Christer Landergren: Body and Soul

Valokuvaaja Christer Landergren (1941–2006) valokuvasi ruotsalaista jazzia ja ruotsalaisia jazztapahtumia yli neljänkymmenen vuoden ajan. Landergren kiinnostui jazzista jo teinivuosinaan nähtyään elokuvateatterissa elokuvan “New Orleans“, jossa Louis Armstrong ja Billie Holiday näyttelivät. Opiskeltuaan valokuvaajaksi Landergren pystyi yhdistämään jazzin ja valokuvauksen. Hän toimi sekä freelance-kuvaajana että valokuvauksen opettajana.

Esittelyssä oleva “Body and Soul” on Landergrenin ensimmäinen valokuvakirja ja se ilmestyi vuonna 1987. Kirjan varhaisimmat kuvat ovat 1960-luvun puolivälistä ja tuoreimmat kirjan julkaisuvuodelta. Suurin osa kuvista on kuvattu Tukholmassa, mutta mukana on joitakin kuvia Uumajasta, Uppsalasta, ulkomaisilta jazzfestivaaleilta (Molde, Montreaux ja Newport) ja New Yorkista. Landergren on valinnut kirjaan kuvia lähinnä amerikkalaisista nimiesiintyjistä, kuten vaikkapa Horace Silver, Thelonious Monk, Duke Ellington, Keith Jarrett ja Herbie Hancock. Kirjasta saa samalla siis hyvän käsityksen siitä, kuinka todella vilkasta konserttitoiminta oli Ruotsissa noina vuosina.

Landergren oli filmiajan kuvaaja ja esiintymislavojen niukoista valoista huolimatta hän kuvasi mustavalkoiset kuvansa aina vallitsevassa valossa. Niinpä liike-epäterävyys on hänellä luonnollinen tapa tavoittaa jazzin intensiteettiä. Landergren rajasi kuvansa usein tiukasti muusikoiden kasvoihin ja kuvassa on yleensä vain yksi henkilö. Jazzyhtyeen keskinäistä kommunikaatiota kuvaavia otoksia on muutama ja vain yhdessä kuvassa kamera tallentaa myös yleisön reaktioita. Niinpä dramaattisista muotokuvista huolimatta kirjan kuvien keinovalikoima on hieman yksipuolinen.

Landergren lahjoitti laajan, noin 150 000 negatiivista ja tuhansista paperivedoksista koostuvan arkistonsa Ruotsin viisuarkistolle (Svenskt visarkiv). Valikoima laajasta kokoelmasta löytyy arkiston nettisivuilta: Christer Landergrens samling.

Christer Landergren: Body and Soul (Fotograficentrums förlag och Folket i Bild/Kulturfront, 1987)


Posted

in

,

by

Kommentit

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.