Dinosaur: Together, As One (Edition Records, 2016)

Dinosaur. Kuva: Dava Stapleton @Edition Records

Dinosaur. Kuva: Dave Stapleton @Edition Records

Dinosaur on brittiläisen trumpetistin Laura Jurdin johtama kvartetti, joka on ollut koossa jo kuusi vuotta, mutta julkaisee vasta nyt debyyttilevynsä Edition Recordsilla. Vuosikymmenen alussa Lontoon jazzkentällä näyttävästi esille noussut Jurd valittiin BBC Radio 3:n New Generation -taiteilijoiden joukkoon vuosille 2015 -2017 ja hän  on tehnyt omissa nimissään kaksi levyä ennen Dinosaurin albumia.

Dinosaur on taitava ja eloisa kvartetti, jossa basisti Conor Chaplin ja rumpali Corrie Dick rakentavat groovea väsymättömättömästi ja luovat solisteille elastisesti liikkuvan pohjan. Levyn kaikista sävellyksistä vastaava Jurd liittyy soittajana Miles Davisin ilmaisusta vaikutteita hakevien trumpetistien joukkoon. Myös Elliot Galvinin sähköpiano tuo paikoitellen mieleen Davisin 1960-luvun lopun uusia uria aukoneet kokoonpanot, joiden soundissa nimenomaan sähköpianolla oli tärkeä osa.

Vaikutteista huolimatta kyse ei ole vanhan toistosta, sen verran raikkaasti ja intensiivisesti kvartetti soittaa. Sävellyksistä ja tulkinnoista jäävät mieleen erityisesti sekä albumin avaajat että sen viimeiset kappaleet. Alussa ”Awakening” johdattaa kuulijan tunnustelevasti levyyn sisälle ja heti sen jälkeen ”Robin” vakavoituu hilpeästä ”humppa-alusta” Laura Jurdin vahvaksi sooloksi. Levyn lopussa voimallisen huipennuksen rakentavat hypnoottinen ”Extinct”, uljaasti kaartuva ”Primordial” ja poreilevien soundien keskellä päätökseen hiljentyvä ”Interlude”.

Dinosaur: Together, As One (Edition Records, 2016)
Laura Jurd, trumpetti, Elliot Galvin, fender rhodes, hammond, Conor Chaplin, sähköbasso, Corrie Dick, rummut

Together, As One” on pakko nostaa vuoden mittaan päivittyvälle vuoden 2016 parhaiden listalleni Vuoden valinnat 2016, vaikka Edition Recordsilla on jo ennestään vankka edustus listalla.

dinosaur_kansi

Kategoria(t): Jazz Avainsana(t): , , , , . Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.