2 x Dave Rempis

From Wolves To Whales & Worse For The Wear (Aeroponic Records, 2014)

From Wolves To Whales & Worse For The Wear (Aeroponic Records, 2014)

Kuuntelussa on ollut kaksi viime vuonna ilmestyttä vapaan jazzin genreen luokiteltavaa levytystä, jotka saksofonisti Dave Rempis on julkaissut Aerophonics-merkillään.

Wooley – Rempis – Niggenkemper – Corsano: From Wolves To Whales (Aerophonic Records, 2014)
(Nate Wooley, trumpetti, Dave Rempis, alttosaksofoni, Pascal Niggenkemper, basso, Chris Corsano, rummut)

From Wolves to Whales” esittelee uuden kvartetin, jonka debyyttilevyllä vapaan improvisaation suhinat, naksuttelut ja muut ääniseikkailut sekä jazzin perinteestä nousevat soundit ja etunojassa kiirehtivä svengi punoutuvat yhteen. Levyllä vallitsee mietteliään älyllinen tunnelma, kun svengijaksot saavat kokonaisuudesta ehkä liian pienen osuuden.

Levyn puhaltajat, siis ilmeikäs trumpetisti Nate Wooley sekä tässä yhteydessä paikoin Eric Dolphylta kuulostavaan alttosaksofoniin keskittyvä Rempis, saavat runsaasti tilaa solisteina ja toisiaan kommentoivina ääninä. Toisaalta selkeästi äänitetty akustinen levy antaa nostaa esille myös dynaamisen komppiparin, varsinkin Pascal Niggenkemperin basso soi sävykkäästi, jousella jopa klassisesti.

Ballister: Worse For The Wear (Aerophonic Records, 2014)
(Dave Rempis, altto-, tenori- ja baritonisaksofoni, Fred Lonberg-Holm, cello, elektroniikka, Paal Nilssen-Love, rummut, lyömäsoittimet)

Ballister-trio on toiminut jo vuodesta 2009 saakka ja uusi ”Worse For The Wear” on trion viides albumi. Konserttiäänitteellä on kolme raitaa, noin 21 minuuttia kestävä ”Fornax” ja kymmenminuuttiset ”Scutum” ja ”Vulpecula”; kaikki kolme tähtikuvioiden nimiä.

Ballister soittaa pitkälti improvisoitua voimajazzia, jonka soundissa on brutaalia särmää. Rempis puhaltaa intensiivisesti, jopa raa´an aggressiivisesti, Fred Lonberg-Holmin sähköisesti muokattu sello ottaa usein rockaavan sähkökitaran roolin ja Paal Nilssen-Love rummuttaa hellittämättä rynnistävän grooven. Vauhti hiljenee viimeisellä raidalla ”Vulpecula”, jonka kulmikkaan rosoisesta alusta rakentuu hauras balladi.

Kategoria(t): Jazz Avainsana(t): , , , , , . Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.