Jazzia monelta kantilta

Pari vuotta sitten suomalaiset muusikkoveljekset Joona ja Tapani Toivanen (piano ja basso) sekä norjalaiset Håvard Stubø ja Fredrik Hamrå (kitara ja rummut) toteuttivat kuningasajatuksensa yhdistää kaksi itselleen tärkeää asiaa, jazzin ja perhokalastuksen. Syntyi ainutlaatuinen yhtye Jazz & Fly Fishing, joka kiersi pohjoismaisia jazzfestivaaleja (mm. Kalottjazz & Blues) ja kalastusjokia.

Kiertueelta kuvattiin dokumenttielokuva ja jokin aika sitten julkaistiin myös yhtyeen ensimmäinen levy ”Slow Walking Water”. Levylle on tallennettu omaperäinen yhdistelmä kepeästi kulkevia grooverytmejä ja rauhallista pohjoismaista jazzmietiskelyä. Vaivaton svengin pinta läikehtii valossa, vain paikoin syvyyden tumma uhka vakavoittaa tunnelmaa.

Kristian Smedsin ohjaama Paul Austerin näytelmä ”Mr. Vertigo” oli syksyn 2010 suuria menestyksiä Suomen Kansallisteatterissa. Näytelmän musiikista vastasivat Verneri Pohjola (trumpetti), Aki Rissanen (piano) ja Joonas Riippa (lyömäsoittimet). Tuo musiikki on nyt julkaistu levyllä ja esityksen musiikki toimii mainiosti myös omana itsenäisenä teoksenaan.

Kolmikko loihtii juuri sellaisia tummanpuhuvia melodioita, joiden tulkkina Verneri Pohjola loistaa. Aki Rissasen on hienostuneen hienovarainen pianisti ja Joonas Riippa tavoittaa lyömäsoittimillaan laajan asteikon herkistä äänipiirroksista jylhään pauhuun. Kokonaisuus on vahva, vaikka pari efektinomaista esitystä jää hieman irrallisiksi, ehkä kielimään musiikin alkuperästä näyttämömusiikkina.

Ruotsalaisen pianistin Jacob Karlzonin trio on varsin tyypillinen nykyajan pianotrio. Se yhdistää siis jazzimprovisointiin vahvoja vaikutteita rockin ja popin maailmoista. Toisaalta trio laajentaa ilmaisuaan muokkaamalla akustisten soittimien soundeja sähköisesti, kuten edesmenneen Esbjörn Svenssonin E.S.T. usein teki. Jakob Karlzon 3 luo melodisen kaunista musiikkia ja jazzin rytmi jää ajoittain taka-alalle korkealle kaartuvia draaman kaaria rakennettaessa, vaikka U2:n ”In God´s Country” saa kovastikin svengaavaa kyytiä. Jacob Karlzonin taidokkuus pianistina on ihailtavaa ja trion yhteispeli toimii.

Rumpali André Sumeliuksen johtama Tonight At Noon-kvintetti käy epäröimättä säveltäjä, basisti ja yhtyeenjohtaja Charles Minguksen (1922 – 1979) musiikin kimppuun. Aihe on vaativa, sillä Mingus on epäilemättä eräs jazzin suurimpia hahmoja ja hänen musiikkinsa klassista. Vanhan kunnon ajan tapaan yhden päivän aikana analogisesti nauhalle tallennettu äänite onnistuu kirkkaasti; akustinen soundi on luontevasti dynaaminen ja yhtye kulkee vaivatta.

Musiikki on selvästi tunnistettavaa Mingusta; värikästä, rehevää, älykästä ja svengaavaa jazzia. Toisaalta Tonight At Noon tavoittaa enemmän kuin pelkän kunnianosoituksen, syntyy raikasta ja muusikoiden omaa nykyjazzia. Sumeliuksen lisäksi yhtyeessä soittavat saksofonisti Jussi Kannaste ja Mikko Innanen, trumpetisti Jukka Eskola ja basso-osuuksistakin vastaava urkuri Mikko Helevä. Yhdessä he on luoneet erään viime aikojen parhaista jazzlevyistä.

Jazz & Fly Fishing: Slow Walking Water (Bolage, 2011)
Verneri Pohjola – Joonas Riippa – Aki Rissanen: Music from the play Mr Vertigo (Suomen Musiikki, 2011)
Jacob Karlzon 3: The Big Picture (Stunt Records, 2011)
Tonight At Noon: To Mingus With Love (Prophone Finnish Jazz, 2011)

Julkaistu Pohjolan Sanomissa 31.7.2011.


Posted

in

by

Kommentit

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggaajaa tykkää tästä: