3 x Moserobie Records – uutta ruotsalaista

Moserobie-levymerkin Jonas Kullhammar Luulajassa keväällä 2012

Saksofonisti Jonas Kullhammar on jaksanut ylläpitää Moserobie Records -levymerkkiä jo vuodesta 2000 lähtien. Hän on julkaissut Moserobien nimissä omien levyjensä lisäksi myös muiden, lähinnä ruotsalaisten, muusikoiden uutta musiikkia, mutta myös jonkin verran vanhojen levyjen uusintoja.

Kullhammar noudattaa kunnianhimoista julkaisupolitiikkaa. Niinpä Moserobien levyt ylittävät rutiinijulkaisun tason ja niissä on aina mukana jokin kiinnostava näkökulma. Moserobien levyjä on saatavilla cd-levyinä, vinyyleinä ja ladattavina versioina. Suoratoistopalveluihin Kullhammar ei ole julkaisemiaan levyjä antanut.

Nyt tarkastelussa on kolme vuoden 2018 aikana julkaista uutta levyä.

Johan Graden: Olägenheter (Moserobie, 2018)
Johan Graden, piano, Josefin Runsteen, viulu, Per ”Texas” Johansson, klarinetit, huilu, saha, Per-Ola Landin, basso, Konrad Agnas, rummut, lyömäsoittimet

Pianisti Johan Graden on säveltänyt kaikki esikoislevynsä jännittävästi nyrjähtäneet sävelmät. Vaikka surumielisen melodinen musiikki on suuntautunut kamarimusiikkiin, säilyttää taitava yhtye koko ajan kosketuksen svengiin sekä tulkitsee musiikkia hienovaraisen eleettömästi ja keskittyneesti. ”Olägenheter” on kamarimusiikin, cool jazzin ja folk-vaikutteiden maustama omaperäinen albumi.

Milder/Ljungkvist/Landæus/Augustsson/Rundqvist: The Music of Anders Garstedt (Moserobie, 2018)
Joakim Milder, Fredrik Ljungkvist, saksofonit, Mathias Landæus, piano, Filip Augustsson, basso, Fredrik Rundqvist, rummut

Trumpetisti Anders Garstedt (1968-2000) soitti lyhyeksi jääneen elämänsä aikana mm. rumpali Fredrik Norénin yhtyeessä ja työskenteli ahkerasti studiomuusikkona musiikillisesti vaihtelevissa yhteyksissä. Hän myös sävelsi omaa musiikkiaan omalle yhtyeelleen, mutta ei ehtinyt koskaan saada sitä talteen omalle levylle ennen kuin menehtyi pitkään jatkuneeseen syöpään.

Nyt aikoinaan Garstedtin yhtyeessä soittaneet muusikot ovat levyttäneet albumillisen Garstedtin sävellyksiä. Niistä paljastuu säveltäjä, joka taitavasti kietoo yhteen hienovaraiset melodiat ja modernin jazzin kieliopin. Ruotsin jazzhuipuista koostuva yhtye tulkitsee musiikin vakuuttavasti ja valtavan herkästi.

Tämä albumi on jo toinen levy tänä vuonna, jolla saksofonistit Joakim Milder ja Fredrik Ljungkvist soittavat yhdessä (toinen on tietenkin ”Trädet”). Musiikkiin kannattaa tutustua pelkästään heidän yhteispelinsä takia.

The Johan Lindström Septett: Music for Empty Halls (Moserobie, 2018)
Johan Lindström, kitarat, Jesper Nordenström, piano, koskettimet, Jonas Kullhammar, saksofonit, Per ”Texas” Johansson, klarinetit, saksofonit, Mats Äleklint, pasuuna, Torbjörn Zetterberg, basso, Konrad Agnas, rummut

Johan Lindström on tullut Ruotsissa tunnettuksi jo pitkään tuottajana, jonka töihin kuuluvat mm. sellaisten tunnettujen artistien kuin Edda Magnasonin ja Rebecka Törnqvistin levyt. Muusikkona kitaristi hän on ollut mukana esimerkiksi Tonbruket-yhtyeessä sen perustajajäsenenä. ”Music for Empty Halls” on Lindströmin debyyttilevy oman yhtyeen johtajana.

Lindström on koonnut omien sävellysten tulkiksi nimekkäistä muusikoista koostuvan yhtyeen, joka soittaa musiikillisia raja-aitoja uhmaavaa musiikkia rehevästi, jopa näyttävästi. Visuaalinen, elokuvallinenkin musiikki sisältää jazzin ohella aineksia ainakin rockista, bluesista ja gospelista. Levyn paikoin suorastaan muhkeaa soundia leimaavat niin jyhkeät puhaltimet kuin yhtyeenjohtajan kitaran ja slidekitaran kirkkaat soundit.

Kaikki kolme hienoa levyä ovat suositeltavaa kuultavaa, joten ne pääsevät mukaan Vuoden valinnat 2018 -listalle.

Lue lisää: Moserobie Records

Kategoria(t): Jazz Avainsana(t): , , , , . Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.