Berghäll Brothers Big Band: Vol. II (Boulder Music, 2023)

Joakim Berghäll Torniossa marraskuussa 2020 Mikko Pettinen Why Not -yhtyeen keikalla

Olen yleensä ollut vahvasti sitä mieltä, että instrumentaalinen musiikki ei ”kerro” mitään musiikin ulkopuolisista asioista. Sen sijaan musiikissa on kyse melodioista, rytmeistä, harmonioista, energiasta, sointiväreistä, mutta kuulijan on mahdotonta pelkän kuuntelun perusteella päätellä musiikin viittauksia maailmaan. Siis pelkistäen: jos musiikin historiasta tietämätön kuulija kuulee ensimmäisen kerran Sibeliuksen ”Finlandia-sarjan”, hän tuskin musiikin kuultuaan huudahtaa: ”Tämäpä kertoi Suomen kansan taistelusta sortovaltaa vastaan.”

Mutta silloin tällöin vastaan tulee sellaista musiikkia, että on pakko hellittää ankarasta kannasta ja antaa säveltäjän ajatusten ohjata kuunteluelämystä. Saksofonisti/säveltäjä/multi-instrumentalisti Joakim Berghällin soololevy on ehdottomasti sellainen vaikuttava teos. Albumin aiheena on kouluväkivalta (ei siis tyynnyttelevästi koulukiusaaminen), mikä käy ilmi levyn kannesta hieman epäsuorasti. Toki tutun sinikantisen kouluvihon välistä katsovat alakouluikäisen Joakimin katse ja levykansitekstin viittaus kouluväkivallan vastustamiseen ohjaavat ajatuksia.

Vielä suorempaa tekstiä löytyy levyn tiedotteesta, josta uskaltauduin nappaamaan kuviksi kaksi leikettä. Ensimmäiseen leikkeeseen on tallennettu järkyttävä lapsuusmuisto ja toisessa kuvataan niitä ajatuksia, joita Berghällillä on ollut kappaleita säveltäessään.

Berghäll Brothers Big Bandin albumi on Joakim Berghällin todellinen ja ainutlaatuinen sooloponnistus. Berghäll soittaa ison orkesterin kaikki instrumentit ja hän on lisäksi säveltänyt, sovittanut, äänittänyt, miksannut ja tuottanut albuminsa. Vain levyn kansitaiteessa Berghäll on turvautunut ulkopuoliseen apuun.

Berghäll Brothers Big Band soittaa hieman surumielistä ja tunnelmaltaan rauhallista musiikkia, jolle voisi hakea vertailukohtaa esimerkiksi Charles Minguksen suunnasta. Berghäll on rakentanut sointiväreiltään rehevän yhtyesoundin, jota vasten jutustelevan levolliset baritonisaksofonin ja bassoklarinetin soolo-osuudet erottuvat selkeinä puheenvuoroina. Tuntuu siltä kuin Berghäll toteavasti muistelisi menneitä kouluvuosiaan ja kertoisi tapahtuneesta jo ajan kulumisen antaman suojan takaa. Kipeästä aiheesta on syntynyt kaunista ja vaikuttavaa musiikkia.

Koulut alkavat tällä viikolla koko maassa ja juuri nyt toivoisi kaikille asianosaisille viisautta ja määrätietoisuutta kiusaamisen ja väkivallan vastustamiseen kaikissa kouluissa. Siis opettajille ja muille koulun aikuisille avointa katsetta havaitsemaan, rehtoreille määrätietoisuutta toimia, kouluille tahtoa luoda selkeät menettelytavat, huoltajille herkkiä korvia kuulemaan lapsiaan ja oppilaille itselleen rohkeutta hakea apua ajoissa.

Valon kuvia -blogi vahvasti suosittelee kuuntelemaan Berghäll Brothers Big Bandin albumia. Voit lukea blogin tämän vuoden kuuntelusuositusten listan täältä: Vuoden valinnat 2023.

Berghäll Brothers Big Band: Vol. II (Boulder Music, 2023)
Joakim Berghäll, baritoni-, altto-, sopraano- ja tenorisaksofoni, klarinetti, bassoklarinetti, huilut, flyygelitorvi, sello, piano, harmooni., moog, laulu, basso, lyömäsoittimet, rummut


Posted

in

,

by

Kommentit

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.