2 x Dave Douglas – Time Travel & Pathways

Dave Douglas: Pathways & Time Travel (Greenleaf Music, 2013)

Dave Douglas: Pathways & Time Travel (Greenleaf Music, 2013)

Uskomattoman tuottelias ja jatkuvasti uskomattoman korkean taiteellisen tason  säilyttävä trumpetisti Dave Douglas on julkaissut tänä vuonna kaksi albumillista uutta jazzia omalla Greenleaf Music-levymerkillään.

Alkuvuodesta ilmestynyt ”Time Travel” äänitettiin samoissa levytyssessioissa kuin laulaja Aoife O’Donovanin kanssa levytetty ja viime vuonna julkaistu ”Be Still”. Douglasin uusi kvintetti soittaa uudella levyllä siis instrumentaalijazzia ilman laulusolistia.

Heti levyn alusta lähtien on selvää, että yhtyeen musiikki on varsin tyypillistä ja tunnistettavaa Douglasin sävelkieltä; mitään erityisen uutta ja yllättävää ei levyllä ole tarjolla. Toisaalta Douglas on koonnut ympärilleen uuden ja todella kiinnostavan joukkueen, jossa tänä vuonna 50-vuotta täyttänyttä trumpetistia nuoremmat muusikot soittavat intensiivisen innostuneesti.

Saksofonisti Jon Irabagon, pianisti Matt Mitchell, basisti Linda Oh ja rumpali Rudy Royston ovat kaikki muusikkonimiä, jotka ovat viime aikoina alkaneet nousta jazzin julkisuuteen niin omilla levyillään kuin rivimiehinä monilla eri tahoilla. Jon Irabagon on hieman Wayne Shorterin tapaan etsiskellen improvisoiva virtuoosi ja pianisti Mat Mitchell välttelee tavanomaisuuksia. Rumpali Rudy Royston soittaa dynaamisesti ja kekseliäästi svengaten. Basisti Linda Oh on osa toimivaa ja vankkaa komppia, vaikka kenties jääkin hieman moneen paikkaan ehtivän rumpalin varjoon.

Douglas on siis uskaltautunut valitsemaan yhtyeeseensä nuoria ja nälkäisiä muusikoita, jotka soittavat koko ajan kuin uuden kynnyksellä. Musiikki on koko ajan tuoretta ja vaikuttavaa. Kun Douglas itse onnistuu jälleen kerran niin trumpetistina kuin moni-ilmeisenä säveltäjänä, on ”Time Travel” lujarakenteinen ja vahva albumikokonaisuus.

Vuoden 2013 toinen Dave Douglasin albumi ”Pathways” on kanadalaisen Banff Centre for the Arts-kulttuurikeskuksen tilausteos. Douglas johti keskuksen jazztyöpajoja kymmenen vuoden ajan ja teos esitettiin kesällä 2012 työrupeaman päätteeksi.

Teos perustuu vapaasti Bachin koraaliin ”Es ist genug”, jonka pohjalta Douglas on säveltänyt tiiviin seitsemänosaisen teoksen. Levyllä soittaa sekstetti, joko suurimmaksi osaksi koostuu Douglasin 2000-luvun alun yhtyeessä soittaneista muusikoista: saksofonisti Greg Tardy, pasunisti Joshua Roseman, pianisti Uri Caine ja rumpali Clarence Penn. Vain basisti Linda Oh tulee Douglasin nykyisestä yhtyeestä.

Aoife O´Donovan laulaa levyn avauksen ”My Cares Are Down Below”, joka on jazziksi uudelleen harmonisoitu versio Bachin alkuperäisestä melodiasta. Lopuilla kuudella raidalla kukin sekstetin jäsen pääsee vuorollaan pääosaan. Klassisesta koraali-innoituksesta huolimatta levy on yllättävän suoraviivaista ja svengaavaa jazzia.

Kokoonpanon laajeneminen pasuunan myötä sekstetiksi laventaa koko orkesterin soundia ja yhtye kuulostaa kokoaan suuremmalta. ”Time Travel”-levyyn verrattuna ”Pathways” on hengeltään rennompi ja kvintetin intensiivinen puristus on vaihtunut astetta viileämpään menoon. Yhtä kaikki myös “Pathways” tarjoaa kuulijalle hienoa, huolellisesti työstettyä ja hienostuneen rikasta jazzia.

Dave Douglas Quintet: Time Travel (Greenleaf Music, 2013)
Dave Douglas Sextet: Pathways (Greenleaf Music, 2013)

Kategoria(t): Jazz Avainsana(t): , , , , , . Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.