Trädet: Trädet (El Dingo Records, 2018)

Joakim Milder ja Fredrik Ljungkvist

Trädet-kvartetti tuo yhteen kaksi saksofonistia, Joakim Milderin ja Fredrik Ljungkvistin, jotka ovat jo pitkään olleet niin keskeisiä nimiä ruotsalaisessa jazzissa. Onkin suorastaa ihme, että tämä on ilmeisesti heidän ensimmäinen yhteinen levytyksensä.

Joakim Milder tunnetaan pidättyvästä ja omintakeisesta soittotyylistään, joka onnistuneesti kiertää kaukaa kaikki kliseet. Viime vuosina Milder on tullut täällä pohjoisessa tutuksi Norrbotten Big Bandin kapellimestarina ja taiteellisena johtajana. Tässä toimessa hänen saksofonin soittoaan on kuultu valitettavan harvoin.

Fredrik Ljungkvist muistetaan omien kokoonpanojensa (esim. Yun Kan 5 ja Yan Kan 10) lisäksi erityisesti Atomic-yhtyeen intensiivisenä ja rosoisena fonistina. Rumpali Christopher Cantillon kokoaman Trädet-kvartetin esikoislevyllä Ljungkvist on kuitenkin lähempänä Milderin hillittyä tyyliä kuin free jazzin soundeja. Hän tulee levyllä esille myös notkean ilmaisuvoimaisena klarinetistina.

Trädet-yhtyeen musiikissa on kyse rauhallisen keskustelun kaltaisesta vuorovaikutuksesta. Hyvä esimerkki yhtyeen basistin Pär-Ola Landinin sävellys ”Köpenhamn”, jossa jazzin totuttu teema-soolot-teema -järjestys korvautuu koko yhtyeen kiireettömällä puheella. Toki levyllä soolojakin kuullaan, kuten Landinin sävellyksellä ”Segall”, jossa soolotila jakautuu Ljungkvistin herkän klarinetin ja Milderin pehmeän tenorin kesken.

Intiimi äänitys tuo intrumenttien soundit aivan kuulijan lähelle.  Kaikki soittimet erottuvat selkeästi sekä luovat luonnollista tilan ja läsnäolon tuntua. Näin yhtyeen levollinen ja balladivoittoinen albumi päätyy blogin Vuoden valinnat” -listalle.

Trädet: Trädet (El Dingo Records, 2018)
Joakim Milder, saksofonit, Fredrik Ljungkvist, saksofonit, klarinetti, Per-Ola Landin, basso, Christopher Cantilla, rummut

Kategoria(t): Jazz Avainsana(t): , , , , , , , . Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.