Vinyylin viehätys – Roswell Rudd: Flexible Flyer (Arista Freedom, 1975)

Hieman ritisevä levy, kakkospuolella muutama napsaus, kansikin aika kulunut ja kulma leikattu. Sellainen yksilö pasunisti Roswell Ruddin (1935-2017) vuonna 1975 ilmestyneestä albumista “Flexible Flyer” löytyy levyhyllystäni. Olen ostanut sen Turussa asuessani levydivarista (oliko sellainen kuin Comeback?) 1980-luvun puolivälissä. Tiedon ostovuodesta olin kirjoittanut levyn kanteen, sellainen tapa minulla oli niihin aikoihin. Vaikka kansi on huonokuntoinen, itse levy on kuitenkin riittävän hyvä, jotta vinyylin viehätys ei katoa.

Tein luultavasti ostopäätöksen levyn mielenkiintoisen kokoonpanon perusteella, sillä levyllä soittaa muusikoita, jotka olivat varmaankin jo tuolloin ainakin niminä tuttuja. Yhtyeen johtaja itse oli tunnettu yhteyksistä 1960-luvun avantgardeen, sillä hän oli soittanut mm. Cecil Taylorin kanssa sekä New York Art Quartetissa, mutta tällä levyllä musiikki on huomattavasti lähempänä jazzin svengaavaa valtavirtaa. Pianisti Hod O´Brien (1936-2016) oli matemaatikko ja muusikko, jonka soittokumppaneita olivat sellaiset suuruudet kuin Lee Konitz, Phil Woods ja Zoot Sims. Rumpali Barry Altschul liikkui sujuvasti free jazzin ja hard bobin rajamailla ja oli tähän levytyssessioon mennessä soittanut esimerkiksi Circle-yhtyeessä Chick Corean, Dave Hollandin ja Anthony Braxtonin kanssa.

Omaperäinen laulaja Sheila Jordan ylitti hänkin raja-aitoja liidellessään kevyesti bebopista free jazziin. Tällä albumilla Jordanin ei kuulla pelkästään laulusolistina, vaan myös äänenä muiden joukossa. Norjalainen basisti Arild Andersen oli 1970-luvun puolivälissä saanut jo kansainvälistä nimeä sekä George Russellin että Jan Garbarekin yhtyeistä. Sekä Jordanin että Andersenin sukunimet on kirjoitettu levyn kanteen väärin, nimittäin Jordon ja Anderson.

Levyn A-puoli alkaa kahdella lainakappaleella. Ensin Jordan tulkitsee vahvasti avausraidan, Michel Legrandin dramaattisen “What Are You Doing The Rest Of Your Life” ja pääsee sitten käyttämään ääntään instrumenttina Herbie Hancockin sävellyksessä “Maiden Voyage“. Levypuolen päättää Ruddin sävellys “Suh Blah Blah Buh Sibi“, joka on kuin tehty Jordanin scat-laulua varten. Mahdollisesti se onkin juuri tätä levytystä varten sävelletty.

B-puolen avaa jazzstandardilta kuulostava O´Brienin säveltämä lempeä valssi “Waltzing In The Sagebrush” ja loput puoliskosta valtaa levyn kolmiosainen pääteos, noin 16 minuuttia kestävä “Moselle Variations“. Ruddin säveltämä jännittävä sarja tuo esille omintakeisen yhtyeen vahvuudet, joita Jordanin laulun lisäksi ovat Ruddin värikäs pasuuna, O´Brien tyylikäs piano, Andersenin svengaava basso ja tietenkin Altschulin moni-ilmeinen rumputyöskentely.

Roswell Rudd: Flexible Flyer (Arista Freedom, 1975)
Roswell Rudd, pasuuna, käyrätorvi, Hod O´Brien, piano, Arild Andersen, basso, Barry Altschul, rummut, Sheila Jordan, laulu


Kommentit

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.