Vinyylin viehätys – Rudd, Lacy, Mengelberg, Carter, Bennink: Regeneration

Rudd, Lacy, Mengelberg, Carter, Bennink: Regeneration
Roswell Rudd, Steve Lacy, Misha Mengelberg, Kent Carter, Han Bennink: Regeneration (Soul Note, 1983)

Pasunisti Roswell Rudd, saksofonisti Steve Lacy, pianisti Misha Mengelberg, basisti Kent Carter ja rumpali Han Bennink äänittivät tämän mainion ja svengaavan albumin Milanossa kesäkuun lopulla vuonna 1982. Seuraavana vuonna Soul Note -levymerkin julkaisemana ilmestynyt levy jakaantuu kahteen osaan. Levyn A-puolella on kolme pianisti Herbie Nicholsin sävellystä ja B-puolella vastaavasti kolme Thelonious Monkin säveltämää raitaa.

Sekä Herbie Nichols (1919 – 1963) että Thelonious Monk (1917 – 1982) olivat molemmat omaperäisiä pianisteja ja säveltäjiä. Monk onnistui luomaan pitkän ja näyttävän uran, joka nosti hänet jazzin kuolemattomien klassikkojen joukkoon. Nichols soitti leipänsä eteen dixieland-yhtyeissä ja hänen vakava puolensa säveltäjänä ja modernistina jäi vain pienien piirien tuntemaksi, kun Nichols kuoli ennenaikaisesti leukemiaan vain 44-vuotiaana. Näin tämä levytys on osa Nicholsin kuolemanjälkeistä löytämistä ja kunnianpalauttamista.

Vaikka levy on merkitty kaikkien sillä soittavien muusikoiden nimiin, ovat vanhat yhteistyökumppanit Rudd ja Lacy levytyksen johtohahmot. Rudd oli aikoinaan soittanut Nicholsin kanssa ja Lacy on tullut tunnetuksi syvällisenä Monkin musiikin tulkkina. Ruddin rehevän pasuunan ja Lacyn väliin läpitunkevankin sopraanosaksofonin yhteinen soundi soi mehevästi yhteen. Molemmat puhaltajat ovat todellisia improvisoijia, joiden arvaamattomia reitteja kulkevat soolot kiertävät kaukaa kaikki turhat kliseet.

Komppikolmikko on myös omaperäinen ja vankka. Pianisti Misha Mengelberg on myös soittanut paljon Monkin ja Nicholsin musiikkia, mikä kuuluu hänen kekseliään kulmikkaassa ja ilmaisuvoimaisessa soitossaan sekä solistina että säestäjänä. Yhtä lailla vapaan improvisaation ja jazzin maailmoissa  viihtyvä rumpali Han Bennink svengaa riemukkaasti. Itselleni viisikon vieraimmaksi jäänyt basisti Kent Carter on svengiä vahvasti johdattava voimamies, jonka tumma bassosoundi kannattelee koko yhtyettä.

Levyn diskografiset tiedot: Roswell Rudd – Steve Lacy – Misha Mengelberg – Kent Carter – Han Bennink ‎– Regeneration (Discogs.com)


Kommentit

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.