Jukka Perko Tritone: Dizzy (We Jazz Records, 2017)

Jukka Perko Oulussa 2013

Jukka Perko palaa uuden trionsa levyllä uransa läpimurtovuosiin, kun hädin tuskin täysi-ikäinen nuorukainen pääsi trumpetisti Dizzy Gillespien ison orkesterin kiertueille vuosina 1987 ja 1988. Perko kertoo levynkansilehtisessä kiinnostavasti, kuinka nuoren muusikon unelmapesti onnistui oikeastaan sattumalta. Muistelmat 30 vuoden takaisista kiertueista ja kohtaamisista Gillespien, Jon Faddisin ja Sam Riversin kanssa ovat lähes yhtä olennainen osa levyä kuin itse musiikki.

Musiikillisesti ”Dizzy” ei kuitenkaan ole mikään kaihoisa matka saksofonistin nuoruusvuosiin tai pelkkä Gillespie-tribuutti. Jo yhtyeen triokokoonpano on pakottanut kolmikon miettimään aivan uudelleen alunperin lähinnä jazzkvintetille tai big bandille sävelletyn musiikin.

Kiperästi svengaava avausraita, Gillespien ”Bebop”, pureutuu suoraan bebopin ytimeen, siis Charlie Parkerin, Gillespien ja Max Roachin maailmaan. Muulloin trio seuraa mieluummin bebopin jälkeen syntyneitä tuoreempia jälkiä, usein mieleen tulevatkin Sonny Rollinsin triot tai jopa free jazz. Tritone tulkitsee nokkelasti sovitetut klassikot tuoreesti ja osoittaa samalla, että musiikin perinnettä voi kunnioittaa jalat tiukasti nykypäivässä.

Vaikka ”Vuoden valinnat” -listani on kovin triopainotteinen, täytyy ”Dizzykin” sinne lisätä muiten kolmikkojen joukkoon: Vuoden valinnat 2017.

Jukka Perko Tritone: Dizzy (We Jazz Records, 2017)
Jukka Perko, alttosaksofoni, Antti Lötjönen, basso, Teppo Mäkynen, rummut


Posted

in

by

Kommentit

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggaajaa tykkää tästä: