Olli Hirvonen: New Helsinki (Edition Records, 2017)

Olli Hirvonen. Kuva: Mark Niskanen

New Yorkiin kotoutunut kitaristi Olli Hirvonen siirtyi omakustanteisen debyyttilevynsä (”Detachment”, 2014) jälkeen brittiläinen Edition Recordsin taiteilijaksi, Alexi Tuomarilan, Verneri Pohjolan ja Aki Rissasen rinnalle. Juuri ilmestyneellä toisella albumillaan Hirvonen lataa kuultavaksi itsevarman ja itsetietoisen annoksen intensiivistä nykyjazzia.

Levyllä soittaa taidokas nuoren polven amerikkalaismuusikoiden yhtye. Basisti Marty Kenney ja rumpali Nathan Ellman-Bell ovat esiintyneet Hirvosen kanssa jo muutaman vuoden ajan triona, joka pianisti Luke Marantz myötä on nyttemmin laajentunut kvartetiksi. Muusikoiden yhteinen soittokokemus kuuluu ja tuntuu vahvana svenginä, joka puskee musiikkia hellittämättä eteenpäin.

Tämän kvartetin lisäksi levyllä on mukana vielä kaksi puhaltajaa, saksofonisti Walter Smith III ja trumpetisti Adam O´Farrill, jotka ovat kokoonpanon toistaiseksi tunnetuimmat muusikot. Smith on soittanut mm. trumpetisti Ambrose Akinmurisen ja pianisti Aaron Parksin kanssa. Adam O´Farrill tunnetaan kuubalaisen muusikkosukunsa (isoisä orkesterinjohtaja Chico O´Farrill ja isä pianisti Arturo O´Farrill) lisäksi panoksestaan vaikkapa saksofonisti Rudresh Mahanthappan kehutulla ”Bird Calls” -levyllä. Smithin hieman rosoinen, mutta harkitseva saksofoni ja O´Farrillin väliin hauras trumpetti täydentävät oivallisesti toisiaan. Molemmat puhaltajat osoittavat kykynsä myös kiinnostavina solisteina.

Levyn potkaisee liikkeella energinen avausraita ”Arps”, jolla Hirvonen heti kättelyssä osoittaa, että voitto viime vuoden Socar Montreux Electric Guitar -kilpailussa ei tullut turhan päiten. Olli Hirvonen on ketteräsorminen kitaristi, jonka kirpeä soundi viiltää usein terävästi, mutta tavoittaa levyn suvantopaikoissa herkkää kuulauttakin.

Kokonaan Hirvosen sävellyksistä koottu ”New Helsinki” onnistuu monella tasolla ja on eräs vuoden vankimpia jazzuutuuksia. Se on oivallinen yhdistelmä sähkökitaran kiihkoa ja rockia sekä akustisten soittimien jazzsoundia, monipuolinen albumi, joka säilyttää jännitteensä alusta loppuun saakka.

Lisäsin levyn oikopäätä Vuoden valinnat 2017 -listalleni.

Olli Hirvonen: New Helsinki (Edition Records, 2017)
Olli Hirvonen, kitara, Walter Smith III, saksofoni, Adam O’Farrill, trumpetti, Luke Marantz, piano, sähköpiano, Marty Kenney, basso, Nathan Ellman-Bell, rummut

Olli Hirvonen New Helsinki – Gravity

Kategoria(t): Jazz Avainsana(t): , , , , , , . Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.