiikki äänitettiin Helsingissä Soundtrack-studiolla 4.11.1979.

Sessioissa tallennettu levy ”Loaded” ilmestyi seuraava vuonna. Levyllä on neljä pitkähköä (8-12 minuuttia) raitaa, kaksi albumin kummallakin puolella. Kaikki kappaleet ovat pianisti Sławomir Kulpowiczin päteviä sävellyksiä.

Levyn avaava ”Mr. Person” paljastaa heti ensi tahdeistaan levyn juonen. Kyse on taitavan jazzyhtyeen vahvasta musiikista, jossa elää voimakkaasti läsnä 1960-luvun amerikkalaisen free jazzin ja erityisesti John Coltranen henki. Näin jälkikäteen ajatellen on jopa hieman yllättävää, että musiikissa ei juurikaan kuulu niitä eurooppalaisen jazzin sävyjä, mitkä värittivät useimpia Vesalan Leo Recordsin tuotantoja.

Szukalskin saksofonin soundissa on esikuvan poltetta, Sławomir Kulpowicz hallitsee McCoy Tynerinsa ja komppipari Paweł Jarzębski-Janusz Stefański osaa rakentaa tyylinmukaisen kompleksisen svengipohjan. A-puolen toinen raita, napakka melodia ”Macondo” jatkaa samalla reseptillä, vaikka Szukalski vaihtaa sopraanosaksofoniin.

B-puolen alussa ”The Promise” avautuu pianointron ja piano/tenorisaksofonin dueton kautta aiempaa lempeämpään svengiin. Levyn päättää ”Train People”, jonka pitkässä johdannossa Szukalski vaihtaa saksofonin bassoklarinettiin. Musiikki saa silloin etnosävyjä, mutta yhtye hakeutuu pian intensiivisen tenorin johdolla jo A-puolelta tutuksi tulleeseen voimasvengiin. Kokonaisuus on riittävän vaihteleva, jotta levy on ilmeisistä Coltrane-vaikutteistaan huolimatta hienoa ja ajatonta jazzia, joka kestää kuuntelua edelleenkin.

”The Loaded”  oli kvartetin toinen levy, joka jäi myös yhtyeen viimeiseksi levyksi. Esikoinen ”The Quartet” (Poljazz, 1979) oli ilmestynyt vuotta aiemmin. Maciej Nowotnyn mukaan kvartetin toiminta loppui samalla, kun kenraali Jaruzelskin vuonna 1981 julistama poikkeustila lopetti puolalaisen jazzin 1960-luvulla alkaneen kukoistuskauden.

The Quartet: Loaded (Leo Records, 1980)
Tomasz Szukalski, saksofonit, bassoklarinetti, Sławomir Kulpowicz, piano, Paweł Jarzębski, bass, Janusz Stefański, rummut

Tallennettu kategorioihin Jazz, Levyhyllystä, Valon kuvia suosittelee | Avainsanoina , , , , | Jätä kommentti

Kiehtovan omaperäinen – Matt Ulery: In the Ivory

Matt Ulery: In the Ivory on

Chicagossa vaikuttava basisti ja säveltäjä Matt Ulery on hyvin mielenkiintoinen musiikintekijä. Hänen on musiikkinsa on niin omaperäistä, että en keksi suoraa vertailukohtaa sitä kuvaamaan. Musiikissa on luonnollisesti paljonkin tuttuja aineksia, mutta Uleryn minimalismin, romanttisen kamarimusiikin, indie rockin, Balkanin rytmien ja jazzin yhdistelmä on ainutlaatuisen kiehtovaa ja omalla äänellä puhuvaa.

Uleryn uusin levytys on Dave Douglasin Greenleaf Music -levymerkillä julkaistu tupla-cd ”In the Ivory”, jolla pianisti Rob Clearfieldin, rumpali Jon Dietemyerin ja Uleryn perustrio svengaa kevyen vaivattomasti. Jousien, huilun, klarinetin ja lyömäsoittimien muodostama lämmin kamariorkesteri rakentaa komppikolmikon notkean rytmin päälle hehkuvan sointimaton, joka herättää visuaalisia ja elokuvallisia mielleyhtymiä.

Musiikin lisäksi Ulery on kirjoittanut viiteen sävellykseensä myös pätevät laulutekstit, jotka puolalaissyntyine laulaja Grażyna Auguścik (neljä laulua) ja Sarah Marie Young (yksi laulu) tulkitsevat tyylikkään vähillä eleillä. ”In the Ivory” on kokonaisuutena hieno levytys, älykästä, lämmintä ja puhtaan kaunista musiikkia.

Matt Ulery: In the Ivory (Greenleaf Music, 2014)
Rob Clearfield, piano, Matt Ulery, bass, Jon Dietemyer, rummut, Zach Brock, Yvonne Lam, viulut, Dominic Johnson, alttoviulu, Nicholas Photinos, sello, Timothy Munro, huilu, Michael Maccaferri, klarinetti, Lisa Kaplan, piano, Gregory Beyer, marimba, vibrafoni, berimbau, Sarah Maria Young, laulu, Grażyna Auguścik, laulu

Matt Uleryn orkesteri soittaa videolla musiikkia Uleryn edelliseltä levyltä ”By A Little Light” (Greenleaf Music, 2012).

Tallennettu kategorioihin Jazz, Valon kuvia suosittelee | Avainsanoina , , , , | Jätä kommentti

Joki jäätyy


 Talvi tulee ja väylä jäätyy vähitellen.

Tallennettu kategorioihin Valokuvaus | Avainsanoina , , , | Jätä kommentti

Tom Rainey: Obbligato – ohivilahtavia jazzstandardeja

Tom Rainey: Obbligato (Intakt Records, 2014)

Tom Rainey: Obbligato (Intakt Records, 2014)

Amerikkalaisen laulukirjan klassikot eli vanhoista musikaaleista ja elokuvista valikoituneet ikivihreät, elävät edelleen jazzmuusikoiden ohjelmistossa standardeina. Jazzissa standardeja on käsitelty kärjistäen ilmaistuna kahdella eri tavalla. Perinteisesti ajattelevat muusikot armahtavat perinteisesti asennoituvia kuulijoitaan ja pysyttelevät uskollisina melodioille.

Musiikilliseen seikkailua kannattavat muusikot suhtautuvat sen sijaan perinnesävelmiin innoituksen lähteenä ja jättävät melodioista kuulijoiden pureskeltaviksi vain viitteitä. Rumpali Tom Raineyn johtaman kvintetin ”Obbligato”-levy lukeutuu tähän jälkimmäiseen ryhmään, kun se pelkistää standardimelodiat ohimennen vilahtaviksi vihjeiksi ja katkelmiksi.

Taidokas yhtye työstää tutuista aineksista jazzia, jonka pääpaino ei ole perinteisessä teema-soolot-teema -asetelmassa, vaan ilmeikkäästi ja moni-ilmeisesti sovitetussa kamarimusiikillisessa vuoropuhelussa. Kaikki kvintetin muusikot ovat itsestäänselvästi vahvoja ja omaperäisiä sooloääniä. Niinpä muusikoiden sooloillekin on varattu tilaa hienovaraisesti svengaavassa ja ilmavasti tallennetussa yhtyesoiton kudoksessa.

Kvintetin älyllisesti latautunut musiikki säteilee kuitenkin samalla emotionaalista lämpöä ja mietteliästä intensiteettiä. ”Obbligato” on kaunista akustista jazzia, jossa cool jazzin perinteet ja vapaa ilmaisu nivoutuvat saumatta yhteen. Levy nousee kirkkaasti vuoden parhaiden joukkoon.

Tom Rainey: Obbligato (Intakt Records, 2014)

Tom Rainey, rummut, Ralph Alessi, trumpetti, Ingrid Laubrock, saksofoni, Kris Davis, piano, Drew Gress, basso

Tallennettu kategorioihin Jazz, Levyhyllystä, Valon kuvia suosittelee | Avainsanoina , , , | Jätä kommentti

Markus Pesonen hakee joukkorahoitusta

Kitaristi/säveltäjä Markus Pesonen hakee joukkorahoituksella tukea laajalle kiertueelleen ”Markus Pesonen Hendectet – Kerran Itämeren ympäri kiertue”, jota jokainen kiinnostunut voi eri tavoilla mesenoida Mesenaatti-palvelun kautta. Kiertue osuu yksiin Pesosen kansainvälisen Hendectet-orkesterin uuden Padme-levyn (Barefoot Records, 2014) julkaisun kanssa.

Valon kuvia -blogi suosittelee sekä uutta levyä että kiertueen tukemista. Tutustu hankkeeseen Mesenaatti.me – sivulla: Markus Pesonen Hendectet – Kerran Itämeren ympäri kiertue.

Ensikuuntelussa lupaavan hienolta kuulostavasta levystä tulee arvio blogiin jossain vaiheessa. Sitä ennen yhtyeen musiikkiin voi tutustua Soundcloudissa ja YouTubessa.

Tallennettu kategorioihin Jazz, Valon kuvia suosittelee | Avainsanoina , , , , , | Jätä kommentti

Markku Ounaskari – Yrjö 2014

Markku Ounaskari #Onnea! #Yrjö2014 #jazz #finnishjazz #rummut #drums

Onnea!

Tallennettu kategorioihin Jazz | Avainsanoina , , , | Jätä kommentti

Riverside Jazz 25 vuotta

Kuva, jonka Jukka Piiroinen (@valonkuvia) julkaisi laitteella

Riverside Jazz -yhdistys täytti eilen 25 vuotta. Olin mukana perustamassa yhdistystä ja sen perustava kokous pidettiin 25.10.1989 Tornion Kerhoravintolan kabinetissa. Minut valittiin silloin yhdistyksen puheenjohtajaksi ja oli puheenjohtajana varmaankin liian kauan, sillä luovuin tehtävästä vasta vuonna 2007. Muutaman vuoden tauon jälkeen palasin yhdistyksen toimintaan takaisin ja olen nyt sihteeri/tiedottaja.

Yhdistys juhli merkkipäiväänsä järjestämällä juhlakonsertin, jossa esiintyi Sid Hille Contemporary Collective. Yhtyeessä soittivat pianisti/säveltäjä Sid Hillen ja kitaristi Teemu Viinikaisen kanssa yhtyeessä jousikvartetti Maija Linkola (viulu), Elina Viitasaari, (viulu), Lotta Poijärvi (alttoviulu) ja Markus Hohti (sello).

Konsertti koetteli komeasti jazzin, improvisaation ja klassisen musiikin raja-aitoja. Se toi hienosti esille Sid Hillen musiikkia ja muusikot, varsinkin Viinikainen ja kvartetti, pääsivät upeasti näyttämään taitojaan. Hienovarainen musiikki sopi hyvin juhlakonsertiksi. Kompromisseja kaihtava musiikki ansaitsee tulla esille kaiken julkisuuden valossa paistattelevan puolivillaisuuden varjosta.

Tällä kertaa en kuvannut kovin paljon. Musiikki tuntui niin hiljaiselta ja herkältä, että kameran kanssa häärääminen olisi ollut häiritsevää. Kokosin kuvistani Instagrammiin yllä näkyvän koosteen InstaFrame-ohjelmalla ja säädin sävyjä seepian suuntaan Afterlight-ohjelmalla.

Lue lisää Riverside Jazz juhlasta yhdistyksen nettisivuilta: Pojat Posarissa – Riverside Jazz 25 vuotta.

Tallennettu kategorioihin Jazz, Valokuvaus | Avainsanoina , , , , | Jätä kommentti

Dave Holland Quartet: Extensions (ECM, 1990)

Dave Holland Quartet: Extensions (ECM,1990) #jazz #jazzvinyl #levyhyllylokakuu #nowspinning

Basisti Dave Hollandin syyskuussa 1989 äänitetty kvartettilevytys Extensions svengaa hyvin edelleenkin. Levyllä soittaa saksofonisti Steve Coleman, joka tuolloin oli noussut uutena lupauksena jazzin huipulle. Hän oli työskennellyt Hollandin yhtyeissä muutaman vuoden ajan ja julkaissut myös ensimmäiset omat levynsä. Kvartetin täydentävät kitaristi Kevin Eubanks ja rumpali Marvin ”Smitty” Smith.

Tallennettu kategorioihin Jazz, Levyhyllystä | Avainsanoina , , , , , | Jätä kommentti

Anthony Braxton: Eight (+3) Tristano Compositions 1989 For Warne Marsh (hat ART, 1990)

abraxton

 

Saksofonisti/säveltäjä Anthony Braxtonin vaativa musiikki tarjoaa kuulijoille paljon pureksittavaa ja päänvaivaakin. Hänen tuotantonsa on erittäin laaja, enkä ainakaan minä ole pystynyt hankkimaan siitä kokonaiskuvaa. Braxtonin tuotannossa on kuitenkin joukko hieman helpommin lähestyttäviä tulkintoja jazzin perinteestä, esimerkiksi useita levytyksiä jazzstandardeista, uusia näkökulmia Charlie Parkerin musiikkiin tarjoava ”Charlie Parker Project 1993″ (hat Art, 1995) ja nyt esillä oleva lähinnä pianisti Lennie Tristanon sävellyksistä koostuva levytys, joka samalla nostaa esille saksofonisti Warne Marshin eräänä Braxtonin esikuvana.

Tristano-levy svengaa vakuuttavasti, sillä komppiparina vauhtia pitävät yllä basisti Cecil McBee ja rumpali Andrew Cyrille. Levyn äänittämisen aikaan 25-vuotiaalle pianisti Dred Scottille levyllä oli kyse debyyttilevytyksestä. Scott soittaa niin voimakkaasti, että on harmi, kun hänestä ei ole kovin paljon kuultu tämän jälkeen. Toki hän nettisivujensa (www.dredscott.com) perusteella soittaa, säveltää ja tuottaa musiikkia edelleen, mutta varsinainen läpimurto laajemman jazzyleisön tietoon on jäänyt tekemättä.

Bändin eturivissä Braxton itse soittaa saksofoneja sekä huilua ja Rova Saxophone Quartetin John Raskin baritonisaksofonia. Yhtyeen musiikki on periaatteessa svengaavaa perusjazzia, mutta taitavina improvisoijina molemmat puhaltajat luovat koko ajan tuoreelta, ajattomalta, kuulostavaa vapaata musiikkia. Levytys on intensiivinen mestariteos, mustan avantgarden ja valkoisen cool jazzin hedelmällinen ja kompleksinen kohtaaminen.

Tallennettu kategorioihin Jazz, Levyhyllystä, Valon kuvia suosittelee | Avainsanoina , , , | Jätä kommentti

Arild Andersen: Shimri (ECM, 1977)

Satuin löytämään Facebookista Levyhyllylokakuu-haasteen, jonka ideana on kaivella oman levyhyllyn syövereihin piiloutuneita aarteita tai muita mielenkiintoisia löytöjä. Otin haasteen vastaan, vaikka lokakuu on jo hyvässä vauhdissa. Selailen siis levyhyllyäni ja nostan esille kuuntelemisen arvoisia jazzlevyjä.

Arild Andersen: Shimri (ECM, 1977) #jazz #jazzkiinnostaa #levyhyllylokakuu

Ensimmäinen levy on norjalaisen basistin Arild Andersenin vuonna 1976 äänitetty ja seuraavana vuonna ilmestynyt kvartettilevytys ”Shimri”. Andersenin lisäksi syksyn tunnelmiin hyvin sopivalla levyllä soittavat saksofonisti Juhani Aaltonen, pianisti Lars Jansson ja rumpali Pål Thowsen.

Alla näytteeksi levyn ilmapiirin hyvin tiivistävä kaunis avaus- ja nimikappale ”Shimri”.

Tallennettu kategorioihin Jazz, Levyhyllystä, Valon kuvia suosittelee | Avainsanoina , , , , , , , | Jätä kommentti