Alexi Tuomarila: Kingdom (Edition Records, 2017)

Alexi Tuomarila. Kuva: Dave Stapleton/Edition Records

Pianisti Alexi Tuomarilan yhteistyö basisti Mats Eilertsenin ja rumpali Olavi Louhivuoren kanssa on jatkunut jo pitkään. Trion ensimmäinen levy ”Constellation” ilmestyi vuonna 2006 norjalaisella Jazzaway-merkillä ja toinen levy ”Seven Hills” vuonna 2013 Edition Recordsin julkaisemana. Tuomarila ja Louhivuori ovat soittaneet myös Eilertsenin Skydive-kvintetissä sekä Tomasz Stańkon kvartetissa. Yhteiset kokemukset ovat muovanneet triosta juuri sellaisen keskustelevan yhteispelin taitajan ja yhtenä instrumettina soivan yhtyeen, jollaisia modernit pianotriot tapaavat olla.

Tuomarilan trio soittaa melodista musiikkia, kuten Stańkon kanssa soittaneelta pianistilta voidaan odottaa.  Trion musiikkia leimaa valoisa vaivattomuus, jota kuitenkin syventää hienostunut melankolia, mistä hieno esimerkki on Tuomarilan laulullinen ja lempeä melodia ”The Girl in a Stetson Hat”.

Sen sijaan Eilertsenin säveltämä “Rytter” maalaa tummempia sävyjä. Se ikään kuin pysähtyy tarkkailemaan jylhää maisemaa ja laajentaa levyn tunnelmia kansanlaulun vivahteilla. Levyn kohokohtiin kuuluu Louhivuoren sävellys ”Shadows”, joka avautuu pitkällä, pohdiskelevalla bassosoololla. Pianon ja rumpujen liittyessä mukaan yhtye löytää lopulta sekä kepeän svengin että ihastuttavan melodian ennen dramaattista päätöstä.

Levyn sävellykset ovat trion jäsenten käsialaa lukuunottamatta Bob Dylanin laulua ”The Times They Are A-Changin´”. Sävelmä on saavuttanut jonkin verran suosiota jazzmuusikoiden keskuudessa, ainakin Joshua Redman, Eero Koivistoinen ja Medeski, Martin & Wood yhdessä John Scofieldin kanssa ovat sitä tulkinneet. Tuomarilan versio muistuttaa Koivistoisen ”Hati-Hati”-levyn versiota, mikä ei ole ihme, sillä Tuomarilahan soitti myös levyn kvartetissa. Molemmissa versioissa folk-klassikko luetaan enemmän balladina vailla alkuperäisen version julistuksen särmää.

Kaikkiaan ”Kingdom” on vahva ja kaunis albumi, jonka jokaisesta kappaleesta trio muotoilee ehjän ja harkitun kokonaisuuden. Alexi Tuomarila Trio sijoittuu ehdottomasti kärkisijoille pianotriojen sarjassa, joka lienee jazzmaailman kaikkein kilpailluin sarja.

Levy kuuluu epäilyksettä Vuoden valinnat 2017 -listalleni.

Alexi Tuomarila: Kingdom (Edition Records, 2017)
Alexi Tuomarila, piano, Mats Eilertsen, basso, Olavi Louhivuori, rummut

Soittolistassa versioita Dylanin laulusta The Times They are A-Changin´


Kommentit

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.