Big Blue – Kvalda – Johanna Elina – Jens Thomas

Kalevi Louhivuori Ricky-Tick Big Bandin levynjulkaisukonsertissa Korjaamolla Helsingissä 21.5.2010

Big Blue: Big Blue (CamJazz 2011)

Alun perin Jyväskylästä kotoisin oleva Myöhä-kvartetti matkusti jazzin kyydissä maailmalle ja teki levytyssopimuksen italialaisen CamJazz-levymerkin kanssa. Samalla nimeksi vaihtui kansainväliseen levitykseen paremmin sopiva Big Blue. Kvartetti on toiminut jo kymmenisen vuotta ja sen kyllä kuulee yhtyeen herkästä ja vivahteikkaasta yhteispelistä.

Suomen ykköstrumpetistien joukkoon kohonnut Kalevi Louhivuori on itseoikeutettu pääsolisti, mutta myös pianisti Antti Kujanpää muotoilee muutaman jännittävän ja tarkasti mietityn soolon. Big Blue soittaa ensimmäisellä levyllään tyypillisen eurooppalaista jazzia; viileää melankoliaa ja vähäeleistä tunnelmointia.

Kvalda: Blindfold (Kuu Records 2012)

Puolet Big Bluesta eli Antti Kujanpää ja basisti Jori Huhtala muodostavat yhdessä laulaja Aili Ikosen ja rumpali Hanne Pullin kanssa Kvalda-yhtyeen, joka sekin on lähtöisin Jyväskylästä ja ollut koossa kymmenkunta vuotta.

Kujanpään uudella Kuu-levymerkillä julkaistu ”Blinfold” on yhtyeen kolmas albumi, joka on edeltäjiensä (Kvalda, 2002 ja Leia, 2007) tapaan nimenomaan yhtyelevy. Aili Ikonen ei ole vain muiden säestämä laulusolisti. Hänen upea äänensä olennainen osa yhtyettä; niin tasaveroisena instrumenttina muiden joukossa kuin laulutekstien herkkänä tulkkina.

Johanna Elina: Our Garden (Eclipse Music, 2011)

Nykyään Tanskassa asuvan laulajan Johanna Elinan ”Our Garden” on tekijänsä ensimmäinen soololevy, joka ilmestyi jo viime syyskuussa. Levyn esittely on kuitenkin paikallaan, sillä täällä kotimaassaan vielä tuntemattomaksi jääneen laulajan kunnianhimoinen debyytti ei ole menettänyt ajankohtaisuuttaan. ”Our Garden” on omintakeista laulumusiikkia, jota leimaavat Johanna Elinan tumma lauluääni ja nuorista pohjoismaisista muusikoista koostuvan taitavan yhtyeen vaikuttava säestys.

Musiikkia on vaikea luokitella, eikä se ensin avautunut ainakaan minulle helposti. Aluksi hahmottomilta kuulostaneiden sävellysten ominaispiirteet paljastuvat kuitenkin muutaman keskittyneen kuuntelukerran jälkeen, kun vangitsevat melodiat ja vahvat tunnelmat saavat muotonsa.

Jens Thomas: Speed of Grace. A tribute to AC/DC (ACT, 2012)

Monet jazzmuusikot ovat viime vuosina tehneet omia versioitaan rockbändien ja -muusikoiden musiikista. Ilmiö on kasvanut jopa suoranaiseksi trendiksi, kun esimerkiksi Radioheadin, Björkin ja Tom Waitsin musiikkia on otettu jazzversioiden lähtökohdaksi.

Saksalaisen pianistin Jens Thomasin valinta on yllättävä. Muutama vuosi sitten ilmestyneen Sting-levyn jälkeen kunnianosoituksen kohteeksi on nyt valikoitunut hard rock-yhtye AC/DC, joka äkkiseltään tuntuu olevan kaukana jazzin maailmasta. Thomas onkin muokannut raskaasta rock´n rollista hiljaisia ja herkkiä balladeja. Levyn haurasta ilmapiiriä korostaa Thomasin kuiskaava lauluääni ja levyn melkein kaikilla kappaleilla tunnelmoiva trumpetisti Verneri Pohjola.

Julkaistu Pohjolan Sanomissa 22.3.2012

Kuvaesitys vaatii JavaScriptin.

Kategoria(t): Jazz Avainsana(t): , , , . Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.